נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

שוק ההון הישראלי עבר שינוי מבני - כך לפי "מכון הפניקס לחקר שוק ההון"

מכון הפניקס לחקר שוק ההון באוניברסיטת רייכמן: מי קנה מי מכר ? דפוס חריג במלחמה - מחקר חדש חושף מי באמת הניע את הבורסה בתחילת מלחמת ישראל-איראן

 

 
המוסדיים והזרים מכרו / קרדיט: אילוסטרציה – AIהמוסדיים והזרים מכרו / קרדיט: אילוסטרציה – AI
 

אדם כהן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/03/2026

הציבור קנה – המוסדיים והזרים מכרו:

דו"ח חדש של מכון הפניקס לחקר שוק ההון באוניברסיטת רייכמן מנתח את תגובת הבורסה הישראלית בשבועות הראשונים למלחמת ישראל-איראן ומצביע על דפוס חריג: העליות שנרשמו בתחילת האירוע לא נבעו מירידה בהערכת הסיכון, אלא בעיקר מביקושים מצד משקיעים פרטיים ומשקי בית. במקביל, משקיעים מוסדיים וזרים דווקא נטו לצמצם חשיפה למניות בישראל. מהניתוח שערך ראש התחום לניתוח פיננסי במכון הפניקס לחקר שוק ההון באוניברסיטת רייכמן, רו"ח איתי קדמי עולה כי בשבוע הראשון למלחמה נרשמו עליות רחבות במרבית ענפי השוק, אך כבר בשבוע השני חל היפוך מגמה חד והמדדים עברו לירידות, כאשר השוק החל להפנים את ההשלכות הגיאופוליטיות הרחבות של העימות, ובהן השפעה אפשרית על מחירי האנרגיה והכלכלה העולמית. 

הדו"ח מצביע גם על הבדל בין העימות הנוכחי לבין העימות הקודם עם איראן. במבצע הקודם נרשמה בתחילת הדרך תגובה חיובית בשוק ההון שנמשכה גם בהמשך, ואילו בעימות הנוכחי העליות הראשוניות נשחקו במהירות והתחלפו בירידות. מהעבודה עולה כי בתחילת האירוע ניסו חלק מהמשקיעים לשחזר את דפוס העליות שנרשם לאחר אירועים ביטחוניים קודמים, אך ככל שהשוק הפנים כי מדובר באירוע רחב יותר מבחינה גיאופוליטית – הסנטימנט השתנה במהירות.

הדו"ח מדגיש כי מאז "מבצע הביפרים" שוק ההון הישראלי עבר שינוי מבני: חלק גדול יותר מהביקוש לנכסי סיכון מגיע ממשקיעים פרטיים, משקי בית וקרנות נאמנות, ופחות ממשקיעים מוסדיים ארוכי טווח. שינוי זה הופך את השוק לרגיש יותר לשינויים בסנטימנט ולתגובות חדות לאירועים גיאופוליטיים, כפי שניתן לראות במהלך השבועיים הראשונים של העימות הנוכחי.

השלכות מלחמת ישראל-איראן על שוק ההון

x