נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

אקסלנס >> בנק ישראל מעלה מחדש את הסיכון בשוק הדיור לסדר היום‎

 

 
יניב חברוןיניב חברון
 

יניב חברון
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
01/07/2014

תמצית הדברים
 
• התכווצות התוצר ברבעון הראשון בארה"ב בשיעור של % 2.9 הלחיצה מעט את המשקיעים.
• העוצמה של נתוני המאקרו בכלכלה האמריקאית מתמתנת מעט אחרי התיקון בחודשים העוקבים לחורף הקשה.
• באירופה נתונים חלשים ואכזבה מהבנק המרכזי הובילו לירידות שערים . המשך חולשה במאקרו רק תלחיץ את הבנק להפעיל QE.
• הנתונים בסין מציגים ניצנים של שיפור, עושה רושם שהמדיניות של הממשלה מתחילה לתת את אותותיה .
• אחרי תיקון חד כלפי מעלה, חוסר השקט חוזר לשוק התורכי בעקבות ההסלמה בעיראק.
• הראלי בשוק האג"ח המקומי הארוך חוזר בעקבות המגמה בארה"ב . בחלק הקצר השוק המקומי מתחיל להפנים שלא תהיה הורדת ריבית נוספת.
• השוק הקונצרני סבל מירידות השערים שנצפו השבוע בתל אביב .
 
המלצות
• לא היינו משנים את המח"מים בתיק - תמונת המאקרו ארוכת הטווח תשתפר.
• תחזיות לריבית עתידית בארה"ב תשתפרנה - התנודתיות בשוק האג"ח תתגבר.
• הציפיות לאינפלציה מתמתנות, החלק הארוך הציפיות נמוכות מידי ומקנות עדיפות לאפיק הארוך (זה ייקח זמן).
• שוק המניות המקומי ממשיך להתאפיין ב"ידיים חלשות" יותר. אנחנו ממשיכים להמליץ על ניהול סקטוריאלי שיניב תשואה עודפת.
• קונצרני – אנחנו ממשיכים להמליץ על עמדה דפנסיבית יותר (הורדת רכיב , ) מחשש לעליית תשואות באפיק הממשלתי ומרווחים מצומצמים.

בנימה אישית:

החולשה של הצרכן המקומי לאחרונה עלה לא פעם החשש מפני התמתנות של הצרכן המקומי, בבנק ישראל הזהירו לא פעם בשנתיים האחרונות מפני עלייה באבטלה ולמרות שתרחיש זה לא בא לידי ביטוי, הצריכה הפרטית אכן נחלשה. החולשה של הצרכן הקרינה על נתוני הצמיחה המגמגמים וככל הנראה גם על הצפי להמשך מדיניות מוניטרית מרחיבה קיצונית יחסית בישראל .

השאלה הגדולה היא בעצם מה קרה לצרכן המקומי שהחליט לצרוך פחות? מה קרה לנו הישראלים שלאורך שנים היינו לבדיחה של עצמנו בעיני היצרנים שהסכמנו לקבל את מורת עליית המחירים. מה הסיבה שהחלטנו באמת לבדוק פעם נוספת האם כדי לרכוש או לא? מה קרה שהחלטנו לוותר על חלק מתענוגות החיים ולהצטמצם מעט .

את התשובה להערכתינו יש לחלק לשניים כאשר הסיבה העקרית טמונה בשוק הנדל"ן בישראל. אחרי עליות מחירים של % 70 במחירי הדיור ו-% 60 במחירי השכיריות במשך 7 שנים, ההכנסה הפנויה של הציבור בישראל בניכוי סעיף הדיור (בהנחה שהביקוש לדיור הוא קשיח שאכן אנחנו זקוקים לקורת גג , ) פשוט יורדת. בעוד ההכנסה עלתה במווצע ב-22%  בלבד בשנים אלו, ניכרת הפגיעה במשאבים הפנויים של הצרכן המקומי לצריכה ומכאן גם הפגיעה בפוטנציאל הצמיחה של המשק .

המשך הורדת ריבית בישראל לא תפטור בעיה זו, יש לקרר את שוק הדיור, להאיץ מחדש את הבנייה ולדאוג להגדיל מחדש את ההכנסה הפנויה של הציבור בניכוי הוצאות הדיור .

הסיבה השניה לחולשה היא התנגדות צרכנים שהשתנתה הודות לתקשורות ולעידן האינטרנט שמאפשר בקלות לבצע בדיקת מחירים. פעולת ההשואה הפכה למעין ספורט לאומי כאשר אנחנו מתעקשים לרכוש את התמורה הטובה ביותר לכספינו ולאוו דווקא במוצר בו אנחנו חושקים. גם את זה הורדת ריבית לא תשנה, כי אם רק מצב רוח כללי, צמיחה מחודשת של ההכנסה וזמן שהוא תמיד מרפא טוב להכל .

אירועים חשובים לשבוע הקרוב:
• יום שני: גוש האירו - מדד המחירים לצרכן
• יום שלישי: גוש האירו - שיעור אבטלה
• יום שלישי: גוש האירו - מדד מנהלי הרכש היצרני ISM
• יום חמישי: גוש האירו – החלטת ריבית ה-ECB
• יום חמישי: ארה - ב" "דו ח תעסוקה
 
תחזיות מחלקת המחקר
• מדד חודש יוני –% 0.4
• תחזית אינפלציה 12 חודשים –% 1.5
• ריבית בנק ישראל בעוד 12 חודשים –% 1.25




עורך: יניב חברון, כלכלן ראשי ומנהל מחלקת מחקר ואסטרטגיה אקסלנס נשואה








הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי וביןבהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x