אתה בעצם יכול לקרוא את המחשבות של המשקיעים על ידי בדיקת VIX המדד שאנו מכנים אותו לעתים קרובות "מדד הפחד". קריאת הויקס למעשה מגלמת את התנועות הצפויות של המניות לטווח קצר, ובעצם מעריכה את הסנטימנט של המשקיעים. כידוע, מדד VIX גבוה מצביע עצל כך שהמשקיעים חוששים, בעוד שערך נמוך מעיד על כך שהמשקיעים יותר בטוחים בעצמם ואפילו דיי חמדנים. וכרגע, כשה-VIX נמצא קרוב לשפל של שנים רבות, המשקיעים נראים רגועים... אולי רגועים מד?
אבל לפי גולדמן זאקס, זה אולי לא הולך להימשך יותר מידי זמן. הוא טוען שיש שתי סיבות לכך שהVIX עשוי לעלות עד סוף השנה, מה שמעיד על פחד גובר בקרב המשקיעים.
ראשית, סיכונים כלכליים. גולדמן אומר שחמישה אינדיקטורים כלכליים יכולים, ביחד, להשפיע באופן משמעותי על התנודתיות: שיעורי אבטלה, האינפלציה במוצרים לטווח קצר, הזמנות חדשות במגזר היצרני, הפער הקיים בין מחירי הליבה לצרכן ויצרנים שמעורר אינפלציה, ושינויים בתזרימי המזומנים של מניות S&P 500. בהתבסס על הנתונים של חמשת המדדים האלה, גולדמן אומר שה-VIX אמור להיות סביב איזור ה-20, במקום הנקודה הנוכחית שלו של 13. בנוסף, זעזוע כלכלי "נורמלי" יכול לשלוח אותו גם הרבה יותר גבוה, קרוב יותר ל-30. אז בקיצור, הסיכונים של הכלכלה עדיין יכולים לצוץ מתחת לרדאר של המשקיעים.
שנית, גורמים עונתיים. במשך כמעט מאה שנים, מתברר שלמדד הויקס יש נטייה לזנק ב-27% בין חודשי אוגוסט לאוקטובר. יכול להיות שהסיבה לכך היא שהחברות הגדולות צריכות לעמוד בציפיות לקראת סוף השנה בזמן שגם המשקיעים מתאמצים לנתח דוחות רווחים, ניתוחים של אנליסטים ותחזיות ההנהלה לשנה הבאה. זרימת מידע כזו ופעילות מסחר מוגברת מעלה עוד יותר את הפוטנציאל להפתעות ולתנודתיות רבה יותר בשוק במהלך התקופה הזו.
כמובן שזה שיש סיכוי גבוה יותר לעליה של ה VIX לא אומר שזה מה שיקרה בפועל. אבל בהתחשב בכל הדיבורים על חולשות צפויות בכלכלה ובשווקים, כדאי להיות מוכן לכל תרחיש. משקיעים לטווח ארוך יהיו חכמים אם יצליחו להחזיק מעמד או ללכת יותר לכיוון של נכסים שהם מכירים היטב ומועדפים עליהם במהלך משבר ומשקיעים וסוחרים לטווח קצר, תנודתיות בקנייה באמצעות CFD תעודת סל, או אפילו אופציה בVIX - יכולה להיות רעיון מסחר אטרקטיבי לטווח קצר. זה יכול להתאים גם למי שרוצה להגן על תיק ההשקעות שלו מפני עלייה פתאומית בתנודתיות.
גם ה-OECD יש תרומה משלו בכל הקשור לקריאת המצב המאקרו כלכלי:
ה-OECD בחן את המצב הכלכלי בעולם וחזה שנת 2024 כדיי מרתיעה. הוא העלה את תחזית הצמיחה העולמית של 2023 ל-3%, זה עדיין מעט נמוך מה-3.3% של שנה שעברה, אך זה עדיין נתון יפה ואנו חייבים גם לתת קצת קרדיט לכלכלה האמריקאית על כך שבכל זאת הצליחה לשמור על המספרים האלה. אבל לגבי שנת 2024 - ובכן, שם העננים מתחילים להצטבר. ונראה שניתן להפנות אצבע מאשימה בעיקר לכיוון הריביות הגבוהות שכבר מתחילות לפגוע באמון העסקים והצרכנים, וגם כלפי ההתעוררות הכלכלית המדוברת של סין שאיכשהו לא מצליחה להתרומם. בסך הכל, זה אומר שה-OECD רואה צמיחה של לא יותר מ-2.7% בשנה הבאה. מדובר בקצב האיטי ביותר מאז ההתמוטטות שהייתה המשבר הפיננסי העולמי. (חוץ משנת 2020 מוכת המגיפה).
תחזית צמיחה של ה-OECD לשנת 2024 מדוח ספטמבר. מקור דוח ביניים ספטמבר 2023
בתחזית של ה-OECD שיעורי הריבית הם גבוהים וככל הנראה, מסיבה מוצדקת. אחרי הכל, גם כשנראה לנו שהאינפלציה מתקררת ודי נמצאת במערכה האחרונה, אינפלציית הליבה (שאינה כוללת את מחירי המזון והאנרגיה התנודתיים) עקשנית יותר ומסרבת להירגע. זה מצב שלא משאיר לבנקים המרכזיים הרבה מרחב תנועה. למעשה, הרבה בנקים מרכזיים עומדים בפני העלאות נוספות אבל כשזה מגיע להורדות ריבית בפועל, ה-OECD חושב שהידיים שלהם עשויות להיות כבולות עד שנת 2024. וזה אומר שהאמריקאי הממוצע ובעלי העסקים עדיין לא יצאו מהסבך.
תחזית אינפלציה. מקור הארגון לשיתוף פעולה כלכלי ולפיתוח
מחיר הנפט גם לא עוזר
כשהתמונה הכלכלית כבר יחסית עכורה, הקאמבק שאנו רואים במחירי הנפט היה הדבר האחרון שרוב המדינות היו צריכות,
הקיצוץ באספקה מ-OPEC+ עזר לדחוף אותם לשיא של עשרה חודשים.
Brent crude oil גרף מאת TradingView
חשוב לזכור שנפט הוא נשמת אפה של רוב הכלכלות, כך שאם הוא נשפך, הוא יכול "להרטיב" גם איזורים ותחומים אחרים כלומר, אפשר לומר שאם מגמת העלייה הזו תימשך, אז היא יכולה להוסיף שמן ללהבה של האינפלציה ולהאריך את הכאב שנובע מהריבית של הכלכלות.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי על בסיס הנתונים המתוארים בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.