אתמול בשעות הערב, אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את חוק האכיפה המנהלית. האכיפה, שבמקור קודמה על ידי שר האוצר יובל שטייניץ ושר המשפטים יעקב נאמן, פוטרת את הרשות במקרים מסומים מן הצורך בהליך משפטי. על כן, היא מאפשרת לה להטיל קנסות מינהלים גבוהים ואף הגבלת הפעילות של האשם, באופן מזורז וללא הליך פלילי.
לכבוד האישור כינסה הרשות לניירות ערך הבוקר (18.1.11), מסיבת עיתונאים ברשות היועץ המשפטי של רשות ני"ע, עו"ד שוני אלבק, ומנהלת המחלקה הבינלאומית ויועצת בכירה ליו"ר הרשות, עו"ד יעל אלמוג, בכדי להסביר את השלכות אישור ההליך.
לטענת הרשות, כיום הכלי כמעט יחידי, שנמצא ברשותה לאכיפה הוא ההליך הפלילי. האחרון כולל ארבעה שלבים של מודיעין, חקירה פלילית, כתב אישום פלילי ובית משפט כלכלי. אך מצב זה השתנה כי כאמור, החל מהיום, ההליך המנהלתי ישמש ככלי לא פחות חשוב למקרים בהם העוצמה הפלילית של המעשים נמוכה יותר. ההליך המנהלי בדומה לקודמו, יכלול בירור מנהלי וועדת אכיפה מנהלית, בסופו יהיה ניתן לערער בבית המשפט הכלכלי.
היועץ המשפטי של הרשות- שוני אלבק:" עד היום הרשות נתקלת בעשרות מקרים אותם לא הביאה לדיון משפטי משום שלא היה ברשותה את כלי ההליך המנהלי"
אלבק, בכדי להמחיש את הצורך בהליך המנהלי, הזכיר את הקושי בהליך הפלילי הקיים. חסרונות כגון הימשכות ההליכים יותר מן הצורך, אי התאמת ההליך לעבירות קלות, ההשלכות הקיצוניות שיש לחקירה על הנאשמים ואי האפשרות להתאים את הסנקציה למעשה.
כשנשאלה אלמוג על התוצאה של מאזן זה, הוסיפה כי לעיתים בחקירה הופעלה "פליליות יתר" ולעיתים העדר מענה לחלק מההפרות- שחקירתם הושמטה.
אלבק בחר לתת דוגמה מוחשית של מנכ"ל חברת ביו מד ציבורית. אם בעבר בחר המנכ"ל לשמור את הודעת האישור לתרופה לעצמו ובזמן הזה רכש את מניות החברה, ביצע הוא מעשה פלילי ברור ויש לרשות את האמצעים לפעול כנגד אותו מנכ"ל. אך לחלופין, אם אותו מנכ"ל שוחח על אישור העסקה עם חברו בערב שבת והחבר בוחר לרכוש את מניית החברה, במקרה זה, העוצמה הפנימית של השימוש במידע פנים נמוכה יותר. כלומר, הרשות ניצבת בפני ההחלטה אם המקרה הוא פלילי או לא. בהווה ההחלטה שתינתן כנגד אותו מנכ"ל הוא לפעול בהליך מנהלי.
מהן ההפרות המנהליות?
רשימת ההפרות המנהליות נמצאות תחת הנושאים של החוק לניירות ערך, חוק הייעוץ וחוק הקרנות. היא נוגעת להפרות צל של העברות הפליליות העיקריות, כמו: לאיסור על מסחר במידע פנים, איסור על פרט מטעה של הציבור, מצג כוזב בכדי להניע מביצוע עסקה בשוק ההון והשפעה אסורה על שער ני"ע- רק בעסקאות מתואמות. בכל הנוגע להפרות בתחום ההשקעות ושקשורות ליועץ, הרשות תטפל בצורה המנהלית בקבלת טובות הנאה של יועצים, מתן טובת הנאה ליועצים, הצעה לטובת הנאה ושימוש בנכסי קרן באופן אסור.
מהו בירור מנהלי?
הבירור המנהלי מקביל לבירור בחקירה הפלילית אך הסמכויות בו מופחתות יותר. דוגמת צו חיפוש, אשר מאפשר לחפש בקרב הנאשמים רק במקום עבודתם ולא בביתם. אלא אם כן יש חשש לשיבוש ראיות ויש להוכיח על כך לשופט שחותם על צו החיפוש.
כיצד תקבע האשמה באכיפה המנהלית?
על פי היסוד הנפשי, כלומר אם אכן תוכח רשלנות והטיה מסטנדרט מקצועי סביר, יהיה הפקיד רשאי להרשיע את הנחקר. נטל ההוכחה כנטל מנהלי מתמצא בכך שעובד ציבור סביר היה משתכנע. כלומר בכדי להרשיע, נטל ההוכחה הוא נטל נמוך יותר של "מעבר לספק סביר". בנוסף רמת ההוכחה תותאם לכל מקרה לגופו על פי חומרתו.
בכל הנוגע להפרות בתחום ההשקעות ושקשורות ליועץ, הרשות תטפל בצורה המנהלית בקבלת טובות הנאה של יועצים, מתן טובת הנאה ליועצים, הצעה לטובת הנאה ושימוש בנכסי קרן באופן אסור.
מנכ"ל חברה ציבורית, כך תגן על עצמך מפני ההליך המנהלי ! |
|
עלייך לאמץ תוכנית אכיפה פנימית אפקטיבית כשעל התוכנית לכלול: |
ביצוע סקר סיכונים |
גיבוש תוכנית אכיפה פנימית |
הטמעת התוכנית בארגון |
בקרה ואכיפה של התוכנית |
אכיפה עצמית: חשיפת הפרות וחוקי ני"ע והודעה לרשות במקרים המתאימים |
החטא ועונשו- מהם העונשים בהליך המנהלי?
העונשים בהם תנקוט הרשות לני"ע מתמצים בעיצומים כספיים, המותאמים לחומרת העבירות. כמו גם עונשים חדשים כהגבלת העיסוק על כל ענפיו של שוק ההון- עד שנה. הרשות מאיימת גם בביטול הרישיון ואף תשלום לנפגע ההפרה. רק במסגרת ההליך הפלילי יוטלו עונשי מאסר בפועל ועל תנאי, אך זה אומר גם כי מהיום תחול התעצמות בסנקציות הפליליות.
מיהם החשופים העיקריים לאכיפה המנהלית?
תאגידים מדווחים ונושאי המשרה בהם, כאשר על המנכ"ל מתבצעת האחריות הפיקוחית. כמו כן, הגורמים המורשים בשוק ההון כמו מנהלי קרנות נאמנות ונושאי משרה בהן. גם יועצי השקעות, משווקי השקעות ומנהלי תיקים עלולים למצוא עצמם בהליך מנהלי.
לא רק נושאי המשרה בשוק ההון חשופים לאכיפה המנהלית, גם המשקיעים ואחד האדם יכולים להגיע להליך במשרדי הרשות, בעיקר בשל שימוש במידע פנים.
לסיכום טענה אלמוג כי ההסדרים הם הגיוניים ומאפשרים לזרז תהליכים. כמו כן השקיפות של התהליכים שיתקבלו ברשות יהיו חשופים לכל, למן הרגע שיתחיל הבירור המנהלי. "אנו מבקשים לעודד תהליכים של אכיפה עצמית. זאת כאשר מנכ"ל חברה ציבורית מזמן אותנו לחקור בעיות שהתגלו בחברה. במקרים שכאלו נוכל לקדם את ההסדרים ונתחשב כמובן באופן הפנייה ובאכיפה שנעשית ביומיום בחברה." אגב כל האמור מצעיד את פעולות הרשות על עבר שקיפות יתרה כאשר ההחלטה אם לנתב את האכיפה למסלול הפלילי או למנהלי, תהיה חשופה לכל.
תוהים כיצד שוק ההון יתאים עצמו לסטטוס החדש של הרשות? תמשיכו לקרוא>>
גילעד אלטשולר: "נכנסו לטירוף מערכות!"
כך הגדיר בראיון בתחילת החודש בראיון לעיתון פאנדר, גילעד אלטשולר מנהל בית ההשקעות אלטשולר שחם, את יישום התוכנית של הרשות לני"ע להטיל קנסות אישיים על היועצים והעובדים בבית ההשקעות.
" בנושא הקנסות יש לי דעה נחרצת. הם (הרשות ) נכנסו לטירוף מערכות. רופא ומנתח שטועים במרשם (או לצורך העניין כל בעל מקצוע אחר), לא מקבלים קנס או הרשאה בו במקום, אם היו מבקרים את שאר מרכיבי החיים, דוגמת בריאות או ביטחון, כפי שמבקרים את שוק ההון, לא היה נדלק גפרור בודד או חולה יחיד במדינה. במובן מסוים זה לעיתים עובד לטובת שוק ההון, אך לעיתים מתעוררת התחושה- הם הגזימו !
העובדים של החברה, כאשר שמעו על תוכנית הקנסות המנהלתיים, הזהירו אותי בל אני אשאר מבלי עובדים. על מה אתם מחפשים לקנוס? על איזה נזק? טעויות מתוקף העבודה יש כמעט תמיד ובכל מקום, אם בחריגות או בחשיפות, אבל על כך הרשות מאיימת בקנסות של מאות ועשרות אלפי שקלים?"
לא תוכלו תוך הכנה מראש להמנע מן הקנסות?
"אפשר, אם נבחר שלא לעבוד. אם נחליט בריש גלי שתשואות אינן מעניינות אותנו יותר, נוכל לצמצם כמעט לחלוטין את החשיפה לחריגות וקנסות.
כבר היום ישנם לכך (לרגולציה. א.ע.) השלכות על אופי העבודה. כשאנחנו רוצים לבצע עסקאות גדולות לאג"ח לעושי שוק ומניות, אנו נזכרים בגודל הבירוקרטיה ובכך שאנחנו צריכים למלא עשרות פרוטוקולים על כל עסקה, יהיו לכך השלכות, אחרת ניקנס. "
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

אכיפה מנהלית


