בעוד שמדדי המניות המרכזיים בארה"ב ממשיכים לשבור שיאים חדשים בזה אחר זה, תשואות האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים עלו בכמעט 70 נקודות בסיס, ל-4.37%, מאז שהפדרל רמז על הפחתה משמעותית של הריבית באמצע ספטמבר.
כעת, עולה השאלה הגדולה בהיקף של טריליוני דולרים: "מי יישבר קודם – השוורים או הדובים?" אנו סבורים שיש עוד מקום להמשך המגמה החיובית בשוק המניות, אם כי לא ניתן להתעלם מסיכון של תנודתיות לטווח הקצר. עד כה, רוב החברות האמריקאיות עקפו בביצועיהן את תחזיות הרבעון השלישי, והכלכלה האמריקאית ממשיכה להראות איתנות בנתונים הכלכליים השונים.
הסיפור הגדול של השבוע הוא כמובן הבחירות בארה"ב. כצפוי, שני המועמדים לנשיאות נמצאים בתחרות צמודה במדינות המפתח. יחד עם זאת, הרכב ומאזן הכוחות בקונגרס עדיין אינם ברורים. בשבועות האחרונים, נראה כי השווקים תמחו אפשרות של חזרה של טראמפ לבית הלבן יותר מאשר נשיאותה של האריס, אך המצב בשווקים אינו סופי ויש מקום לתיקונים – לכל כיוון. כפי שהיה בבחירות האחרונות לנשיאות, תהליך ההכרזה הרשמי על התוצאות עלול להיות מורכב, דבר שעשוי לגרום לתנודתיות בשוק בטווח הקצר. השבוע, גם הפדרל ריזרב וגם בנק אנגליה צפויים להפחית את הריבית ב-25 נקודות בסיס, ל-4.50%-4.75% ול-4.75% בהתאמה, כחלק מהמאמצים לאזן בין הצלחה בהורדת האינפלציה והקלה על הכלכלה הריאלית נוכח הריביות הגבוהות.
בינתיים, מחירי הנפט עולים היום בשל המתיחות הגוברת במזרח התיכון/איראן ודחיית העלאת התפוקה של OPEC+ לחודש דצמבר.
1. ארה"ב: החלטה קשה של ה-FOMC
בארה"ב, כל העיניים נשואות לתוצאות הבחירות לנשיאות (ביום שלישי). עם זאת, אסור שזה יסיח את דעתנו מהפגישה הקרובה של ה-FOMC ומנתונים כלכליים חשובים רבים. פרסום אינדיקטורים חיוביים רבים בחודשים האחרונים המאשרים את עוצמת הכלכלה האמריקאית, שוללים אפשרות להפחתה נוספת של 50 נקודות בסיס ואף עשויים להטיל ספק בהפחתה של 25 נקודות בסיס. שווקי החליפין העלו משמעותית את שיעור הריבית הסופי, שקרוב כבר ל-3.5% עד סוף השנה הבאה. הכלכלה צומחת בקצב מהיר, והצריכה הפרטית ממשיכה להיות המנוע לצמיחה. אנו מצפים כי המומנטום הזה יישמר עם סקר שירותי ה-ISM(ביום שלישי), שצפוי להישאר מעל סף 50 הנקודות, וסקר אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן (ביום שישי) ברמה של 70 נקודות.
מסקנה: החלטת FOMC קשה לאור הנתונים הכלכליים שממשיכים להצביע על עוצמה.
2. גוש האירו וגרמניה: תמונה מעורבת
השבוע כל תשומת הלב תתמקד באופן טבעי בבחירות בארה"ב וכן בפגישת ועדת השוק הפתוח הפדרלית (FOMC). עם זאת, לא כדאי להתעלם מהנתונים המעורבים של גוש האירו, כשביום שני יפורסם מדד אמון המשקיעים של סנטיקס לחודש נובמבר וביום רביעי יפורסמו מחירי היצרן (PPI) של גוש האירו לחודש ספטמבר – לאחר עלייה במשך שלושה חודשים ברציפות על בסיס חודשי. נתוני המכירות הקמעונאיות לחודש ספטמבר יפורסמו ביום חמישי. אנו גם ממתינים לפרסום הסופי של מדדי מנהלי הרכש (PMI) של גוש האירו לאוקטובר ביום שני/רביעי, לאחר שהמדד הראשוני המשולב עלה פחות מהצפוי לרמה של 49.7, כאשר הפעילות העסקית בגוש האירו נותרת במגמת התכווצות בשל ירידה בביקוש הן מהבית והן מחו"ל, למרות שחברות כמעט ולא העלו את מחירי המוצרים. מגרמניה, נקבל ביום רביעי את נתוני הזמנות המפעלים לחודש ספטמבר, בעוד נתוני הייצור התעשייתי ומאזן הסחר לספטמבר יתפרסמו ביום חמישי.
מסקנה: לא סביר שנראה שינוי מיידי בתמונה הכלכלית הקודרת של גוש האירו.
בריטניה: החלטת הריבית של בנק אנגליה במוקד
לקראת הצגת התקציב של שרת האוצר רייצ'ל ריבס בשבוע שעבר, הממשלה הזהירה שצפויות החלטות "כואבות". עם זאת, היא הדגישה את רצונה להעדיף השקעות שמיועדות לצמיחה. הציפיות להנפקת חוב נוספת הובילו לעלייה בתשואות אג"ח ממשלתיות בשבועות האחרונים. הדלפות של העלאות מסים וקיצוצים בתקציב גרמו להשפעה מתונה של התקציב בפועל על השווקים הפיננסיים. בנק אנגליה ימשיך להתמקד בתחזית לטווח הארוך ולבצע "נסיגה הדרגתית" של מדיניות מוניטרית מרסנת. המחירים בשוק מצביעים על סבירות של מעל 90% להורדת ריבית של 25 נקודות בסיס ביום חמישי.
מסקנה: עם שיעור אינפלציה של 1.7% בספטמבר, בנק אנגליה עשוי לנצל את האפשרות להפחתת ריבית השבוע.
סין: צעדים פיסקליים צפויים
הוועדה הקבועה של הקונגרס הלאומי העממי, הגוף המחוקק העליון של סין, החלה היום ותסתיים ב-8 בנובמבר, אז השווקים מצפים שהקונגרס יאשר הנפקת אג"ח נוספת למימון צעדים פיסקליים חדשים. על פי נתונים רשמיים, הצמיחה בהוצאות הפיסקליות הכוללות עלתה ל-12.6% לעומת שנה שעברה בספטמבר, לאחר ירידה של 8.8% באוגוסט. יוזמות ממשלתיות לעידוד סחר הביאו לעלייה במכירות של מכשירי חשמל ורכבים. מדדי ה-PMI של תעשיית הייצור לחודש אוקטובר הראו שיפור בביקוש. מחר צפוי פרסום של מדד ה-PMI של שירותי Caixin, ונתוני סחר ביום חמישי צפויים לשפוך אור על מצב הביקוש החיצוני. מסקנה: ייתכן שמדובר בתמריצים פיסקליים נוספים, והחדשות צפויות ביום האחרון של כינוס הקונגרס. תמריצים פיסקליים ובחירות בארה"ב הם המוקדים החשובים לכלכלה הסינית.
תחזית: כסף – הזהב החדש?
לזהב הייתה תקופה מרשימה בשנה האחרונה. הוא שבר רצף של שיאים חדשים, ובזמן כתיבת שורות אלה נסחר סביב 2,780 דולר לאונקייה – כ-35% יותר מתחילת 2024. עם זאת, הכסף עלה על ביצועי הזהב בכמעט 10 נקודות אחוז במצטבר מתחילת השנה. משקיעים רבים שעברו לזהב נראים מהססים להשקיע בכסף, שהוא בסופו של דבר חלקי סחורה תעשייתית ולא נהנה מאותו מעמד מוניטרי-כמעטי כמו הזהב.
במחצית הראשונה של 2025 אנו מצפים לראות את יחס הזהב/כסף נסחר בטווח הנמוך עד אמצעי שנות ה-80 (לעומת ממוצע ארוך הטווח שמתחת ל-70), בעקבות דאגות מתמשכות לגבי כלכלת סין (ובעקבות כך גם לגבי מתכות תעשייתיות) כשהזהב נהנה מהשפעות גיאופוליטיות וגיוון תיקי השקעות. עם זאת, זרימת ביקוש מהזהב בעקבות קיצוצי ריבית עשויה להספיק ליצירת מומנטום משמעותי עבור הכסף. כמו כן, ראוי לציין שהכסף נסחר הרבה מתחת לשיאים ההיסטוריים שלו, בעוד הזהב ממשיך לשבור שיאים חדשים בזה אחר זה.
בעוד שבשלב מסוים מחזור הקיצוצים יגיע לסיומו, מספר הולך וגדל של משקיעים עשוי לגלות עניין במחסור המבני של הכסף. התחזית הזו מתבססת על ביקוש יציב מצד המגזר התעשייתי, שלפי אנליסטים צפוי לגדול ב-3% בשנה הבאה. חלק מביקוש זה נובע מתחומים מרכזיים כגון פוטו-וולטאיקה וחשמול כלי רכב, אך רוב התחומים צפויים לרשום עלייה. ייתכן שנראה גם התאוששות מתונה בהשקעה הפיזית בשנה הבאה. לעומת זאת, הביקוש לתכשיטים ולמוצרי כסף עשוי לרדת, אך רק אם יירשמו עליות מחירים גבוהות.
בסך הכל, נראה סביר שמחירי הכסף ימשיכו לעקוב אחרי מחירי הזהב.