נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

כל העיניים על וושינגטון: פסגת ארה"ב - סין

טראמפ ושי נפגשים השבוע כשברקע מרוץ ה-AI, מלחמת השבבים, מינרלים קריטיים ומכסים. ובזמן ששתי המעצמות מנסות לשמור על שקט יחסי, הנפט עדיין מעל 100 דולר והבנקים המרכזיים שוב מעלים ריבית

 

 
פסגת ארה״ב - סין / קרדיט: אילוסטרציה – AIפסגת ארה״ב - סין / קרדיט: אילוסטרציה – AI
 

עמית י.
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
22/09/2026

האזנה לכתבה
0:00 / 11:46

השבוע הקרוב בשווקים צפוי להיות עמוס, אבל האירוע המרכזי יגיע ביום חמישי, 24 בספטמבר, כשנשיא ארה"ב, טראמפ, יארח בוושינגטון את נשיא סין שי ג'ינפינג.

זו תהיה הפגישה השנייה שלהם השנה, אחרי שנפגשו בבייג'ינג בחודש מאי. אלא שמאז, היחסים בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם קיבלו עוד כמה שכבות של מורכבות: מרוץ הבינה המלאכותית התחמם, המזרח התיכון הפך למסוכן יותר, מחירי האנרגיה זינקו, והבנקים המרכזיים חזרו להעלות ריבית.

ולכן, למרות שאף אחד לא באמת מצפה שטראמפ ושי יפתרו ביום אחד את היריבות בין ארה"ב לסין, מבחינת המשקיעים גם הסכמה פשוטה לא להחריף את המצב יכולה להיות משמעותית.

על מה הם הולכים לדבר?

על שולחן הדיונים נמצאים כמה מהנושאים הבוערים ביחסי שתי המעצמות כגון מסחר, מתכות נדירות, שבבים, טייוואן, המלחמה במזרח התיכון ועתיד הבינה המלאכותית. אלא שהפעם, דווקא הבינה המלאכותית  עשויה לרכז עניין רב, כשהצדדים ינסו לבחון האם אפשר לקבוע כללי משחק שיציבו גבולות מסוימים למרוץ הטכנולוגי המואץ.

למעשה, שתי המדינות מבינות שמרוץ AI שיוצא משליטה עלול ליצור סיכונים אמיתיים, אבל אף אחת מהן לא רוצה להיות הראשונה שמורידה את הרגל מהגז.

בארה"ב הוויכוח כבר מתנהל בתוך תעשיית הטכנולוגיה עצמה. מנכ"ל אנתרופיק קרא לאחרונה להאט את קצב הפיתוח של המודלים המתקדמים ביותר כדי לתת למנגנוני הבטיחות זמן להדביק את הקצב. מנגד, בכירים אחרים בתעשייה מזהירים שהאטה חד-צדדית פשוט תאפשר למדינה המתחרה להתקדם מהר יותר. 

טראמפ מצדו דחה את הקריאות להוריד הילוך בפיתוח ה-AI מחשש שכל האטה אמריקאית פשוט תשאיר לסין יותר מקום להתקדם. ובבייג'ינג חושבים במונחים דומים, מבחינתם, קריאה להאט את מרוץ הבינה המלאכותית עלולה להיתפס כניסיון להאט דווקא את סין עצמה. 

היריבות הזו עוברת ישר דרך שרשרת האספקה של תעשיית הטכנולוגיה. ארה"ב ממשיכה להגביל את הגישה הסינית לטכנולוגיות שבבים מתקדמות, בעוד שסין מחזיקה בעמדה חזקה במיוחד בעיבוד מינרלים קריטיים ומתכות נדירות, חומרים שחיוניים לייצור שבבים, ציוד אלקטרוני, מרכזי נתונים, כלי רכב חשמליים וטכנולוגיות אנרגיה.

לקראת הפסגה, שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט וסגן ראש ממשלת סין חה ליפנג מקיימים שיחות מקדימות שעוסקות בין היתר בסחר  AIומתכות נדירות. זה נותן למשקיעים רמז די טוב לגבי הנושאים שצפויים לתפוס מקום בשולחן הדיונים של טראמפ ושי. 

מבחינת השווקים, הנקודה החשובה היא ששרשרת האספקה של AI כבר אינה רק עניין טכנולוגי. היא הפכה לחלק ממדיניות החוץ. שבבים הם קלף מיקוח אמריקאי. מינרלים קריטיים הם קלף מיקוח סיני. ושני הצדדים מנסים במקביל להפחית את התלות שלהם זה בזה.

לסין יש כרגע קצת יותר ביטחון

שי מגיע לוושינגטון כשהמנוע היצואני של סין עובד שעות נוספות. הנתונים מצביעים על כך שבאוגוסט היצוא הסיני זינק ב-25%  לעומת השנה שעברה,  בעוד שהיצוא של מוצרים עתירי טכנולוגיה קפץ ב-42.9%. עודף הסחר החודשי הגיע לכ-119  מיליארד דולר, והעודף השנתי נמצא בדרך לחצות טריליון דולר.  קשה להתעלם מכך שהנתונים האלה נותנים לבייג'ינג לא מעט מרחב נשימה.

למרות המכסים, מגבלות היצוא והמאמצים האמריקאיים לצמצם את התלות בסין, מכונת היצוא הסינית ממשיכה להוכיח שהיא יודעת למצוא לקוחות. לפי רויטרס, ביותר ממחצית מקטגוריות המוצרים הסיניים שמיובאים לארה"ב נרשמה עלייה לעומת 2025. זה משנה מעט את מאזן הכוחות לקראת הפסגה: סין לא מגיעה לשיחות כשהיא נואשת להסכם.
 


היצוא של סין, שינוי שנתי. מקור TradingView


מה המשקיעים צריכים לחפש?

אחד הדברים החשובים ביותר בפגישה יהיה הרבה פחות דרמטי מ-AI  או טייוואן: הארכת הפסקת האש בתחום הסחר. ההבנות הנוכחיות בין המדינות אמורות לפוג בנובמבר. המטרה היא למנוע חזרה מהירה להסלמה במכסים ובמגבלות על יצוא מתכות נדירות, כאשר הצדדים ממשיכים לנהל משא ומתן על מערכת יחסים כלכלית יציבה יותר. 

יש גם דיונים על הרחבת המסחר במוצרים שנחשבים פחות רגישים ועל רכישות סיניות של מוצרים אמריקאיים, כולל מוצרים חקלאיים. לכן מבחינת המשקיעים והשווקים, פסגה שתעסוק בנושאים רגועים יותר יכולה דווקא להניב תוצאה לא רעה. כלומר, לא חייבים הסכם היסטורי. מספיק שטראמפ ושי יצאו מהחדר בלי איום חדש במכסים, בלי הגבלות חדשות על שבבים ובלי החמרה במתכות נדירות וכך השוק יקבל עוד קצת ודאות. ומיותר לציין שב-2026, ודאות היא מוצר די יקר.

האינפלציה כבר עושה מספיק צרות

הסיבה שמערכת היחסים עם סין חשובה במיוחד עכשיו היא שהכלכלה העולמית פשוט לא זקוקה לעוד זעזוע בשרשראות האספקה.

בשבוע שעבר הפדרל ריזרב העלה את הריבית ב-0.25 נקודת אחוז לטווח של3.75%–4%  - העלאת הריבית הראשונה מאז 2023. ההחלטה התקבלה פה אחד, כשהפד הדגיש שהאינפלציה עדיין גבוהה מדי ביחס ליעד של 2%. 

גם אירופה חזרה להדק. הבנק המרכזי האירופי העלה ב-10 בספטמבר את שלוש הריביות המרכזיות ב-0.25 נקודת אחוז, והסביר שהמלחמה במזרח התיכון ממשיכה לייצר לחצי מחירים. ה-ECB  צופה כעת אינפלציה ממוצעת של  3% ב-2026,  ורק ב־2028 היא צפויה להתקרב ליעד עם 2.1%. 

גם יפן הצטרפה לסבב העלאות הריבית. הבנק המרכזי העלה את הריבית מ-1% ל- 1.25% הרמה הגבוהה ביותר זה 31 שנה, על רקע החשש שלחצי המחירים ימשיכו להתחזק.  במילים אחרות, אחרי שנים שבהן המשקיעים שאלו "מתי יורידו ריבית"? השאלה חזרה להיות "כמה עוד יעלו?"

והנפט ממש לא עוזר

אם יש גורם אחד שמסביר למה האינפלציה חזרה להטריד כמעט את כולם, הוא נמצא בחבית. מחיר הנפט מסוג ברנט עדיין נסחר מעל 100  דולר לחבית. ביום שני הוא אמנם ירד לכיוון 101–102 דולר, אבל זה עדיין מחיר גבוה מספיק כדי לחלחל לדלק, לתובלה, לייצור ולמחירים שהצרכנים פוגשים בסופו של דבר. חשוב להוסיף שהבעיה הגדולה היא לא רק מחיר החבית אלא הדרך שבה היא מגיעה ללקוח.

התנועה במצר הורמוז נותרה משובשת מאוד. בסוף השבוע עברו בו רק 17 כלי שיט מסחריים, לעומת 37 בשבוע הקודם והרבה מתחת לרמות שנרשמו לפני המלחמה. חברות האנרגיה משתמשות יותר ויותר בהעברות נפט בין מכליות ליד עומאן כדי לשמור על היצוא.  זה דיי עובד, אך זה יקר.

לפי בלומברג, קצב העברות הנפט בין מכליות באזור עלה לכ- 2.5 מיליון חביות ביום בספטמבר, לעומת 1.4 מיליון באוגוסט, ועלויות ההובלה של מכליות ענק זינקו ביותר מ־30 דולר לחבית בחלק מהנתיבים.  כלומר, גם אם הנפט ממשיך לזרום, הוא עושה את זה בדרך ארוכה ויקרה יותר. וזה בדיוק סוג הלחץ שבנקים מרכזיים לא אוהבים לראות כשהם מנסים להחזיר את האינפלציה ל-2%.

אז למה המשקיעים צריכים לשים לב השבוע?

יש כרגע שלוש סוגיות שנראות נפרדות, אבל למעשה מחוברות זו לזו: סין, נפט וריבית.

הפסגה בוושינגטון יכולה לקבוע אם אחת החזיתות הכלכליות הגדולות בעולם נשארת שקטה יחסית או חוזרת להתחמם. הסלמה במכסים, שבבים או מינרלים קריטיים עלולה להעלות עלויות בדיוק בזמן שבו חברות כבר מתמודדות עם אנרגיה יקרה וריבית גבוהה.

במקביל, ירידה משמעותית במחירי הנפט יכולה לספק לבנקים המרכזיים קצת מרחב נשימה. ביום שני כבר קיבלנו טעימה מזה: הברנט ירד ביותר מ-2% לכיוון 101 דולר לחבית, שוקי האג"ח התאוששו והתשואות ירדו.

לכן, המשקיעים לא בהכרח צריכים לצפות לפריצת דרך דרמטית בפסגת טראמפ–שי. לפעמים מספיק הרבה פחות מזה כלומר, פחות חיכוך, פחות אי-ודאות וקצת יותר שקט בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם.

פחות מכסים, פחות מגבלות על מינרלים, פחות הפתעות בשבבים וערוץ תקשורת מסודר יותר סביב AI יכולים להוריד לפחות סיכון אחד מהשולחן.

וזה לא מעט בתקופה שבה הנפט עדיין מעל 100 דולר, האינפלציה שוב מטפסת והפד, ה־ ECB ובנק יפן כבר מאותתים שהכסף הזול לא עומד לחזור כל כך מהר. השבוע, במילים אחרות, השווקים לא בהכרח צריכים שטראמפ ושי יהפכו לחברים. מספיק שהם לא יהפכו שוב את מלחמת הסחר לבעיה הכי גדולה בחדר.

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של ניירות הערך המוזכרים בכתבה וכמו כן, הכותב אינו מחזיק בניירות הערך המוזכרים בכתבה. התוכן אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות המותאם לנתונים ולצרכים האישיים.

 

לידיעת הקוראים:

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.

במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]

x