בשלוש השנים האחרונות חלה פריחה בשוק תעודות הסל. פריחה זו התבטאה הן במספר הולך וגדל של תעודות סל לסוגיהן והן בהיקף הנכסים המושקע בהן. הציבור המשקיע בתעודות הסל מושפע מן הפרסום המאסיבי שהרעיפו החברות המנפיקות את התעודות, פרסום אשר יצר את אפקט העדר אשר אנו רגילים לראות. חלק מן ההון אשר הוסט לכוון תעודות הסל, הגיע מפדיון של קרנות נאמנות. אך האם הנתונים בשטח מוכיחים כי תעודות הסל הניבו תשואה עדיפה על פני קרנות נאמנות? שאלה זו הינה שאלה בסיסית שעל המשקיעים לבחון, לפני שמספידים את קרנות הנאמנות.
המטרה המוצהרת של תעודות הסל הינה היצמדות למדד יחס כל שהוא והשגת תשואת המדד בהשקעה. הרציונל של מטרה זו מבוסס על מחקרים אמפריים אשר נערכו בתחום השקעה במניות, והראו כי לאורך שנים, תשואת המדדים עדיפה משמעותית על זו של מרבית המניות הבודדות וכן על פני השקעה אקטיבית.
בחינה השוואתית של הקרנות למול המדדים הייתה עד כה לא מדוייקת והשוותה במקרים רבים קרנות בעלות מאפייני סיכון שונים לחלוטין לעומת תעודות סל הצמודות למדד מניות מסויים. תקנות חדשות אשר הוציאה רשות ני"ע מסווגות את הקרנות עפ"י אחוז השקעתן במניות ובמט"ח. סיווגים אלו אמורים למקד את המשקיעים לקרנות בעלות רמת סיכון דומה ולאפשר השוואה בין קרנות דומות וכן השוואה למול מדד יחס ותעודות סל הצמודות למדד.
ניקח כדוגמא את מדד המניות המרכזי – ת"א 25. בכדי להשוות את ביצועי הקרנות בשנת 2007 מול ביצוע המדד ומול תעודות הסל הצמודות למדד ת"א 25, נתייחס לקרנות המסווגות בדירוג 4 בסיווג החדש – סווג זה מציין כי הקרן משקיעה לפחות 50% במניות, ועד 120% במניות. בתחום זה 2 קרנות מתוך 23 קרנות בסווג זה השיגו תשואה הגבוהה מ-31.39% (תשואת מדד ת"א 25). הקרנות שהשיגו תשואה גבוהה מן המדד הן מרכנתיל ת"א 25 – 33.6% ואיי.בי.אי אינדקס 25 - 32.31% .
בבחינת תשואות תעודות הסל אשר אמורות לתת למשקיע את תשואת המדד, לא כל התעודות הצליחו להשיג את תשואת המדד. עובדה זו ניכרת בצורה קיצונית רבה יותר בקרנות ותעודות הסל המתייחסות למדד ת"א 75. הקרנות שהשיגו תשואה גבוהה יותר מ-7.70% (תשואת מדד ת"א 75), הן: מרכנתיל 75- 12.87%, ירושלים 75 – 11.37%, אילנות ת"א 75 – 10.01% מיטב 75 – 8.9% ואפסילון ת"א 75 – 7.71%. לעומת הקרנות, תעודות הסל המתמחות במדד ת"א 75 לא התקרבו כלל לתשואת המדד (טבלה מצורפת).
קרן נאמנות | תשואה מתחילת השנה |
מרכנתיל ת``א 75 | 12.87% |
ירושלים 75 | 11.37% |
אילנות ת"א 75 | 10.01% |
מיטב 75 | 8.90% |
אפסילון ת"א 75 | 7.71% |
תשואת מדד ת"א 75 | 7.70% |
תעודת הסל/ קרן נאמנות | תשואה מתחילת השנה |
קרן "מרכנתיל ת``א 75" | 12.87% |
תשואת מדד ת"א 75 | 7.70% |
תעודת סל "קסם ת``א 75" | 6.18% |
תעודת סל "מבט ת``א 75" | 5.52% |
מה אם כך המסקנות שיכול המשקיע להסיק מן העובדות שהוצגו? ראשית, תעודות הסל אשר מבטיחות לתת את תשואת המדד, לא תמיד מצליחות להשיג תשואה זו. מסקנה נוספת, מתייחסת לקרנות נאמנות. ביצועי קרנות נאמנות תלויות במיומנותו של מנהל הקרן ולכן, יש לבחור קרן נאמנות תוך בחינת ביצועי מנהל הקרן, לאחר הבחירה יש לעקוב אחת לחודש אחר הביצועים תוך השוואה למול מדד היחס.
אין בתשואות הקרן בעבר, או בסטיות התקן שלה, כדי להבטיח תשואה דומה בעתיד, או תנודות דומות בעתיד. בכל מקרה, אין לראות בכתבה זו משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע או קרן נאמנות. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו. מאמר זה אינו בא להחליף ייעוץ על בסיס אישי. במאמרים, בידיעות, בכתבות, בנתונים הפיננסיים ובכל חומר כתוב ומצולם אחר המתפרסם באתר פאנדר, או באמצעות אתר פאנדר אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לרכישת או מכירת ניירות ערך. קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון כלשהו המופיע באתר פאנדר הינה על אחריות המשתמש באתר בלבד.





