עפ"י דיווחים בעיתונות, ההצעה של האוצר לכי"ל כוללת את הנקודות הבאות:
1. מימון של 90% מעלות קציר המלח, הדבר היה צפוי ומשמעותו פגיעה של כ-2 ₪ ממחיר המנייה של כי"ל.
2. הנקודה הבאה היא חשובה יותר וכאן החדשות הטובות באמת – התמלוגים ייעלו מ-5% ל-10% בלבד. נציין כי זו התוצאה הטובה ביותר שניתן היה לצפות לה. לא ברור עפ"י הדיווחים אם התמלוגים יועלו אך ורק לכמות אשלג מעל 2 מיליון טון - פגיעה של 1.3 ₪ במחיר המניה – או שמא התמלוגים יועלו עבור כל הכמות המוצאת מים המלח – אזי הפגיעה היא בערך 2.7 ₪ במחיר המניה.
כי"ל נסחרת כיום במכפיל 7.5 לשנת 2012 (עפ"י תחזית הרווחים של הקונצנזוס), ולדעתנו מחיר המניה יותר ממשקף את המכה שהממשלה עומדת להנחית על החברה. אם מוסיפים למחיר המניה את ההשפעה של הצעדים הרגולטוריים, כי אז כי"ל אמורה להיסחר במכפיל של בערך 8.6, זול מפוטאש, אורלקאלי ו-K+S ובערך באותה רמה של מוזאיק.
בנוסף, עפ"י הדיווחים בעיתונות, משרד האוצר אישר לפוטאש להגדיל את אחזקתה בכי"ל כאשר הממונה על ההגבלים העסקיים עדיין צריך לתת את אישורו. אנו מאמינים שהאישור יינתן, מאחר שלא ברור לנו על סמך מה הממונה אמור התנגד לעסקה הזו.
אנחנו ממשיכים להחזיק בדעה חיובית מאוד על כי"ל (ועל כל הסקטור) בראייה של 12 חודשים למרות ההאטה, הזמנית לדעתנו, בשוק האשלג. האופטימיות שלנו נובעת בעיקר משלוש הסיבות הבאות:
1. אנו מאמינים שהסיכון הנובע מהאטה בכלכלת ארה"ב אינו גבוה כפי שהשוק חושש, מאחר שהביקוש לדגנים ירד שם במיתון הרשמי האחרון בשנת 2008\2009 ולא התאושש מאז. הדבר בולט בעיקר בשני הגידולים העיקריים, תירס וסויה, שם יש ירידה חדה בביקוש בארה"ב, דבר שדרך אגב אולי מרמז על המצב הכלכלי האמיתי של אזרחי ארה"ב. הביקוש מאירופה הוא יציב או אפילו יורד קלות בחמש השנים האחרונות. הגידול בביקוש מגיע כולו מסין והמזרח הרחוק בכלל ולכן כל עוד סין תמשיך לצמוח, הביקוש לגרעינים ימשך להיות חזק. בעמודים הבאים צרפנו גרפים שמראים את הביקוש לגרעינים בשנים האחרונות מסין ומהמערב.
2. המשבר במחירי הסחורות בסוף 2008 נבע מהנפילה בביקוש לגרעינים בארה"ב ומהעלייה החדה אז בשער הדולר, שבא כתגובה למשבר הפיננסי. כפי שציינו, הביקוש בארה"ב לגרעינים במילא ממשיך לרדת ברציפות מאז. באשר לדולר, שהוא בראייתנו גורם אקוטי, נאמר רק שקשה להאמין על רקע הבעיות המבניות בארה"ב כי הדולר ימשיך להתחזק (במונחי סחורות וזהב) לטווח ארוך.
3. סקטור החקלאים בארה"ב וברוב העולם, במחירי הגרעינים הנוכחיים, הוא רווחי ברמות היסטוריות והיסטריות. כלומר הלקוחות של כי"ל משגשגים.
סיכונים: 1. האטה משמעותית בסין, 2. הרעה בתנאי הסביבה הרגולטורית לרמות קיצוניות מעבר לצפי שלנו, 3. התחזקות שער הדולר האמריקאי עלולה לפגוע באטרקטיביות ההשקעה בסחורות.
כפי שהגרף למטה מראה, הביקוש לחיטה מסין ומהודו עולה בצורה עקבית כאשר הביקושים מארה"ב ומאירופה הם יציבים.
הגרף של הביקוש לתירס הנמצא בעמוד הבא מראה כי הביקוש לתירס בארה"ב (לא כולל הביקוש לאתנול) נמצא בירידה רצופה החל מהמיתון של 2008. מאחר שהביקוש לתירס כמזון בהמות משקף ברובו את הביקוש לבשר, הדבר מהווה מעין אישור כי אכן ההתאוששות הכלכלית בארה"ב בשלוש השנים האחרונות הייתה חלשה במיוחד.
לעומת זאת, הביקוש לתירס-אתנול עלה בשנים האחרונות (השורה האפורה בטבלה למטה) ומאחר שהנפט נסחר ברמה גבוהה למדי סביב 100 דולר לחבית, יש לשער כי תעשיית האתנול תמשיך לתמוך בביקושים הכלליים לתירס.
הביקוש לתירס באירופה הוא יציב.
Corn, millions of bushels | 2006/07 | 2007/08 | 2008/09 | 2009/10 | 2010/11 Est. | 2011/12 Proj. |
Feed and Residual | 5595 | 5913 | 5182 | 5125 | 5000 | 4900 |
Food, Seed & Industrial | 3490 | 4387 | 5025 | 5961 | 6420 | 6510 |
Of which Fuel Ethanol | 2119 | 3049 | 3709 | 4591 | 5020 | 5100 |
Domestic, Total | 9085 | 10300 | 10207 | 11086 | 11420 | 11410 |
Exports | 2125 | 2437 | 1849 | 1980 | 1825 | 1750 |
Use, Total | 11210 | 12737 | 12056 | 13066 | 13245 | 13160 |
Source: USDA |
הגרף הבא מראה כי הביקוש לגרעיני סויה עלה בחדות בסין בעוד הביקוש מארה"ב ומאירופה היה יציב לכל היותר.
נכתב ע''י גלעד אלפר,
אקסלנס בית השקעות
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.





