מדד מנהלי הרכש עלה ב- 1.6 נקודות בינואר 2024

רמת המדד עברה מהתכווצות להתרחבות קלה

 

 

 
Photo Digital Daniil Peshkov Dreamstime.comPhoto Digital Daniil Peshkov Dreamstime.com
 

כלכלני הבורסה
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
22/02/2024

מדד מנהלי הרכש לחודש ינואר עלה ב-1.6 נקודות לרמה של 50.8. רמת המדד עברה מהתכווצות להתרחבות קלה. יחד עם זאת ההתרחבות היא ביחס לרמת ייצור נמוכה, שהושפעה מהמלחמה. רכיב תפוקות הייצור עלה החודש באופן משמעותי ב-5.4 נקודות, ורכיב ההזמנות המקומיות עלה ב-0.6 נקודות, כשמנגד ההזמנות מחו"ל נמצאות מזה 12 חודשים מתחת לרמה של 50 נקודות. רכיב התעסוקה ירד במעט ב-0.5 נקודות, וגם הוא מצביע על התכווצות מזה שנה. ניכרת ירידה ברכישות למלאי שהושפעו ככל הנראה מעיכובים בזמני התובלה הימית בעקבות השיבושים בשייט בים האדום.


מדד מנהלי הרכש העולמי, שמפרסם בנק JPMorgan, עלה החודש לרמה של 50.0 נקודות מ-49.0 נקודות בחודש הקודם. רמת המדד מצביעה למעשה על קיפאון בייצור. בארה"ב מדד ה-ISM עלה החודש לרמה של 49.1 נקודות מ-47.1 נקודות. מדד מנהלי הרכש בגוש האירו עלה לרמה של 46.6 נקודות מ-44.2 נקודות, ומדד מנהלי הרכש בסין (Caixin) נותר ללא שינוי ברמה של 50.8 נקודות. 


כלכלני בנק הפועלים: מדד מנהלי הרכש אמנם עלה מעל 50 נקודות, אך השינוי הוא ביחס לרמת ייצור נמוכה שהושפעה מהמלחמה. ההתרחבות בפעילות בולטת בשני רכיבים במדד: תפוקות הייצור וההזמנות המקומיות שנמצאים בהתרחבות. שניהם כנראה הושפעו מכך שהצריכה הפרטית המקומית של מוצרים תעשייתיים מתחילה לחזור לשגרה. מגמת השיפור אינה באה לידי ביטוי בהזמנות ליצוא. נתוני הייצור התעשייתי שפרסמה הלמ"ס מראים שענף התעשייה בכללותו לא התאושש מהמלחמה ורמת הייצור בחודש דצמבר עדיין נמוכה ב-4% לעומת חודש ספטמבר. הפגיעה נובעת ככל הנראה מאי-כניסת עובדים פלשתינים לתחומי הארץ, וכן משיבושים בייצור בדרום ובצפון. 

x