נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

ה-VIX חזר לרמה של יולי

הדיווחים המאקרו כלכליים הנאים למשק האמריקאי כאשר ברקע משבר החובות האירופי לא מדרדר לתהומות חדשים ועונת הדוחות כאשר החברות מדווחות על תוצאות בהתאם לצפי, מספקים אוויר לנשימה למרבית שוקי המניות בעולם שסבלו מחולשה בשנת 2011.

 

 
רון אייכל רון אייכל
 

רון אייכל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
05/02/2012

נתוני מאקרו מעודדים

נתוני המאקרו שהתפרסמו בשבוע האחרון הן מארה"ב והן מאירופה היו בסך הכול חיוביים למדי והצביעו על כך שהפעילות הכלכלית באירופה יציבה או מידרדרת בצורה קלה ובארה"ב אף מתרחבת.

משלל הדיווחים שהגיעו מהיבשת האירופית נציין את:

(1) מדד מנהלי הרכש לחודש ינואר לגוש האירו שעמד על 48.8 נק' בהמשך ל-48.7 נק' בדצמבר. מדד מנהלי הרכש לגרמניה, נותר חודשיים ללא שינוי, ברמה של 51.0 נק'.

(2) מדד המחירים הסיטונאיים לגוש ירד בחודש דצמבר        ב-0.2%, לאחר עלייה של 0.2% בחדש נובמבר. הדבר מפחית פוטנציאל ללחצים אינפלציוניים במהלך 2012 ואף מעלה את הסיכוי להפחתת ריבית נוספת.

למרות, שבאופן מוחלט הדיווחים שהגיעו מאירופה הם לא טובים כל כך, לאור העובדה כי חלקם היה טוב מהערכות השוק ובאופן יחסי הם מצביעים על כך שהפעילות הכלכלית בגוש האירו לא צונחת, סיפק לשווקים תירוץ נוח לעליות שערים באפיקים המסוכנים (מניות) והפסדי הון באפיק הסולידי (אג"ח ממשלת גרמניה).

גם הכלכלה האמריקאית ייצרה בשבוע המסחר האחרון מספר אינדיקטורים אשר הצביעו מחד, על כך שהפעילות הכלכלית לא מידרדרת ומאידך, שמצבו של הצרכן האמריקאי ובפרט דרך שוק העבודה ממשיך להשתפר.

כך, דווח ביום ו' האחרון כי הכלכלה האמריקאית ייצרה 257 אלף מקומות תעסוקה, לעומת צפי ליצירה של 160 אלף מקומות (פער של 97 אלף). יתר על כן, גם נתוני חודש ינואר עודכנו בתוספת של 8 אלפים (220 אלף במקום 212 אלף). לכן, בסך הכול בדוח התעסוקה נוספו 105 אלף מקומות מעבר לצפי.

אם לא די בכך, אזי שיעור האבטלה ירד מ-8.5% לכדי 8.3%, כאשר הצפי היה ליציבות. גם בשיעור האבטלה הרחב בארה"ב (6U, אשר ההבדל בינו לשיעור האבטלה הרשמי נובע בעיקר מאלו העובדים במשרה חלקית והמעוניינים לעבוד במשרה מלאה) נרשמה הקלה מ-15.2%, לכדי 15.1%. 

איגרות החוב של ממשלת ארה"ב רשמו בשבוע המסחר האחרון הפסדי הון קלים כאשר התשואה לפדיון באיגרת ל-10 שנים מטפסת ב-3 נ"ב בלבד לרמה של 1.922%.

הנפקות החוב באירופה צולחות את מבחן השוק

בשבוע שחלף התקיימו הנפקות חוב של מספר מדינות אירופאיות באופן אשר הרגיע במידה רבה את החשש מפני משבר נזילות של המדינות האירופיות הנמצאות בלב הסערה הנוכחית. בשבוע שחלף איטליה, צרפת, גרמניה, ספרד ואפילו פורטוגל הגיעו לשווקים ומכרו חוב למשקיעים.

באופן כללי, ניתן לומר כי הנפקות החוב הללו עברו בשלום והמדינות גייסו את כל הסכומים שהן קיוו לגייס מהשוק. יתר על כן, הריביות הגיוסים הללו, היו נמוכות מאשר הריביות שהמדינות שילמו עליהן בגיוסים עברו, לפני כחודשיים.

משלל הגיוסים נציין את ההנפקות הבאות:

(1) גרמניה גייסה סך של 4.1 מיליארד אירו ל-10 שנים בתשואה לפדיון של 1.82%. יחס הכיסוי בהנפקה עמד על 1.39.

(2) איטליה גייסה סך של 2 מיליארד אירו ל-10 שנים בתשואה לפדיון של 6.08%. יחס הכיסוי עמד על פי 1.42. נציין כי בשלהי נובמבר גייסה איטליה חוב לתקופה דומה בתשואה לפדיון של 7.56%.

(3) צרפת גייסה ב-4 הנפקות קצרות טווח, סך של כ-8.2 מיליארד אירו באיגרות חוב לטווח של עד שנה. האיגרות הונפקו בתשואות לפדיון שבין 0.156%, לכדי 0.435%.

(4) צרפת גייסה בהנפקות ארוכות מ-2018 עד 2022 כ-7 מיליארד אירו, בתשואה לפדיון שנעה מ-2.44% ועד 3.13% בהנפקה הארוכה. יחס הכיסוי בהנפקה הארוכה עמד על פי 1.71.

(5) פורטוגל אשר נמצאת בקשיים משמעותיים בשווקים, מפאת העובדה כי איגרות החוב שלה לטווח של 10 שנים נסחרות בתשואה לפדיון גבוהה מאוד הקרובה ל-14% גייסה 1.5 מיליארד אירו ל-3 ו-6 חודשים בשתי סדרות שוות. ההנפקות נחתמו בתשואה לפדיון של 4.07%        ו-4.46%. יחס הכיסוי היה מדהים – פי 2.8 בהנפקה הראשונה ופי 2.65 בהנפקה ל-6 חודשים.

בינואר נרשמה התעוררות בהנפקות החוב הקונצרני בארה"ב

בחודש ינואר הסתכמו סך הנפקות החוב הקונצרני ב-65.2 מיליארד דולר. זאת, בהשוואה ל-38.5 מיליארד דולר בחודש דצמבר 2011. אין ספק כי מבחינה זו הנתון הוא מעודד, אך באופן יחסי הוא נמוך מאוד, במיוחד אם נשווה זאת להיקף הנפקות החוב בינואר 2011 שהסתכם ב-159 מיליארד דולר.

יחד עם זאת, איתות מאוד מעניין משוק ההנפקות היה כאשר 37% מסך הנפקות החוב היה של איגרות חוב מסוכנות, מסוג High Yield. זאת בהשוואה לממוצע של כ-15% ברבע האחרון של 2011 או כ-19% בכל שנת 2011. שיפור זה מצביע על רצון המשקיעים ליטול סיכון גבוה על עצמם.

להערכתנו, הגורמים אשר מביאים את המשקיעים להעמיק את האחיזה בשוק הקונצרני המסוכן הם:

(1) סביבה מאקרו כלכלית יחסית סבירה.
(2) סקטור עסקי איתן.
(3) חיפוש אחר תשואות כאשר רמת ריבית הנמוכה מאוד במשק מביאה את המשקיעים להשקיע בנכסים יותר מסוכנים.

בהתאם, אנו עדים לכך, כי במהלך ינואר נרשמה ירידה בפער התשואה שבין האפיק הקונצרני לבין איגרות החוב הממשלתיות. אמנם הירידה המשמעותית התרחשה בקרב האיגרות ה"חזקות" ('AA'), אך, מהלך דומה התרחש גם בקרב האיגרות המסוכנות.

עדות נוספת לכך שהחוב הקונצרני נתפס כפחות מסוכן בעיני המשקיעים ניתן לראות בפרמיות ה-CDS של החוב הקונצרני הן האמריקאי והן האירופי. כפי שניתן לראות בתרשים הפרמיות היו בשיא של שנת 2011 בחודש נובמבר ומאז הן ירדו בצורה משמעותית. 

מניות

 דיווחים מאקרו כלכליים מושכים את שוק המניות העולמי השבוע כלפי מעלה
 ה-VIX יורד לכדי 17.1%, רמה בה היה לאחרונה ביולי 2011
 אנו ממשיכים לנקוט גישה חיובית כלפי האפיק המנייתי ומתרכזים בשווקים המתעוררים ובארה"ב

מדד ה-VIX חזר לרמה של יולי

הדיווחים המאקרו כלכליים הנאים למשק האמריקאי כאשר ברקע משבר החובות האירופי לא מדרדר לתהומות חדשים ועונת הדוחות כאשר החברות מדווחות על תוצאות בהתאם לצפי, מספקים אוויר לנשימה למרבית שוקי המניות בעולם שסבלו מחולשה בשנת 2011.

כך, גם שבוע המסחר האחרון היה חיובי למדי, כאשר מדד המניות המוביל בארה"ב, ה-S&P 500 רושם עליה של 2.2%. במיוחד בלטו לחיוב מניות הפיננסים ובתוכן לדוגמא מניית Morgan Stanley או מניית Citigroup שהוסיפו לערכן 9.4% ו-8.7%, בהתאמה. סקטור בולט נוסף היה הטכנולוגיה אשר נהנה מכל הרחש סביב הנפקת Facebook. במיוחד נציין חברות כגון Mastercard או Broadcom שרשמו עליות במחיר בשיעור של 11.9% ו-7.5%.

גם השווקים האירופאים נהנו מהדיווח המאקרו כלכליים ובמיוחד מאלו שהגיעו מארה"ב. כך לדוגמא, מדד ה-DAX הגרמני רשם 4 ימים רצופים של עליות, תוך שהוא מוסיף 3.9% לערכו ומגיע לרמה הגבוהה ביותר, בחצי השנה האחרונה.

עליות השערים הללו לוו בירידה הדרגתית ומשמעותית של ה-VIX בשבוע שחלף. בסוף יום המסחר האחרון, נסחר ה-VIX ברמה של 17.1%. ה-VIX היה ברמה זו לאחרונה בחודש יולי 2011, כלומר, לפני 7 חודשים.

אנו ממשיכים לנקוט בגישה חיובית כלפי האפיק המנייתי ובו אנו מעדיפים להתרכז בשווקים המתעוררים ובשוק האמריקאי. 

נכתב ע''י רון אייכל,
מיטב בית השקעות

מסמך זה הוכן על-ידי מיטב בית השקעות בע"מ ו/או על-ידי אחת או יותר מהחברות שבשליטתה. מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ועל כל אדם להתייעץ עם יועץ ו/או משווק השקעות בכל הנוגע לביצוע פעולה במוצרים פיננסיים ועם יועץ פנסיוני ו/או סוכן שיווק פנסיוני בכל הנוגע להצטרפות או עזיבת מוצרים פנסיוניים. כמו כן, מסמך זה אינו מהווה הצעה או המלצה לרכישת או מכירת מוצר פיננסי, לרבות קרן השתלמות, אופציות, יחידות השתתפות בקרן נאמנות או כל נייר ערך או מוצר פיננסי אחר, ואינו מהווה הצעה להצטרפות או עזיבת מוצר פנסיוני, לרבות קופת גמל, קרן השתלמות, קרן פנסיה או תכנית ביטוח. רכישת מוצר פיננסי בגינו נדרש פרסום תשקיף ודיווחים מיידיים, לרבות יחידות בקרנות נאמנות, תעשה על פי התשקיף והדיווחים המיידיים שבתוקף. כמו כן, מיטב בית השקעות בע"מ, וכן חברות שבשליטתה עוסקות, בין היתר, בניהול תיקי לקוחות, ניהול קרנות נאמנות, ניהול קופות גמל, ניהול קרנות השתלמות, ניהול קרנות פנסיה וחיתום, ועשוי להיות למי מהן עניין אישי במסמך זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמן ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. האמור במסמך זה נאסף ו/או מתבסס על מידע ממקורות שונים ולא בוצעה על-ידי מיטב בית השקעות ו/או כל חברה שבשליטתה בדיקה עצמאית של המידע האמור. האמור במסמך זה כולל הערכות, אומדנים ו/או תחזיות. מיטב בית השקעות בע"מ וכן כל חברה בשליטתה אינן אחריות לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ועקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו. אין בתשואות העבר של המוצרים הפיננסיים כדי להעיד על תשואותיהם בעתיד. כל הזכויות, לרבות זכויות הקניין הרוחני, במסמך זה ובתוכנו, שייכות למיטב בית השקעות בע"מ ו/או לאחת או יותר מהחברות אשר בשליטתה, ואין לעשות בו כל שימוש שהוא, לרבות להפיצו ולהעתיקו, ללא קבלת אישורן מראש ובכתב.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x