דוח חדש של ענקית ביטוח האשראי העולמית Coface חושף כי חסימתו הממושכת של מיצר הורמוז למשך למעלה משלושה חודשים הובילה לזינוק חד במחירי הסולר בחודש מאי, שהיו גבוהים בממוצע ב-55% בארה"ב וב-50% באירופה בהשוואה לתקופה שקדמה לפרוץ המתיחות.
למרות שהתייקרות חריפה זו של הדלק עשויה להוות תמריץ כלכלי למעבר לרכבים נקיים, נתוני השוק הרשמיים מראים כי שיעור האימוץ של משאיות ירוקות-חשמליות במערב - נותר זניח. נתונים אלו עומדים בניגוד מוחלט לסין, שבה 29% מהמשאיות הכבדות החדשות שנרשמו הן ירוקות-חשמליות. על פי ניתוח הדו"ח, חברות התובלה במערב אינן מאיצות את הרכש של משאיות חשמליות בשל מספר חסמים מבצעיים וכלכליים מובנים: עלויות רכישה גבוהות, מגבלות טווח ומשך טעינה, ירידה בקיבולת המטען, וביכולת של חברות התובלה לספוג את התייקרות הדלק.
כמו כן, לפי הדו"ח, נכון לחודש מאי 2026, נרשם זינוק של 22 אחוזים בתעריפי ההובלה היבשתית בארה"ב לעומת מאי אשתקד, נתון שמראה כי חברות ההובלה האמריקאיות מגלגלות את הנטל לצרכן. עוד מציין הדו"ח כי נכון לעכשיו, הממשל בארה"ב שוקל לדחות את החמרת תקני הפליטה לרכבים קלים ובינוניים לשנת 2029 (כאשר התקנים למשאיות כבדות צפויים להיכנס רק ב-2027) - מה שמפחית את הלחץ הרגולטורי המיידי על החברות לעבור לחשמל השנה.
המבוי הסתום משפיע ישירות על יצרניות הרכב הגדולות במערב, כמו דיימלר, וולבו וטראטון. אמנם הן מדווחות על צמיחה באחוזים במסירות של משאיות חשמליות, אך בפועל אלו מהוות רק 1%–2% בלבד מסך המכירות שלהן - נפח זניח שאינו מסוגל לפצות על הירידה הכללית בביקושים בשוק. בדו"ח של Coface העולמית מוערך עוד כי כל עוד עלויות הייצור של סוללות במערב יישארו גבוהות, מי שצפויות ליהנות מהמגמה בטווח הרחוק הן דווקא יצרניות סיניות מתמחות כמו BYD, שכבר נהנות מיתרון לגודל ומעלויות ייצור נמוכות.
רועי מינקוב, מנכ"ל קבוצת CofaceBDi מסר: "הזינוק במחירי הסולר ממחיש עד כמה ענף התובלה חשוף לזעזועים גיאו־פוליטיים ולתנודתיות במחירי האנרגיה. בישראל, הענף נכנס לגל ההתייקרות מנקודת פתיחה רגישה: מדד הסיכון של CofaceBDi לרבעון הראשון של 2026 עומד על 6.88 בענף שירותי ההובלות, 6.85 בענף השליחויות והבלדרות ו־6.78 בענף שירותי התחבורה וההסעות - כולם מעל מדד הסיכון הכללי של המשק, שעומד על 6.54. לכן, בטווח הקצר התייקרות הסולר צפויה בעיקר להעמיק את הלחץ התזרימי והסיכון העסקי בענף, גם אם בטווח הארוך היא עשויה להאיץ מעבר הדרגתי לכלי רכב נקיים יותר."

רועי מינקוב, צילום: עוז שכטר


