"הבנק המרכזי של הודו (RBI) בחר לא לשנות את שיעור הריבית בישיבתו האחרונה, בניגוד לציפיות השוק, שייחסו כ-70% סיכוי להפחתת ריבית של 0.25%. ההחלטה התקבלה על רקע סביבת כלכלית מורכבת, שבה שילוב של לחצי אינפלציה והאטה בצמיחה העמידו את הבנק בדילמה". כך מעריך סם ג'וצ'ים, כלכלן ב-EFG Asset Management.
"האינפלציה בהודו עלתה באוקטובר ל-6.2% (בחישוב שנתי), מעל לטווח היעד של הבנק המרכזי שעומד על 2%-6%. עיקר העלייה נובעת מעליית מחירי המזון, המהווים כמחצית מסל מדד המחירים לצרכן במדינה. אף שהבנק צופה ירידה באינפלציה בהמשך השנה הפיננסית, חשש מהשפעת מדיניות מוניטרית מקלה על האינפלציה והמשך החלשת הרופי הובילו להחלטה להותיר את הריבית על כנה. הרופי, שאיבד מערכו מול הדולר בשיאו בדצמבר, מהווה מרכיב נוסף בהחלטת הבנק, שמעדיף להימנע מלחץ נוסף על המטבע המקומי.
"עם זאת, הצמיחה הכלכלית בהודו מאטה. ברבעון השלישי (יולי-ספטמבר) נרשמה צמיחה של 5.4% בלבד (בחישוב שנתי), נמוכה מהתחזית של הבנק המרכזי לאותה תקופה שעמדה על 7.0%. למרות זאת, נתוני צמיחה אלה נוטים לעיתים לעבור תיקון, ולכן ההחלטה על הפחתת ריבית לא התבססה אך ורק על נתוני הצמיחה המאכזבים. הבנק המרכזי נוקט בצעדים נוספים לתמיכה במשק, כמו הפחתה הדרגתית של יחס הרזרבה הנדרש מבנקים מ-4.5% ל-4.0%, צעד שאמור להגדיל את הנזילות במשק. בנוסף, שניים מתוך ששת חברי הוועדה המוניטרית תמכו בהפחתת ריבית של 0.25%. הפחתת ריבית עשויה להפוך לאפשרות ריאלית במהלך 2025, ככל שהאינפלציה תתייצב בטווח היעד, והבנק המרכזי יוכל להתמקד בעידוד הצמיחה הכלכלית". מסכם ג'וצ'ים.