בנק לאומי מנהל מגעים למכירת מחצית מחבילת מימון שהעניק לחברת אפריקה נכסים, החברה הבת של אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב. מדובר בהלוואה בהיקף של 600 מיליון שקל לחמש שנים, המגובה בביטחונות. הלוואה זו מורכבת מהלוואות שניתנו כנגד שעבודים של נכסים מניבים של החברה וכן הלוואה נוספת למימון בניית שלב נוסף של פרויקט החברה בקרית ויצמן בנס ציונה.
מכירת ההלוואה לגופים מוסדיים תענה על שני צרכים של בנק לאומי. הצורך הראשון, הוא צמצום חשיפת הבנק לתחום הנדל"ן. נכון להיום, לאומי הוא הבנק בעל שיעור החשיפה הגדול במערכת למימון נדל"ן (לא כולל משכנתאות).
שיעור חשיפתו לתחום הנדל"ן מהווה כיום 24.5% מהיקף האשראי של הבנק. מכיוון ששיעור זה חורג מהמגבלה הענפית שקבע בנק ישראל בשיעור של 20%, הרי שלאומי נאלץ לבצע, מטעמי שמרנות, הפרשות מוגדלות להפסדי אשראי. עובדה זו פוגעת ביחס הלימות ההון של לאומי. לאחר שהבנק יסיים את הליך המיזוג עם החברה הבת בנק לאומי למשכנתאות, שיעור חשיפתו לנדל"ן (לא כולל משכנתאות) יעמוד על 22%.
הצורך השני שמכירת ההלוואה עונה עליו, הוא הקטנת נכסי הסיכון במטרה לשפר את יחס הלימות ההון. בסוף 2011 עמד יחס זה על 8.07% והבנק נדרש להעלות את יחס הלימות ההון ל-10% עד תחילת 2017. מכירת ההלוואה לגופים מוסדיים תאפשר לו להמשיך ליהנות מעלמות ניהול ההלוואה עבור הגופים המוסדיים, תוך שהבנק נאלץ להקצות פחות הון בגין ההלוואה שהעניק. על כן, התשואה של הבנק בגין ההלוואה צפויה להיות גבוהה יותר לאחר מכירתה, לעומת המצב הנוכחי.
כוונת הבנקים למכור הלוואות בהיקפים משמעותיים לגופים מוסדיים, נחשפה ב-TheMarker כבר בינואר השנה. במקביל גם מנכ"ל לאומי דאז, גליה מאור, הצהירה כי אחד הפתרונות לצורך של הבנקים לחזק את יחס הלימות ההון יתבצע על ידי מכירת הלוואות למוסדיים.
פורסם לראשונה ב- TheMarker
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

לב לבייב


