הפתרון למשבר הדיור לא יבוא מפרויקט תמ"א 38.

שמאי המקרקעין ארז כהן: "תמא 38 נכשלה. הממשלה חייבת לקדם חלופות אחרות"

 

 
 

עומר רגב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
15/04/2015



ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין:"הממשלה חייבת להודות באומץ שתוכנית תמא 38 למיגון כל בנייני מדינת ישראל מול רעידות אדמה נכשלה כשלון חרוץ. במהלך 10 שנות קיומה רק אלפים בודדים של בניינים מוגנו, זאת בשעה שעדיין קיימים מאות אלפי בניינים לא ממוגנים, כולל רוב רובם של בנייני הפריפריה, ובמיוחד השבר הסורי אפריקני, שם סכנת רעידות האדמה גדולה שבעתיים. על מנת שלא נעמוד חלילה במצב של רעידת אדמה קשה עם רבבות נפגעים, באחריות הממשלה לאמץ בהקדם האפשרי תפיסה חדשה שתאפשר מיגון נאות למיליוני בית ישראל. ונקודה נוספת: תמא 38 נכרכה בשנים האחרונות, שלא בטובתה, בפתרון המחסור בדיור. נגרם כאן, לטעמי, נזק כפול ומכפול, גם למטרתה הראשונית של תמא 38, מיגון בפני רעידות אדמה, וגם לבעיית המחסור בדיור כשנוצר רושם מוטעה כאילו או טו טו, שתבוא התמא 38 ותייצר רבבות דיור חדשות מידי שנה בשנה. זהו , כמובן, מקסם שווא, משום שתמא 38 היתה ותשאר נישתית ואיננה יכולה או אמורה לייצר פתרון כולל למחסור בדיור. הפתרון יגיע מפינוי בינוי דווקא, שם קיים פוטנציאל של כ-500,000 יחידות דיור חדשות ומהפשרה מאסיבית של קרקע מדינה במיקומים מועדפים ובמחירים תחרותיים שיאפשרו גידול מכ-40 אלף יחידות דיור לשנה כיום לכ-60 אלף לפחות לשנה, שזהו היעד המינימלי לעשור הקרוב על מנת למאל את המחסור בדיור".

יוסי חסון, מנכ"ל החברה לחיזוק מבנים בישראל:"אינני מסכים לחלוטין עם הקביעה שתמא 38 נכשלה. בשנים האחרונות יש בהחלט שיפור במספר הפרויקטים ובמודעות לתמא 38, ובמיוחד מאז החלת תמא 38/3 המאפשרת תוספת שתיים וחצי קומות. עם זאת ניתן ואפשר בהחלט להגדיל משמעותית את מספר הפרויקטים הנבנים באמצעות תמא 38, זאת באמצעות תופת זכויות ליזמים עד כדי 4 קומות ויותר, החלטה שהינה בידי העיריות והרשויות המקומיות, וכן באמצעות ניוד זכויות, כלומר, מענק זכויות בנייה נוספות במרכז הארץ,ם לבנות בפריפריה, שם ערך הקרקע נמוך יותר. הבעייה איננה בתמא 38 עצמה, שהינה בהחלט תכנית טובה ונכונה, אלא ביישום שלה, ואם היישום שלה ישתפר, בסיוע משותף של מקבלי ההחלטות בממשלה וברשויות המקומיות, אני בטוח ומשוכנע שתמא 38 תגיע רחוק ותהפוך להיות לא רק פתרון כולל נגד בעיית רעידות אדמה, אלא גם תוספת משמעותית ביותר למספר התחלות הבנייה מידי שנה בשנה.

גלעד יפרח, סמנכ"ל חברת גלעד מאי הבונה בפריפריה:"לצערי התמא 38, במקום ברכה, הפכה לסיוט של הפריפריה. במהלך העשור האחרון לא נבנתה בפריפריה, לא בגליל ולא בנגב, אפילו לא דירה אחת לרפואה במסגרת התמא 38, וכל הדירות נבנו רק באזורי הביקוש במרכז הארץ. עובדה זו השפיעה במישרין על הגדלת הפער בביקושים בין המרכז לפריפריה. חשוב לזכור שלפני 2005, עת החלה תכנית התמא 38, היו דווקא בפריפריה ביקושים נאים ביותר, הן בעיר דוגמת באר שבע, והן בערי הגליל דוגמת נצרת עילית, כרמיאל ועוד. כחברה הבונה כעת פרויקטים הן בחצור הגלילית והן בבית שאן אני פונה לממשלת ישראל ולכל מקבלי ההחלטות בבקשה "לשנות את הדיסקט" ולייצר פתרון משולב שיגדיל את הביקושים לפריפריה, הן באמצעות קידום מערך הכבישים והרכבות לכל מקום בפריפריה, כפי שמקובל בעולם הגדול, הן הגדלת הסיוע לאקדמאים ובעלי מקצועות נדרשים, הן הקמת עשרות "אינטלים" בגליל ובנגב, זאת על ידי תמיכה ממשלתית בחברות הייטק וביוטכנולוגיה. בד בבד הממשלה חייבת, ועכשיו, לקדם לאלתר תכנית מקיפה שתמגן כל דירה בפריפריה, זאת לפני שיהיה מאוחר מידי".

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x