ממדדים שנסקרו השבוע במסחר בניו יורק, מצביעים על זאת כי קהל המשקיעים האמריקאי- אחוז מורא אף יותר, מהשבועות שקדמו למפלת המניות הזכורה היטב מ 1987. אחד הסקרים שבוצעים, היה לא אחר מ "מדד הפחד" או בסימונו העולמי; וי.איי.איקס vix.
בעת הזו כשהשקט והביטחון אינם דרים בכפיפה אחת עם עולם ההשקעות, המדד החדש צובר פופולאריות בקרב חישובי המשקיעים ומוזכר בדחיפות יתרה גם בתקשורת.
מדד הפחד המקורי חושב על ידי שינויים במחירי האופציות על האס אן פי 100, אך היום נהוג לחשב אותו בהקשר לתנודתיות האופציות, על מדד האס אן פי 500. כשמשווים בין "התנהגות" המדד ב 1987 להיום , כדאי להבחין כיצד המדד דאז, התנהג מעט אחרת מאשר בשנה הנוכחית. הסיבה היא שבשנה ההיא, צלילת המדדים נעשה במהירות ובהפתעה, בניגוד לירידות שאנו חווים הנמשכות לפרקים, מאוקטובר 07.
השנה ממבואות ספטמבר עד לאמצע אוקטובר, המדד חצה את מאה הנקודות לראשונה מזה 21 שנה*. המדד זנח בדרכו את שיאי "יום שני השחור" של 1987, הזמן בו צלל הדאו ב 22%. ההתמוטטות נבעה מהתסבוכת הכלכלית במזרח אסיה, שגלשה עד מהרה לשווקים באירופה וארה"ב.
ניתן להניח את הדעת בתוצאות המדד, על כך שבארה"ב לפני שני עשורים כאמור, הכושר הכלכלי היה טוב יותר ובנוסף האמונה במערכת הבנקאית היתה מבוססת יותר. אנו למדים מן הסקר , כי יש דאגה כנה ומשותפת, מפני השינויים המבניים שהשוק האמריקאי עלול לעבור בזמן המיידי, בנוגע להשקעות וחיסכון.
כל המידע הזה מעניין, אבל מה זה אומר לגביי?
כאמור המדד מחושב סטטיסטית ומתורגם בכלליות כצפי לשינויי מדד האס אן פי, בחודש הקרוב, על בסיס שנתי. לדוגמא, אם תוצאת המדד מורה על שינוי שנתי מסוים ,ניתן לחשב כמה הצפי לתנועת האס אן פי לחודש הקרוב** .
כל עוד מדדי הפחד גבוהים, הרי זה מעיד יותר מכל, על כך שכדור המשחק עבר ממגרש הסוחרים אל מגרש כותבי וקוני האופציות. הם יוכלו בתורם, על ידי השקעות נבונות, להרוויח מחוסר השקט הכללי.
מסחר באופציות מותאם מלכתחילה למצב הפכפך, בו מניות משנות תדיר את ערכן וה"גידור" האופציונאלי נושא פירותיו, שוק רגוע ויציב הוא מתכון ידוע להפסדים לסוחרי האופציה שפוקעת ללא תכלית.
קרנות נאמנות
בשוק ההון הישראלי ניצבות כרגע שתי קרנות נאמנות, שמציגות עד כה תשואה שנתית נדירה בגובהה, מתחילת השנה. השנה הקשה ביותר בשוק ההון (לפחות בשני העשורים האחרונים), מאופיינת יותר מכל באי יציבותה ורגישותה הגבוהה לתנודות השוק.
אם כך, אין זה פלא ששתי הקרנות המצליחות- גיוון הזדמנויות ותטא לכל מזג אוויר, נמצאות באותו ענף סוג ההשקעה והוא ענף קרנות הנאמנות האסטרטגיות.
תעודות הסל
כמעט בלתי אפשרית, ההשוואה בין קרן אסטרטגית לתעודת סל. כאן למעשה טמונה הדיפרנציאציה בין שני האפיקים. קרן אסטרטגית נבנית על שיקולו של מנהלה, בהתאם לאופי השעה, כאשר תעודת הסל נצמדת למדד מסוים ומחויבת להניב את תשואתו.
באתר זה (פאנדר תעודות סל) פורסם לאחרונה מאמר על המודל דינאמי, מפי מנכ"ל פלטיניום. כבודו מודה על השימוש בתעודות סל בקרן פלטיניום-אסטרטגיות, לשם השקעה אסטרטגית בקרנות הנאמנות. מודל דינאמי, זוהי אסטרטגיה מתמטית שמזהה מגמות המתפתחות במשק ומשקיעה בהן לפני שהגיעו לשיאם. ניהול תיק על פי שיטת במודל הדינאמי באמצעות תעודות סל, מאפשרת לבצע פעולות דומות וללא כל המגבלות שכרוכות בניהול ע"י קרן גידור שהוזכרו עד כה.
ניתוח קרנות הנאמנות:
מנהלי ההשקעות-חברת תטא פועלת בשוק מזה שש שנים. תטא 1 היא בית השקעות בשוק ההון, המכוונת לייצור רווח סולידי בשוק יורד. התמחותה הייחודית של תטא 1 בשוק ההון, היא ההתנהלות באמצעות אסטרטגיות גידור.
תשואות: כאמור, שתי הקרנות, גיוון הזדמנויות ותטא לכל מזג אוויר, מתהדרות בתשואה חיובית מתחילת השנה של 11.9% ו 12.5% בהתאמה.
השוואה ספציפית בין קרן המאגדת תעודות סל במודל הדינאמי לקרנות הגידור תטא: הקרן פלטיניום אסטרטגיות , מציגה מתחילת השנה, תשואה שלילית צנועה של 2.17% . אכן תשואה נאה בהתחשב בתנאים האובייקטיביים. אך קשה לומר שתשואה זו, אינה מוצלת על ידי תשואת הקרנות מבית תטא.
אסטרטגיית הקרנות:
גיוון הזדמנויות- מנהל הקרן מתחייב להשקיע לפחות 50% מהון הקרן בסוגי האג"ח למיניהם ותעודות סל. הגידור נעשה על ידי כתיבת וקניית אופציות וחוזים עתידיים, בשוק הנגזרים.
תטא לכל מזג אוויר- מנהל הקרן מתחייב להשקיע לפחות 50% מהון הקרן בסוגי האג"ח למיניהם. הקרן לא תהא חשופה ליותר מ 50% מניות באותה העת. מינוף הקרן אל מול המטבעות הזרים, לא יעלה על 200% מהון הקרן.
לסיכום: נכון יהיה לומר שכמעט בלתי אפשרית יכולת החיזוי לאן ינדוד שוק המניות מעכשיו וכיצד ינהג בעקבות החדשות המתרגשות עלינו לבקרים. מאידך המשך הפכפכנות נראה כרגע כהימור הבטוח ביותר. תמהיל המצב השברירי, עם הניסיון המוצלח של שתי הקרנות בשנה האחרונה, בהחלט מגביר את האפיליות של שתיהן לזמן הקרוב.
*מאז אמצע אוקטובר המדד התייצב עד לזינוק בשבוע האחרון.
**עלינו לחלק את אחוז השינוי, בשורשו של המספר 12 בכדי לקבל את השינוי החודשי הנידון.
התשואות נכונות ל30/10/2008
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
בדוק האם אתה בפאניקה?
מאת: כתב פאנדר
התקפת פאניקה היא אפיזודה של דאגה ואימה. במהלך התקפות הפאניקה, הפרט חש שהוא בטוח שדבר נורא עומד לקרות (מחיקה של ההון העצמי שלו, העבודה שלו, הבית שלו ועוד). תחושה זו מלווה בד"כ בסימפטומים כמו הלמות לב, קוצר נשימה, הזעה, רעידות שרירים, חולשה ובחילה. במהלך התקפות פאניקה חמורות הפרט אפילו עלול לחשוש שהוא עומד למות (מוות פיננסי, הומלס, מחסור במזון דלק ועוד). סימפטומים דמויי-פאניקה יכולים להשתנות מתרבות לתרבות בצורת הופעתם (מכירת מניות המונית, מכירת איגרות חוב ואפילו משיכה של החסכונות מהבנק). אנשים בעלי הפרעת פאניקה, עשויים להאמין שיש להם מחלה שמאיימת על חייהם, כגון מחלת לב או פגיעות שבץ אפילו שקיומה של מחלה זו נשלל מהם בבדיקה רפואית (למרות שכל המומחים אומרים שזה לא יקרה לאחר בדיקת כל הפרמטרים הכלכליים).




.jpg)
