הבחירות בארה"ב היו לאירוע די מדהים. לא ניכנס כאן לתוצאה עצמה, שהינה מדהימה בפני עצמה בהיקף הסוחף שלה, אלא בעובדה שעד סגירת הקלפיות היינו שבויים בהנחה שלפנינו מרוץ צמוד.
הצמידות הזו מנעה מהרבה מאוד משקיעים לקחת הימור מחושב על התוצאות שיהיו, לפני הבחירות עצמן. לכן, כאשר התוצאות החלו להגיע, ה"קפיץ" שהיה אצור אצל הרבה שחקנים יכול היה להשתחרר בכיוון שהם חשבו לנכון.
ומה היה הכיוון הזה? הכיוון העולה כמובן. הסתייגות קטנה למה שאמרתי כרגע: ביום של הבחירות עצמן, ועל בסיס אחוז המצביעים הרשומים (Registered voters) רפובליקנים מול כאלו דמוקרטים, חלק השחקנים כבר הימרו על בחירתו של טראמפ, והעלו את השוק סביב ה-1.3%. אבל, כאשר התוצאות כבר נודעו ראינו ניסיון להגיע ליום של 3% (!). במיוחד בלטה מניית טסלה, המזוהה עם אלון מאסק, חברו הקרוב החדש של דונלד טראמפ. הנה גרף שעה, של מדד S&P500 המדגים את "שחרור הקפיץ" שתיארתי לעיל:
לקראת הבחירות ראינו תיקון יורד של קצת יותר מ-3% במשך חצי חודש, ואחריהן ראינו עלייה דרמטית מאזור ה-5700 לכיוון ה-6000 כאשר טראמפ נבחר.
מה ההיגיון העומד מאחורי העלייה? מדוע בחירת טראמפ נתפסת כחיובית כל כך?
ראשית, נדגיש: בחירות או לו בחירות, כמו הכסף (הנזילות) הקיימת בשוק עדיין אסטרונומית ומניבה תנועה חיובית מגמתית. כל תיקון יורד ייחשב כהזדמנות קנייה לקראת הסגמנט העולה הבא.
שנית, טראמפ מייצג כרגע שני דברים קריטיים: הורדת מיסים, והחזרת חלק מהייצור-תעשייה שהגלובליזציה גרמה לעזיבתן. בעיקרון, ואם זה יושג, מדובר בעידן של re-Industrialization של ארה"ב. תהליך שיביא לצמיחה אדירה, והרבה תעסוקה שנעלמה.
שלישית, מיסי הייבוא שלו אמורים להביא ליותר תפוקה מקומית במקום הייבוא הזול, או, איזון יתר גדול במאזן התשלומים בין הייבוא והייצוא. גם כאן, אלו גורמים של צמיחה ותעסוקה.
רביעית, הורדת מיסים, והקטנה משמעותית של רגולציה והוצאות ממשל מיותרות, כל אלו גורמים חיוביים מאוד לכלכלה ולפרט.
האם טראמפ יצליח? והאם מהלכיו (כולל עבודתם של אלון מאסק ורוברט קנדי ג'וניור) יצליחו לשנות לטוב את ארה"ב? העתיד יגיד. השוק בינתיים, במידה מסוימת של שכנוע עצמי, מאמין שכן ותומך בכך. ואחרי שאמרנו את כל זה עומדת בפנינו תעלומה קטנה בדבר התשואות של אגרות החוב הממשלתיות.
הנה גרף יומי של התשואה לאג"ח ל-10 שנים:
יש לומר מיד: העלייה בתשואות החלה מאמצע ספטמבר ולא יכולה להיות קשורה ישירות לתוצאות הבחירות אלא בצורה שטחית בלבד. אבל, תוצאות הבחירות לא שינוי את הכיוון שלהן! נוסיף שבזמן כתיבת שורות אלו, הפד החליט להוריד את הריבית בעוד 0.25%. איך זה מתיישב עם תקווה גדולה של צמיחה, הורדת הגרעון, צמצום הוצאות ממשלה והחזרת התעשייה למדינה?
מסתבר ששוק האג"ח קצת יותר פסימי מאשר שוק המניות
תשואות גבוהות יכולות להצביע על שני דברים: אינפלציה או סטגפלציה. שניהם מצבים לא נעימים שהפד לא מדבר עליהם כרגע... ההנחה הרווחת בעיני משקיעי האג"ח היא שאותה צמיחה שתבוא ממיסי היבוא תהיה מלווה בגידול משמעותי במחירים של המוצרים מסין ומקומות אחרים שעליהם הוטלו אותם המיסים. מלחמת סחר היא לא דבר טוב ובמקרה של סין-ארה"ב היא משתלבת במצב רגיש גיאו-פוליטי לא פשוט גם כך.
בקיצור, שוק האג"ח פסימי ומתמחר כרגע ריבית ריאלית של כ-2%-2.5% ביחס לאינפלציה הרשמית. מי יהיה צודק? שוב, ימים יגידו. בכל מקרה, חשוב מאוד לעקוב אחרי הנעשה ולהבין שיש כאן אנומאליה. תשואות גבוהות של אג"ח אינן מתיישבות עם מחירי מניות בשמיים ובמגמה עולה. משהו כאן יישבר. אנחנו פשוט לא יודעים מה, ומתי.... בכל מקרה, ננצח יחד, ובגדול, את כל אויבנו הרבים!
לידיעת הקוראים:
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.
במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected]. בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]