אושר חוק הפיקוח על חברות דירוג האשראי, תחילת הפיקוח – 1 באפריל 2015
יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר: "הפיקוח על חברות הדירוג יתרום להגנה על ציבור המשקיעים המסתמך על הדירוג ויבטיח כי תהליך הדירוג והדירוג עצמו יהיו אמינים, איכותיים, ובלתי תלויים, בדומה לכל שוקי ההון המערביים"
תקנות הסדרת פעילות חברות דירוג האשראי פורסמו לפני מספר ימים ברשומות. החוק צפוי להיכנס לתוקף ב-1 באפריל 2015. בכך הושלם הליך החקיקה להסדרה ולפיקוח על חברות דירוג האשראי יוצא לדרך. התקנות עוסקות בנושאים אותם נדרש להסדיר לשם יישום החוק ובין היתר בעניינים הנוגעים לחובת הביטוח אותו נדרשת חברת דירוג לרכוש; רישום ותיעוד של הליכי דירוג; פרסום הדירוגים ושיטות ההערכה; גילוי נאות ודיווחים ללקוחות, לרשות ולכלל הציבור; שמירת מסמכים ועוד.
במסגרת זו נקבע כי על חברות הדירוג יהיה למסור דיווחים תקופתיים ומידיים לציבור, כך שתוגבר השקיפות לציבור ועל מנת לאפשר הפעלת סמכויות פיקוח ואכיפה על פעילותן של חברות הדירוג. בין היתר, נדרשות חברות הדירוג לחשוף את המתודולוגיות והמידע העומדים בבסיס הדירוג ולספק מידע סטטיסטי הנוגע לאיכות הדירוג במבט לאחור, וזאת על מנת שניתן יהיה להעריך את אמינותן ואיכותן.
בשל אופייה הבין לאומי של פעילות חברות הדירוג, בדומה להצעת החוק גם הצעת התקנות עוצבה בשים לב להסדרים הקיימים בחו"ל.
מרבית חברות הדירוג עוסקות בעיקר במתן חוות דעת המעריכות את יכולת העמידה של בעל חוב בהתחייבויותיו. כאשר פועל יוצא של דירוג זה הוא צמצום חוסר השוויון במידע הקיים בין מלווים ללווים לגבי יכולת פירעון החוב של הלווים. חברות הדירוג מהוות גורם דומיננטי בהשפעתו על פעילות שוקי ההון בעולם. הדירוגים מעוררים עניין רב בקרב משקיעים ומנפיקים כאחד, ומהווים מרכיב קריטי במהלכי גיוס חוב של תאגידים. באמצעות סולמות דירוג, חברות הדירוג מביעות עמדתן לגבי הסתברות החזר החוב של ישויות שונות ויוצרות בכך כלי תומך השקעה.
דירוג הניתן על-ידי חברות הדירוג משפיע על הריבית שהלווה נדרש לשלם, ובשל מגבלות רגולטוריות וכן מגבלות וולונטריות על נכסי הגופים המוסדיים, משפיע הדירוג גם על החלק שמהווה החוב המונפק מתיק ההשקעות של המשקיעים המוסדיים. אשר על כן נודעת חשיבות רבה להסדרת תחום פעילות זה.
במשבר ה"סאב-פריים", ובמשבר האשראי שבא בעקבותיו, באו לידי ביטוי כשלים בפעילותן של חברות הדירוג שהתבטאו בעיקר במגבלות מתודולוגיית הדירוג, בבעיות של ניגודי עניינים ובהיעדר שקיפות בתהליך הדירוג. תרומתם של כשלים אלו לחלקן של חברות הדירוג במשבר התעצמה עוד יותר לנוכח הסתמכות היתר של המשקיעים על תוצרי תהליך הדירוג. התפקיד המרכזי ששיחקו חברות הדירוג במשברים אלה חידד עוד יותר את הצורך בהסדרת תחום חשוב זה.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.




