מה שכן, שימו לב שלאור העובדה שמדובר בחברות ישראליות שנסחרות בוולסטריט, יש ברשימה הזו נתון שמשום מה "נחסך" מאיתנו המשקיעים הישראלים. הנתון הזה הוא מועד פרסום הדוחות. כל החברות בארה"ב מודיעות מראש מתי בכוונתן לפרסם דוחות. בד"כ חודשים קדימה, מדובר במועד משוער, אולם ככל שמתקרב מועד הפרסום (בשבועות, לא בימים), המועד הופך למדוייק, ומחייב. מה שאומר שהמשקיעים יודעים חודשים מראש, מתי החברות הללו יפרסמו דוחות. לא בערך, בדיוק.
אני לא מכיר את דיני ניירות ערך האמריקאיים על בוריים, אולם מסופקני אם יש חובה נורמטיבית על החברות האמריקאיות להודיע מראש על מועד פרסום הדוחות שלהן. מה שכן יש שם, הוא כבוד למשקיע. כבוד לגוף המוסדי. כבוד לשוק ההון. החברות יודעות שבבוא היום הן תזדקקנה לשוק ההון, ולכן דואגות לפרסם מראש את מועד פרסום הדוחות. לתת למשקיעים זמן להיערך.
אל נקל בכך ראש. גוף מוסדי ואפילו משקיע פרטי, שמחזיק במניה כלשהי, ועדין מאמין בה, אולם מודאג מדוח כזה או אחר שאמור להתפרסם, יכול להגן על עצמו בעזרת אופציות על המניות הללו. הוא אינו מעוניין למכור את המניה, אולם הוא חושש ומעוניין להשתמש במכשירים פיננסיים לצורך הגנה.
כמובן שגם ספקולנט, רווח היא לא מילה גסה, יכול לנצל את העלייה באי הודאות כדי לארגן לעצמו אפשרות לרווח, שכן הדוח הכספי הוא בחזקת נעלם (האם הדוח יהא טוב או לא, מפתיע או לא, ועד כמה), והתגובה אליו היא בחזקת נעלם גם כן (האם המשקיעים יאהבו את הדוח, יתאכזבו, אולי הדוח מאכזב, אבל אופטימי לעתיד). לאור זאת ספקולנט יכול להיערך מבעוד מועד עם אוכף על המניה הזו, או כל אסטרטגיה אחרת, שתסב לו רווחים לאור עלייה בתנודתיות במניה, עקב תקופת הדוחות.
בקיצור את אלה יודעות החברות, גם החברות הישראליות. אלה שההבדל בינן לבין נניח אסם הוא שהן נסחרות בארה"ב. וכך, אנחנו יודעים ש-magic חברה בשווי שוק של כרבע מליארד דולר, תפרסם דוחות ב-11/11 (יום הרווקים הסיני...), ולעומת זאת אנחנו לא יודעים מתי אסם, חברה בשווי שוק של מעל 8 מיליארד שקל. אנחנו יודעים שפריון, חברה בשווי של 164 א' דולר תפרסם דוח ב-5/11, אבל אנחנו לא יודעים מתי בנק הפועלים בשווי של מעל 26 מיליארד שקל יפרסם דוחות. בד"כ הבנקים מפרסמים ביום האחרון של עונת הדוחות, שגם זה לא ברור למה, אבל לפחות שיצהירו על כך. שיגידו מראש.
יש לזה משמעות מבחינת המשקיעים, מבחינת הסוחרים. בל נשכח שעל חלק מהמניות יש אופציות, ויש
כוונה לבורסה להשיק בקרוב אופציות על כלל מניות מדד תא-25. ואם החברות עצמן, לא טורחות לעדכן את השוק מתי הן תפרסמנה דוחות, האם לא יכולה הבורסה לחייב אותן להודיע? האם בתוך הקריטריונים להשתייכות במדדי הבורסה, במאגר המניות, לא ניתן להוסיף קריטריון שאומר כי "החברה תפרסם מבעוד מועד (ולא פחות מ-30 יום מראש) מתי בכוונתה לפרסם את דוחותיה הכספיים".
למה זה קשה להודיע מראש? הרי יש פרקטיקה, ויש משרד רואי חשבון, שיכול להגיד מתי, וכמה זמן זה יקח. הרי החברה יכולה לקחת לעצמה יום יומיים נוספים, למקרה שיצוצו שאלות שצריכות בדיקה נוספת. זה לגמרי תלוי בחברה מתי לפרסם את הדוח. אז למה לא להודיע לשוק? כי אנחנו ישראלים, וישראלים וזמן ומועדים והתחייבות לא עובדים טוב? איזה קשקוש זה. דלק ארה"ב יכולה להודיע מראש מתי היא מפרסמת דוחות וקב' דלק לא יכולה?
ראוי שבין השינויים שעוברים על הבורסה, יחולו גם שינויים בתפיסת החברות עצמן את שוק ההון. השינוי לא מגיע מתוך החברות. ראוי שהבורסה תחייב את השינוי בעצמה.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.