קובי שגב, אילים >> בשנים האחרונות מתקיים תור זהב לבתי ההשקעות הבינוניים

אינפיניטי >> מלחמת המטבעות נמצאת בשיאה | סקירה לסיכום 2015 ולקראת 2016

 

 
קובי שגב, מנכל איליםקובי שגב, מנכל אילים
 

אלמוג עזר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
16/12/2015

במסיבת עיתונאים שנערכה עם מועצת המנהלים של קבוצת אינפיניטי ואילים, על הכלכלה העולמית ומצבו של סקטור הנפט זכו למקום של כבוד. על פי רו"ח אמיר איל יו"ר הקבוצה המצב העולמי נמצא בסיומו של השלב הראשון במלחמה חברתית עולמית. לדבריו עד כה התהליכים העולמיים היו ברורים כאשר הייצור המאסיבי עבר לסין ויצר את המשבר באירופה. לטענתו איל, המשבר באירופה שהיבשת חווה בעידן הנוכחי היא התוצאה של אותה מלחמה. נגזרת שנייה שלה היא מלחמת מטבעות שנמצאת כרגע בשיאה ולצידה ניתן לציין גם את מלחמת הסחורות. 

נפט: סעודיה מבקשת לפגוע בתעשיית פצלי הנפט בארה"ב על ידי הורדת מחיר הנפט. זאת כאשר העלות להפקת חבית נפט על ידי פצלי נפט עומד על ידי 70 דולר. באינפינטי לא רואים עלייה במחיר הנפט בקרוב. 

הנושא החם השני שעמד על סדר היום העולמי היא האפשרות להעלאת ריבית מחר (ד') על ידי הבנק המרכזי בארה"ב. לטענת יו"ר אינפיניטי, יש סיכוי להעלאת ריבית משום שכך צופה השוק והבנק הכניס עצמו לאילוץ מסוים. אך בשל התנאים הכללים של השוק, הסיכויים להמשך העלאת ריבית בשנת 2016 הם קלושים משום מצבה הפיננסי של ארה"ב. בסוף שנת 2006 החוב של ארה"ב היה 8 טריליון דולר, ביחס של 70% חוב תוצר ותשלומי הריבית עמדו על 450 מיליארד דולר. עשור לאחר מכן, החוב כבר עומד על 18 טריליון דולר וביחס של חוב תוצר מעל ל-100%, אך בשל הריבית הנמוכה, תשלומי הריבית עדיין עומדים על 450 מיליארד דולר. לכן קשה לראות העלאת ריבית משמעותית בארה"ב בקרוב. 

במגזר המקומי, לטענת איל, מצבה הכלכלי של ישראל טוב יותר משמעותית לעומת חלק מהמדינות באירופה ובשווקים המתעוררים. חוב התוצר של מדינת ישראל עומד על 67% לעומת  "ישראל נמצאת היום מבחינת תוצר לנפש לרמה של מדינות מובילות באירופה כמו צרפת ואיטליה. נתון שהיה בגדר חלום עד לפני כמה שנים".  מתוך כך לדברי איל, ההטיה הביתית (home bias) של המשקיעים בישראל מוצדקת. אם כי גם במגזר המקומי בית ההשקעות לא רואה העלאת ריבית בשנה הקרובה. 

הכניסה של החברות הזרות זכתה גם היא להתייחסות, כאשר באינפיניטי מגדירים אותה בגדר שערורייה לנוכח ההשפעה שיש לחברות חדשות וזרות כמו מנקיינד על מדד 75. אלו מגיעות לישראל ודוחפות את המדדים מטה.

לטענת גיל לוי, מנכ"ל ניהול תיקי ההשקעות של החברה, שנת 2015 הייתה אמורה להיות גן עדן למשקיעים לאור האינפלציה הנמוכה, הריבית האפסית והתייצבות המשברים באירופה והתחזקות הכלכלה האמריקנית. אך בראיה לאחור לא כך הדבר, בשל משברים מקומיים יותר כמו המשבר האיראני. במגזר המקומי, העדר האפשרויות לחסכון פיננסי בטווח הארוך המשיך להסיט הון אל עבר שוק הנדל"ן להשקעה. אם כי התהליך הזה נראה שמוצה והיום המשקיעים המתוחכמים כבר עוזבים את הסקטור. לטענת לוי, נוצר מצב מסוכן באופן ממשי בהשקעה בנדל"ן מקומי, כאשר בשנת 2016 עליות המחירים יעצרו. תיק מומלץ לטענת לוי צריך להיות מוטה לכיוון ישראל עם השקעה של 60%, 20% יכוונו לארה"ב והשאר לאירופה. ההשקעה הטובה מגיעה מתחום הפיננסים, הפארמה והטכנולוגיה, סקטורים אלו טובים לתקופות של עליית ריבית קלה. ההשקעה באג"ח חברות נותרה מומלצת ויש להיזהר מהשקעה באג"ח ממשלתי ארוך טווח. 

תור הזהב של בתי ההשקעות הבינוניים

קובי שגב הוא מנכ"ל איילים קרנות נאמנות. לדבריו בארבע השנים האחרונות מתקיים תור הזהב של בתי ההשקעות הבינוניים בשוק הקרנות המקומי. בשנת 2012 שוק הקרנות ניהל 170 מיליארד שקל ו-70% (כ-120 מיליארד שקל) מההון שבו נוהל על ידי בתי ההשקעות הגדולים. "ההון הרב גרם לבתי ההשקעות הגדולים ללכת לאיבוד וביקשו להיות מעין סופר מרקטים להשקעות עם שלל קרנות נאמנות". 

ארבע שנים לאחר מכן התעשייה מנהלת כ-230 מיליארד שקלים בעוד בתי ההשקעות הגדולים עדיין מנהלים את אותם 120 מיליארד שקל. השאר מנוהל על ידי גופים קטנים יותר. בשוק היום קיימים כבר 11 בתי השקעות בינוניים שמנהלים עד כ-2 מיליארד שקלים. אם כי למרות התחרות, שגב אינו רואה ירידה של דמי הניהול בקרנות הנאמנות בארץ לאור המחירים הנמוכים כבר היום. 

בנוגע להשקעות, שגב מבקש להזהיר מלהשקיע באג"ח נדל"ן מניב בארץ כאשר התשואה אינה מפצה על הסיכון. "ראינו כיצד רשתות מתחום הקמעונאות נכנסות לצרות וחלק מזה זה דמי השכירות הגבוהים בקניונים". תשואה עודפת ניתן לקבל באג"ח חברות אפילו בדירוג BB+ ומעלה. לדבריו העקום ימשיך להיות תלול אולם תנודתיות היתר הצפויה מחייבת הגבלה של המח"מ בעיקר בממשלתי. מניות מומלצות הן הראל, דלתא, לאומי, שיכון ובינוי וכליל. בחו"ל המניות המעניינות הן אפל, נובל אנרג'י, לינקדאין, BMW ווול מארט.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x