מכה קשה ליפן: מפלגת השלטון והין היפני מטלטלים את השווקים

ארץ השמש העולה נוחתת למציאות פוליטית לא מוכרת, ויש לכך השלכות כלכליות גלובליות

 

 
מכה קשה ליפן / תמונה: Dreamstimeמכה קשה ליפן / תמונה: Dreamstime
 

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/10/2024

ארץ השמש העולה נוחתת למציאות פוליטית לא מוכרת ובתקופה הקרובה תעמוד בסימן שתי אי-ודאויות מרכזיות. היות ומדובר בכלכלה הרביעית בגודלה בעולם, עם מעמד מוביל של כלכלה מפותחת ביבשת אסיה ובת ברית של ארצות הברית, יש לכך גם השלכות כלכליות גלובליות.

תחילה, הין היפני עבר לאחרונה טלטלות לאחר שהבנק המרכזי של יפן סיים מדיניות מוניטרית מרחיבה יוצאת דופן ורבת שנים של ריבית שלילית (0.1%-) ורכישת אג"ח ממשלתיות ל-10 שנים, כך שהתשואה לפדיון עליהן לא תעלה על אחוז אחד ותוכל לנוע בתוך רצועה (שהורחבה) של %½± לכל כיוון. בכלל, הבנק המרכזי של יפן גם רכש אג"ח חברות וקרנות סל במסגרת מדיניות זו. המדיניות ננקטה, בין השאר, על מנת להתמודד עם השלכות נגיף הקורונה, בשעתו.

מדיניות זו היוותה בסיס לפעילות נרחבת תחת השם "Carry trade", במסגרתה נטלו משקיעים רבים ברחבי העולם אשראי זול נקוב ין לטובת רכישת מטבעות אחרים תוך ניצול הבדלי הריביות הגדלים והולכים לטובתן. זאת כשהריביות בעולם, בניגוד ליפן, עלו במהירות לרמות גבוהות חריגות, על מנת להילחם באינפלציה הגואה. ביפן, האינפלציה עלתה פחות (הגיע ל-4.3% בשיאה האחרון) והחלה לרדת מוקדם, יחסית.

והינה, הריבית עלתה ל-¼ אחוז וההערכות היו כי החל סבב של העלאות על מנת להביא אותה לרמה נורמלית (נרמול הריבית).

נוכח סיום המדיניות, תוסף הין משמעותית, מכ-160 לכ-140 ין לדולר. התועלת מפעילות זו פחתה עד מהרה ושוקי ההון בעולם חוו טלטלה גדולה. פעילות ה-carry trade נשחקה והיה צורך באמירה ברורה של נגיד הבנק המרכזי של יפן כי הריבית לא תעלה פעם נוספת לפני שהעניינים יירגעו.

כעת, חווים הין ושוקי ניירות הערך של יפן טלטלה נוספת, לאחר בחירות מוקדמות שנערכו במדינה בסוף השבוע האחרון, בעקבותיהן המפלגה השלטת הוותיקה איבדה את הרוב בפרלמנט של הקואליציה שהנהיגה.

סביב מפלגת השלטון שררו פרשיות שונות וכמו כן קצב האינפלציה שינה כיוון ועלה ל-3%, גבוה מרמת היעד של 2%. מסיבות אלו ואחרות התבקש אמון העם וזה לא ניתן , לראשונה בדברי ימיה של יפן.

כעת ממתינה ליפן תקופה לא קצרה של ניסיונות להקים קואליציה חדשה, שכן לאף צד אין כעת רוב ברור שיקל עליו להקים קואליציה ויהיה צורך בחבירה של מספר מפלגות. לכן לפניה תקופה ממושכת של אי וודאות פוליטית, בד בבד עם סימני השאלה לגבי תהליך המעבר מריבית אולטרה – נמוכה לריבית נורמלית והשלכותיו.

החשש הוא כי תהליך עדין זה יהיה קשה יותר לניהול תחת אי וודאות זו. לדוגמא, אחת המפלגות שתמיכתה תהייה חיונית להקמת ממשלה חדשה, ככל שתוקם, טוענת כי על הבנק המרכזי של יפן להימנע מהעלאה משמעותית של הריבית, כל עוד נתוני השכר במשק מצביעים על קיפאון ונתוני הצריכה הפרטית מתמתנים. כך, שיעור השינוי של מדד המכירות הקמעוניות (12 חודשים אחרונים) ירד מ-6.2% לפני שנה ל-2.8% באוגוסט השנה. מדד האמון הצרכני אמנם רשם שיפור קל בחודשים האחרונים, אך נותר נמוך משמעותית מרמתו לפני שנה והצרכנים הביעו חשש לגבי רמת הפרנסה הכללית שלהם.

חשוב לציין כי יפן גם סובלת מסורתית מגירעון תקציבי וחוב ציבורי גבוהים מאוד במונחי תוצר ועל רקע זה המציאות הכלכלית במדינה מורכבת עוד יותר. עם זאת, חלק גדול, יחסית, של החוב הוא מקומי.

גם הפעם היה צורך בדברי הרגעה מהירים. לאחר שהין הגיב תחילה בפיחות חד לרמה של 156 כנגד הדולר (השער הנמוך ביותר זה 3 חודשים) וכלכלנים אמרו כי המשך פיחות לכיוון שער של 160 ין לדולר יגרור התערבות של הבנק המרכזי של יפן (רכישת ין תמורת יתרות מט"ח), הזדרז שר האוצר להודיע כי הרשויות תהיינה דרוכות ותעקובנה מקרוב אחר כל שינוי חד בשער המטבע – כזה שיאיים על היציבות הפיננסית.

אומנם, יפן מדינה הנסמכת על ייצוא ופיחות של הין משרת אותה, אך פיחות מהיר מדי ובלתי מבוקר לא יסייע לשיפור של תנאי הסחר ומנגד כן יוסיף ללחצי השכר והמחירים במדינה.

כל ההתפתחויות הבעייתיות הללו מתרחשות שעה שבארצות הברית כבר פחות משוכנעים שהריבית תמהר שוב לרדת, בטח לא במינון של חצי אחוז, כפי שירדה בחודש שעבר, וזאת משתי סיבות: נתוני המשק טובים ואינם מצדיקים זאת (דוח התעסוקה שיפורסם ביום שישי ישפוך אור בנושא ולכן חשוב גם לגבי הין) וכמו כן הבחירות לנשיאות ארה"ב בשבוע הבא צמודות מאוד והדולר נוטה להתחזק על תקן מטבע חוף מבטחים בתקופות של זהירות ואי וודאות גם שם. 

תיסוף של הדולר בעולם יקשה עוד יותר על הרצון לבלום פיחות נוסף של הין, בפרט אם וככל שאי הוודאות הפוליטית ביפן תתארך.

לבסוף, אם מסתכלים על התמונה הגדולה יותר, מתרחשים כעת תהליכים קוטביים בין גושים כלכליים, כך שציר בהנהגת ארה"ב פועל אל מול ציר בהולכת סין, מלחמת רוסיה – אוקראינה והמלחמה במזרח התיכון פועלות ברקע ולא מוסיפות שקט, בלשון המעטה, ויש גם מתיחות אזורית גבוהה סביב טייוואן.

הכל ביחד מאותת על אי-ודאות גבוהה שתאפיין את יפן ואת האזור בחודשים הבאים, ולכן המשקיעים צריכים לעקוב מקרוב, ולהיות דרוכים וערים לאפשרויות של תנודתיות גבוהה מהרגיל בשער הין ובשוקי המניות באזור.

כמו כן עליהם לזכור, כפי שנוכחו לדעת בקיץ, עד כמה יש זיקה בין מה שמתרחש ביפן ומשתקף בשער הין לבין שוקי ההון והאשראי של ארה"ב, יבשת אירופה ומדינות מערביות אחרות.

x