קרנות הנאמנות הזרות בדרך לישראל
בעתיד הלא רחוק קרנות הנאמנות הזרות ייכנסו לישראל ויינסו לכבוש אל ליבם של המשקיעים והיועצים.חשוב יהיה לעקוב אחרי הקרנות האלטרנטיביות שיש להן מתאם נמוך לשווקים.
בשנתיים האחרונות היו דיבורים רבים סביב כניסת קרנות הנאמנות הזרות לישראל. בחודשים האחרונים גם בעקבות המצב בשוק ההון המקומי החליטה הרשות לניירות ערך להקפיא את התהליכים להסדרת כניסת הקרנות הזרות, אך ללא ספק שבעתיד הלא רחוק יועצי ההשקעות בבנקים יוכלו וייצטרכו להמליץ ללקוחותיהם על קרנות זרות. כולי תקווה שמערכות הדירוג לקרנות שהבנקים יעבדו איתן יוכלו לשרת נאמנה את היועצים כך שהם יבחרו את הקרנות הטובות והמוצלחות יותר.
על פניו נראה שיש מספיק קרנות נאמנות בישראל והמשקיע הממוצע כולל יועצי ההשקעות בבנקים הרבה פעמים הולכים לאיבוד בין שלל הקרנות הקיימות. נשאלת השאלה מדוע בכלל יש צורך להכניס קרנות זרות. מבחינת הרשויות סיבה מרכזית אחת היא לעודד את התחרות בתחום קרנות הנאמנות כך שדמי הניהול יירדו, מבחינתי סיבה לא פחות חשובה היא להגדיל את היצע קרנות הנאמנות עבור היועצים והלקוחות, גם בתחום קרנות הנאמנות המסורתיות וגם בתחום קרנות הנאמנות האלטרנטיביות.
בשנים האחרונות תחום קרנות הנאמנות האלטרנטיביות בעולם הולך וגדל ותופס מקום של כבוד בתיקיהם של לקוחות רבים. עד שנת 2008 מי שרצה להיחשף להשקעות אלטרנטיביות פנה בעיקר לקרנות הגידור ששלטו ביד רמה בכל מה שקשור להשקעות אלטרנטיביות שאמורות להרוויח בכל מצב שוק ולהיות עם מתאם נמוך לשווקים. אבל אז הגיע המשבר הגדול וחלק גדול מקרנות הגידור נתפסו עם המכנסיים למטה וסגרו את השנה עם הפסדים גבוהים מאוד ללקוחות. משקיעים שהיו בקרנות גידור וראו את השקעתם נופלת ממידרון תלול גילו שאחד הדברים החשובים בהשקעות היא נזילות. נזילות אם תשאלו אותי היא אחד היתרונות הגדולים ביותר שמציעות קרנות הנאמנות על פני קרנות הגידור, זאת בנוסף לפיקוח הגבוה בו נמצאות קרנות הנאמנות על ידי הרגולטור לעומת חוסר פיקוח בקרנות גידור.
קרנות הנאמנות המסורתיות, מניות ואיגרות חוב יחסית קלות למדידה ולהשוואה משום שיש להן מדד ייחוס וניתן לבדוק האם מנהל ההשקעות הצליח בבחירותיו או לא ולתת לקרן דירוג תוך התחשבות בנתונים כמו סטיית התקן, גודל ירידה מרבי, אלפא ופרמטרים נוספים. קרנות נאמנות אלטרנטיביות לעומת זאת עובדות ללא מדד יחס וזו הסיבה שלבנקים קשה להכניס אותן למערכות שממליצות על קרנות. אפשר להגיד במידה מסוימת שהבנקים "לא יודעים לאכול" את הקרנות הללו ולכן הם מעדיפים להתעלם מהן למרות החשיבות הרבה שיש לקרנות כאלו לפיזור הסיכון בתיקי הלקוחות. יהיה מעניין לראות אם התעלמות כזו תימשך גם שתיכנסנה לשוק קרנות אלטרנטיביות זרות.
אין ספק שברגע שייכנסו קרנות הנאמנות הזרות לישראל לבנקים וליועצי ההשקעות תהיה עבודה רבה בבואם למדוד ולהעריך את הביצועים של הקרנות השונות. קניית קרן נאמנות היא בעצם הבעת אמון במנהלי ההשקעות של הקרן שפעמים רבות נתמכת בהיכרות אישית, מעניין יהיה לראות את הדינמיקה שתהיה ליועצים מול מנהלי הקרנות הזרות.
בחרתי להציג 3 קרנות נאמנות זרות שעוסקות בהשקעות אלטרנטיביות ונחשבות קרנות לכל מזג אוויר כדי להראות עד ניהול סיכונים והעובדה שלא מפסידים ביחד עם כלל השוק הם הכרחיים כדי להצליח להשיג תשואה גבוהה לאורך זמן.
מבט חטוף בהשוואת התשואות של הקרנות לבין התשואה של מדד ה-S&P500 לא מגלה את כל הסיפור משום שרק חישוב תשואה מצטברת לתקופה, ואנחנו מדברים על תקופה של עשור שהיא בהחלט משמעותית תמחיש לנו את ההבדלים.
התשואות המצטברות של הקרנות הן:

התשואה המצטברת של מדד ה- S&P500 באותה תקופה היה +55.05% בלבד כמובן שעיקר הפער נובע מכך שלעומת המדד שירד בחדות גם בשנת 2002 וגם בשנת 2008 הקרנות סיימו את השנים הללו בצורה הרבה יותר טובה ששינתה בצורה דרסטית את התשואה המצטברת לעשר שנים ותוצאה זו מדגימה את היתרון הגדול בהשקעה בקרנות שיש להן מתאם נמוך לשוק.
אבירם ברדוגו מנהל תיקים בתטא 1
תטא 1 הינה חברה פרטית בעלת רישיון ניהול תיקים ושיווק השקעות בהתאם לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995, העוסקת בניהול תיקי השקעות, בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) וכן בניהול השקעות של קרנות נאמנות בניהול מיטב ניהול קרנות נאמנות (1982) בע"מ, ועל כן יש לה זיקה לקרנות נאמנות אלו. הכותבים ו/או לקוחותיהם מחזיקים בנכסים הנ"ל ויש להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. העבודה נעשתה על בסיס "ניתוח טכני", כל אירוע מדיני, כלכלי או אחר עלול לגרום לכך שהתחזית לא תתקיים והיא עלולה שלא להתקיים גם ללא אירוע כלשהו. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואינו מהווה הצעה לרכישת יחידות בקרנות נאמנות, המתבצעת על פי תשקיף הקרן והדיווחים שבתוקף. כל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד.
הנני מנהל תיקים בתטא 1 (רישיון מספר 10483) אני מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו, משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים. אבירם ברדוגו, תטא 1 השקעות וניירות ערך בע"מ
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
להרשמה לניוזלטר של פאנדר >>> https://www.funder.co.il/newsletter.aspx





