שוק ההון תמיד מגיב לשינויים ולמציאות משתנה. בעולם של מציאות משתנה יש היבטים שאנחנו מכירים שאין לנו ידיעה לגביהם, ויש גורמים שאפילו לא ניתן להיערך אליהם כי איש לא יכול לצפות אותם.
רק מהראש אפשר להזכיר את הקורונה, את התגובה של סין עם מדיניות אפס קוביד, את הפלישה לאוקראינה, שתפסה את כולם לא מוכנים, את קריסת קרן הנדל"ן בסין, או אפילו את תקיעת אוניית המכולות בתעלת סואץ.
הפעם אני לא מתכוון להתייחס לגורמים הלא ידועים, כי לגביהם לא ניתן להיערך. אני רוצה להתייחס לגורמים שאנחנו מכירים, ויודעים, ועל מה שווה להסתכל, ואיך להתייחס לדברים. כמובן איך שאני רואה את הדברים.
ראוי לציין כי המשקיעים נמצאים בחוסר וודאות לגבי מדיניות הפד. זה לגמרי ברור, כי גם הפד לא ממש יודע לאן הדברים הולכים. אבל ככל שנראה נתונים שמצביעים על כך שהכלכלה מתקררת, כך מבחינתם של המשקיעים ייטב. אז, על איזה נתונים שווה לפקוח עין בימים אלה, ובחודשים הבאים.
נתון ראשון – האינפלציה
זהו הנתון החשוב ביותר השנה. האמת כבר שנתיים שהנתון הזה דופק על הדלת, המשקיעים מחכים מחודש לחודש כדי לבחון את הנתון, אם יצא בהתאם לצפי, גבוה או מתחת לצפי.
נתוני האינפלציה מסייעים למשקיעים להעריך האם הכלכלה מתקררת, ולאור זאת האם הפד יסיים את מהלך העלאות הריבית בקרוב. אם בשנה שעברה נתוני האינפלציה שימשו דלק להעלאות הריבית, הרי שהשנה נתוני האינפלציה יסייעו להעריך האם הפד ישחרר מעט את הרסן או שישאיר את הריבית גבוהה לאורך זמן.
ההערכה שלי היא שאם נתוני האינפלציה יראו ירידה, כלומר עצירה של הכלכלה, לא מן הנמנע שנראה ברבעון האחרון של השנה (ספטמבר וצפונה) ירידת ריבית של הפד. לדעתי, אם הפירמות יראו סיכוי לירידת ריבית לקראת סוף השנה, הם ישתדלו להחזיק מעמד ולא לקצץ בבשר החי. כלומר לא לפטר יותר מדי עובדים. אם המנכ"לים יראו שהריבית תישאר גבוהה לאורך זמן, ולאור זאת ההאטה הכלכלית תהיה ארוכה, הם לא יהססו לקצץ, וזה בתורו יחמיר את ההאטה הכלכלית, וכמובן ישפיע לרעה על השווקים.
אז נתון האינפלציה הוא הראשון שיש לבחון, ראוי לשים לב שכבר מיולי 2022, אנחנו בתוואי אינפלציה יורד. מבחינת המשקיעים כדאי שהנתון יתכנס אל מתחת לגובה ריבית הפד, ככל שיקדים לרדת כך ייטב.
גרף 1 – נתוני האינפלציה שינוי שנתי
נתון שני – נתוני התעסוקה
שוק התעסוקה בארצות הברית משפיע דרמטית על המשקיעים. הצרכן האמריקאי משפיע מאודת על התוצר ועל הצמיחה בתוצר, ובכך על הכלכלה בכלל, והצרכן האמריקאי מושפע מאוד מהאקלים התעסוקתי בו הוא נמצא. לאור זאת מדובר בנתון חשוב.
בכל יום שישי הראשון של כל חודש מתפרסמים נתוני התעסוקה בארצות הברית. כמה משרות חדשות נוספו במשק האמריקאי, מה אחוז האבטלה, כמה השתנה השכר ועוד.
אלה נתונים חשובים מאוד מכמה היבטים. ראשית – שוק התעסוקה מאפיין את עד כמה הפירמות מעריכות את ההאטה בכלכלה, ועד כמה פיטורים ישפיעו על ההאטה הזו. נתוני האבטלה משמשים מאוד את הפד בבואו לקבוע האם הכלכלה אכן מאטה. שנית – שינוי ברמות השכר החודשי עלולים לייצר לחצים אינפלציוניים (ולהיפך). רמות האבטלה בשוק האמריקאי נמוכות מאוד, וחזרו לרמות שטרום הקוביד, ולכן יש לבחון את ההתפתחות של נתונים אלה.
לאור זאת ככל שהנתונים יצביעו על ירידה בכמות המשרות החדשות שמוצעות, או על גידול באבטלה, כך הדברים יסייעו למשקיעים. מהצד השני, ככל שנראה שינויים לרעה בשכר, כלומר עלייה בשכר השעתי ההממוצע, כך הדבר ישפיע לרעה על השווקים.
גרף 2: השינוי השעתי במשרת שכיר בסקטור הפרטי
נתון שלישי – שוק הדיור
שוק הדיור בארצות הברית מושפע מאוד משער הריבית. מטבע הדברים מדובר בתחום מוטה אשראי ולכן עלייה בריבית, מקפיצה דרמטית את מחיר המשכנתא, ומעבר לכך, מעלה את היקף תשלומי המשכנתא של משקי הבית, מה שמשאיר להם פחות כסף נזיל לצריכה (וזה משפיע על הצמיחה והכלכלה).
לאור זאת, שווה לעקוב הן אחר מחירי הבתים בארצות הברית, והן אחר שיעור ריבית המשכנתאות אפשר לקחת למשל את שיעור הריבית על המשכנתאות ל-30 שנים.
ככל שנתון מחירי הבתים ירד, הדבר יצביע על התקררות הכלכלה, והשפעה חודרת של שערי הריבית לתוך הכלכלה הריאלית. כמובן שככל שגובה הריבית על המשכנתאות יעלה, כך ההשפעה על הכלכלה תהיה משמעותית יותר.
גרף 3 – מדד קייס שילר למחירי הבתים
גרף 4 – שיעור הריבית על המשכנתאות ל-30 שנים