אקסלנס >> מחירי המזון הם אלה שגורמים למדד לרדת

מחירי הנדל"ן נשארו ללא שינוי

 

 
 

אביתר בן דוד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/12/2015

מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר ירד ב-0.4%, נמוך מממוצע התחזיות בשוק ומהתחזית שלנו. ב-12 החודשים האחרונים ירד המדד הכללי ב- 0.9%, זאת בהשוואה לירידה של 0.7% שנמדדה ב-12 החודשים שהסתיימו בחודש אוקטובר. מתחילת השנה ירד המדד הכללי ב- 0.9%.

הסעיפים הבולטים במדד חודש נובמבר:
  • סעיף המזון ירד ב-0.8%.

  • סעיף התרבות והבידור ירד ב-1.2%.

  • סעיף התחבורה ירד ב-0.7%.

  • מדד מחירי הלבשה והנעלה עלה ב-2.6%. בניכוי השפעות עונתיות ירד המדד ב-0.4%.

  • סעיף הדיור ירד נותר ללא שינוי. מדד מחירי הדירות (לא במדד) עלו ב-0.8%.

הסיפור הוא סעיף המזון. הירידה החדה של 0.8% אותה הציג סעיף המזון היתה מפתיעה, במיוחד משום שהתקבלה לאחר עלייה זהה באוקטובר. מחירי הבשר והחלב רשמו ירידה ואפילו מחיר הבירה השחורה ירד בחדות. יש לציין כי סעיף המזון בנובמבר אינו מאופיין בעונתיות מסויימת, אך עדיין, אנו הערכנו שהחולשה ב"מגה" דווקא תתמוך בהמשך עלייתו של הסעיף, בייחוד לאור העלייה החדה שהתקבלה בסעיף בחודש הקודם. למרות הירידה החדה במחירי המזון אנחנו מתקשים לראות המשך ירידת מחירים בענף בשנה הקרובה. 

גם סעיף החינוך, התרבות והבידור ירד בחדות יחסית. מה שהכביד גם כן על המדד. עם זאת, כאן הסטייה לא הייתה משמעותית כל כך, כאשר הסעיף מושפע לשלילה בעיקר מהירידה העונתית במחירי ההארחה, הנופש והטיולים, שהושפעו מסיומה של תקופת החגים.

שאר הסעיפים דווקא היו בסדר. שאר סעיפי המדד ירדו בסך הכל בהתאם לציפיות המוקדמות. מי שהפתיע, לחיוב הפעם, היה סעיף הדיור, אשר נותר ללא שינוי, על אף צפי לירידה קלה. מה שמעניין יותר בהקשר זה,  הוא העלייה החדה יחסית שהתקבלה דווקא במדד מחירי הדיור (לא במדד המחירים לצרכן), עלייה של 0.8%, מה ש"לא מקל על חייהם" של מקבלי ההחלטות בבנק ישראל וכמובן לא מוסיף אמון להצהרותיהם של אנשי האוצר. נשים לב שהעלייה החדה במחירי הדיור מתייחסת לתקופה שלאחר הטלת מס הרכישה, מה ששוב מעלה תהיות לגבי פעולות האוצר שבוצעו עד כה במטרה לעצור את מגמת עליית המחירים בשוק הרותח.

בבנק ישראל ימשיכו "לעמוד על הגדר"- לאחר מספר מדדים שהפתיעו לטובה, בבנק ישראל שוב יצטרכו להתמודד עם מדד מאכזב. עם זאת, ייתכן שהפעם ישייכו את ירידת המחירים גם להשפעת הירידה במע"מ שהתקבלה בחודש אוקטובר ולא באה אז לידי ביטוי. מחירי הדלק שכרגע ממשיכים לרדת בוודאי שלא מוסיפים נחת, עם זאת, בטווח הארוך יותר אנו מעריכים שיצליחו לתמוך בשיפור המצב.
 
מדד חודש דצמבר צפוי לעלות ב-0.1% 
מדד חודש דצמבר לא צפוי "לסבול" מהירידה במחירי הדלק, שכן אנו כבר יודעים שמחיר הדלק בתחנות נותר ללא שינוי (אפילו עלה במעט), זאת בניגוד למחיר הדלק הצפוי בינואר, שבהינתן מחיר חבית הנפט הנוכחי צפוי להציג ירידה חדה ועל כן להכביד על המדד. בנוסף, בחודש דצמבר נוהגים מחירי ההלבשה וההנעלה להציג עלייה, אם כי יש לציין שהשנה זו עשויה להיות מתונה יותר, על רקע המצב הביטחוני המקומי שהביא לירידה בכמות הקונים הפוקדים את הקניונים ומרכזי המסחר ברחבי הארץ ועל כן גרר הכרזה על מבצעים מצד בעלי החנויות בחלק מהאזורים. בצד הגורמים הצפויים למתן את עליית המדד נוכל למצוא את מחירי החינוך, התרבות והבידור שנוהגים לרדת בחודש זה. 

16.12.2015

תחזית

הערות

דצמבר

0.1%

ירידה במחירי החינוך, התרבות והבידור, עלייה עונתית במחירי ההלבשה וההנעלה

ינואר

0.6%-

ירידות עונתיות במחירי הדיור ובמחירי ההלבשה וההנעלה, ירידה חדה במחירי הדלק

פברואר

0.2%-

ירידה עונתית במחירי ההלבשה וההנעלה

12 חודשים הבאים

0.9%

דצמבר 15 – נובמבר 16











אינפלציה ב- 12 החודשים הבאים:0.9% 

תלוי בנפט, ואולי בילן? זהו אינו סוד שהנפט הוא המפתח לאינפלציה גבוהה יותר. הקדשנו לכך חלק גדול בתחזיות האינפלציה שלנו (כולל בסקירה השנתית שהתפרסמה בתחילת השבוע). באמת שקשה לבצע הערכה שתוכל לבודד את השפעת כל אחד מהגורמים המשפיעים על מחירו של ה"זהב השחור" ואף תוכל להצביע על כולם (ביניהם- כמות המלאים, מספר הקידוחים הפעילים, היצע הנפט העתידי, יחס הספקולנטים למצב ועוד). אך מה שכן נוכל, בזהירות רבה יש לומר, הוא להצביע על גורם שעשוי להשפיע על מחיר חבית הנפט בטווח הזמן הקרוב. מדובר כמובן בהחלטת הריבית בארה"ב, שצפויה להתפרסם היום. לפחות אם לשפוט לפי השוק, קיימת הסתברות גדולה להעלאת ריבית ראשונה בארה"ב לאחר כמעט עשור. רבות כבר דובר על ההשפעה שעשויה להיות להעלאת הריבית על הכלכלה האמריקאית ועל הדולר בפרט. סברה ידועה הקיימת בשוק היא הקורלציה ההפוכה שבין מחיר הדולר לבין מחיר הנפט (בעיקר השפעה בטווח הקצר). בהחלט ייתכן שהירידה האחרונה במחיר הנפט לרמת שפל של 7 שנים הנה נגזרת גם של הצפי להעלאת הריבית בארה"ב. להערכתנו, גם במידה וילן תכריז הערב על ריבית גבוהה יותר, יהיה מדובר בהודעה "סופר-יונית", שתסמן למשקיעים כי הדרך ל"נורמליזציה של הריבית" עודנה רחוקה. דבר זה יתכן ויתמוך דווקא בהיחלשות הדולר בטווח הזמן המיידי ובעליית מחיר חבית הנפט ל"רמות שפויות יותר".      


אביתר בן דוד, אנליסט מקרו במחלקת המחקר של אקסלנס בתגובה לירידת מדד המחירים לצרכן ב-0.4%: "הסעיף הבולט הוא המזון. הסיפור הוא סעיף המזון. הירידה החדה של 0.8% אותה הציג סעיף המזון היתה מפתיעה, במיוחד משום שהתקבלה לאחר עלייה זהה באוקטובר. מחירי הבשר והחלב רשמו ירידה ואפילו מחיר הבירה השחורה ירד בחדות. יש לציין כי סעיף המזון בנובמבר אינו מאופיין בעונתיות מסויימת, אך עדיין, אנו הערכנו שהחולשה ב"מגה" דווקא תתמוך בהמשך עלייתו של הסעיף, בייחוד לאור העלייה החדה שהתקבלה בסעיף בחודש הקודם. למרות הירידה החדה במחירי המזון אנחנו מתקשים לראות המשך ירידת מחירים בענף בשנה הקרובה. גם סעיף החינוך, התרבות והבידור ירד בחדות יחסית. מה שהכביד גם כן על המדד. עם זאת, כאן הסטייה לא הייתה משמעותית כל כך, כאשר הסעיף מושפע לשלילה בעיקר מהירידה העונתית במחירי ההארחה, הנופש והטיולים, שהושפעו מסיומה של תקופת החגים. לאחר מספר מדדים שהפתיעו לטובה, בבנק ישראל שוב יצטרכו להתמודד עם מדד מאכזב. עם זאת, ייתכן שהפעם ישייכו את ירידת המחירים גם להשפעת הירידה במע"מ שהתקבלה בחודש אוקטובר ולא באה אז לידי ביטוי. מחירי הדלק שכרגע ממשיכים לרדת בוודאי שלא מוסיפים נחת, עם זאת, בטווח הארוך יותר אנו מעריכים שיצליחו לתמוך בשיפור המצב.
 
בן דוד מוסיף כי "מדד חודש דצמבר צפוי לעלות ב-0.1%. מדד חודש דצמבר לא צפוי "לסבול" מהירידה במחירי הדלק, שכן אנו כבר יודעים שמחיר הדלק בתחנות נותר ללא שינוי (אפילו עלה במעט), זאת בניגוד למחיר הדלק הצפוי בינואר, שבהינתן מחיר חבית הנפט הנוכחי צפוי להציג ירידה חדה ועל כן להכביד על המדד. בנוסף, בחודש דצמבר נוהגים מחירי ההלבשה וההנעלה להציג עלייה, אם כי יש לציין שהשנה זו עשויה להיות מתונה יותר, על רקע המצב הביטחוני המקומי שהביא לירידה בכמות הקונים הפוקדים את הקניונים ומרכזי המסחר ברחבי הארץ ועל כן גרר הכרזה על מבצעים מצד בעלי החנויות בחלק מהאזורים. בצד הגורמים הצפויים למתן את עליית המדד נוכל למצוא את מחירי החינוך, התרבות והבידור שנוהגים לרדת בחודש זה. האינפלציה ב- 12 החודשים הבאים צפויה לעמוד על 0.9%. זהו אינו סוד שהנפט הוא המפתח לאינפלציה גבוהה יותר. באמת שקשה לבצע הערכה שתוכל לבודד את השפעת כל אחד מהגורמים המשפיעים על מחירו של ה"זהב השחור" ואף תוכל להצביע על כולם, אך מה שכן נוכל, בזהירות רבה יש לומר, הוא להצביע על גורם שעשוי להשפיע על מחיר חבית הנפט בטווח הזמן הקרוב. מדובר כמובן בהחלטת הריבית בארה"ב, שצפויה להתפרסם היום. רבות כבר דובר על ההשפעה שעשויה להיות להעלאת הריבית על הכלכלה האמריקאית ועל הדולר בפרט. סברה ידועה הקיימת בשוק היא הקורלציה ההפוכה שבין מחיר הדולר לבין מחיר הנפט (בעיקר השפעה בטווח הקצר). בהחלט ייתכן שהירידה האחרונה במחיר הנפט לרמת שפל של 7 שנים הנה נגזרת גם של הצפי להעלאת הריבית בארה"ב. להערכתנו, גם במידה וילן תכריז הערב על ריבית גבוהה יותר, יהיה מדובר בהודעה "סופר-יונית", שתסמן למשקיעים כי הדרך ל"נורמליזציה של הריבית" עודנה רחוקה. דבר זה יתכן ויתמוך דווקא בהיחלשות הדולר בטווח הזמן המיידי ובעליית מחיר חבית הנפט ל"רמות שפויות יותר".  


אביתר בן דוד, אנליסט מקרו במחלקת המחקר של אקסלנס 
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x