דולר-שקל || מבט מגמתי על הדולר שלנו

היו תקופות ארוכות שבהן הקורצליה בין הדולר אצלנו ובין אביו העולמי פשוט לא הייתה קיימת - גרף מדהים בנושא

 

 
דולר-שקל / איור: פאנדרדולר-שקל / איור: פאנדר
 

משה שלום
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/06/2024

מספר קוראים הביעו תמיהה כאשר קראו אצלי על היות הדולר-שקל במצב של מגמה ארוכת טווח עולה. נכון שהיו מאז הקורונה תקופות של דשדוש גם. אבל כאשר עושים זום החוצה ומסתכלים על המטבע האמריקאי בארץ, מבינים היבט את מה שאני טוען: התחתית סביב 3.04-3.01 (סוף 2021) הייתה תחתית אסטרטגית שממנה הדולר המקומי רק התחזק. קשה להאמין? הנה גרף שבועי של הדולר-שקל:


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

לדעתי, גם ללא ידע טכני נרחב ניתן לראות את המגמה העולה מאז אותו שפל (3.04) ועד השיא הזמני של 4.10. כמובן שניתן לייחס לכל המדרגות השונות סיבות פונדמנטליות וסביבתיות שונות: פעילות הבנק המרכזי, יציאה חלקית של הספקולנטים הגדולים שהיו לונג שקל המון המון זמן, הרפורמה המשפטית, הגעה לסיום זמני שלה, ה-7-10 והמלחמה בעזה והתגובה מטה אחרי השיא של 4.10.

העניין הוא שמי שהיה שם קסדה על הראש, ולא שמע חדשות בכלל, וניהל מדיניות של Buy the dips (3.04,3.14,3.35,3.55) הבין היטב איפה מרוחה החמאה בנכס הזה. ועוד דבר מעניין ודי מדהים: איך אנו יודעים שנכס פיננסי נמצא במגמה חזקה: כאשר התיקון הטכני שלו נעצר בין שליש או חצי מהסגמנט המגמתי הקודם. זה בדיוק מה שעשה הדולר כאשר הוא ירד מ-4.10 ועד סביבת 3.55 שהם 50% תיקון כל העלייה מאז 3.04 ועד 4.10 (!!).

יותר מכך: אחרי ירידה כזו, הייתם מצפים לבהלה קטנה אצל האופטימיים על הדולר. זה ממש לא קרה: מהתחתית של 3.55, הדולר האמריקאי עלה חזרה לאזור הדשדוש שהיה לפני הנסיקה והקריסה חזרה, דהיינו סביב 3.7. כאן, נחים (ראו מומנטום מטה) עד לתנועה הבאה. וממה שרואים שעושה היין, והיורו, ובכלל הדולר-אינדקס, קשה להאמין שנראה ירידה בדולר-שקל מתחת לתמיכה המאסיבית של 3.55. וזה מביא אותי לגרף השני:


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

בגרף השבועי הזה אנו רואים את היחס בין הדולר-העולמי (דולר-אינדקס) והדולר-שקל (DXY חלקי הדולר-שקל). עד תחילת 2022 (1) ומאז תחילת 2024 (4), אנו רואים מצב של דשדוש ביחס, דהיינו קורלציה די יציבה בין התנועה של הדולר בחו"ל וזו של הדולר אצלנו. לעומת זאת, מאז יוני 2021 ועד השיא של קיץ 2022 (2), הדולר אצלנו קרס ממש מול חברו האמריקאי. או, ניתן לומר שהדולר העולמי התחזק הרבה יותר מאשר הדולר המקומי התחזק מול השקל.

מיד אחרי השיא שנוצר, התהפך הגלגל: הדולר מקומי החל להתעצם בקנה מידה אסטרונומיי ביחס לחברו האמריקאי. כאן נציין הסתייגות פשוטה וברורה: אין כאן סימן של כיווניות בנכסים עצמם: העניין הוא יחסי. למשל: העקומה תעלה (העולמי עוצמתי מהמקומי) גם במצב שבו שניהם יורדים מספרית. בכל אופן, התצוגה הזו די מדהימה ומעוררת מחשבה על הסיבות לכך. לפחות, בחלק (3) ניתן לייחס זאת לרפורמה המשפטית, ולתחילת מלחמה. אבל למה עכשיו העניין התייצב? שוב: העניין יחסי, ומצביע על כך שגם בחו"ל וגם כאן, יש קצת חוסר וודאות לגבי ההמשך.

לסיכום נאמר:

עד הוכחת ההיפך, המגמה בדולר-שקל יותר חיובית משלילית, מאז התחתית האסטרטגית של 3.04. השיא של 4.10 היה בבועה של בהלה והיסטריה אבל, גם כאשר הדולר המקומי חזר ל"שגרה", זו התייצבה ברמות הגבוהות של המחירים: 3.7 עם נגיעות ב-3.6 ו-3.8. לדעתי, פשוט מחכים לברבור השחור המתקרב: חריגה מהשגרה הביטחונית למשהו חמור יותר, ירידות חזקות בשוקי המניות בעולם וכאן, או-ו כל מה שאנו לא חושבים עליו עכשיו. הגרף של הקורלציה פשוט מדהים: הוא גרף שבועי שבו כל נר מיצג שבוע. לכן, שלבים 2 ו-3, שבו היה יתרון עצום במומנטום של הדולר המקומי או בזה של הדולר העולמי, מראים שההנחה ששני הדולרים צמודים וקורלטיביים תמיד, עקרונית, פשוט אינה נכונה. יחד ננצח בגדול!
x