נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

לאור מחסני נפט מלאים במיוחד בסין

יוליוס בר: הסערה בסוריה והשפעת על שוק הנפט | תשואות אגרות חוב ממשלת סין בשפל כל הזמנים | הבנק המרכזי האירופאי - האם צפויה הורדת ריבית?

 

 
הסערה בסוריה והשפעת על שוק הנפט / צילום: Dreamstimeהסערה בסוריה והשפעת על שוק הנפט / צילום: Dreamstime
 

כלכלני יוליוס בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
11/12/2024

נפט: לא מופתעים מהסערה בסוריה

הגיאופוליטיקה תמיד מספקת הפתעות. בעוד שהיסטוריה נכתבת בסוריה, ההשפעה על שוק הנפט ובכך על הכלכלה העולמית - מזערית, שכן לסוריה אין תפקיד בעולם האנרגיה. שוק הנפט הפך לעמיד יותר לזעזועים בצד ההיצע, ולכן פחות רגיש לגיאופוליטיקה. אנו רואים את הנפט מתנהל לכיוון 65 דולר.

האירועים בסוף השבוע הראו כי הגיאופוליטיקה תמיד מספקת הפתעות. אפילו המומחים המובילים נדהמו כשצפו באירועים הבלתי צפויים בסוריה וראו את משטר אסד מתמוטט תוך זמן קצר. ההערכה הכללית היא שמדובר במכה לרוסיה ולאיראן וניצחון לישראל ולטורקיה מבחינת השפעה באזור. יציבות היא נושא אחר, וייתכן כי סוריה תלך בעקבות עיראק או לוב ותכנס לתקופה שבה קבוצות שונות יתמודדו על השלטון. עם זאת, לסוריה אין תפקיד בשוקי האנרגיה והיא מקום למאבק עקיף הרבה יותר בין המעצמות האזוריות. מבחינת שוק האנרגיה, סוריה היא סיפור צדדי, ולכן מבחינת הכלכלה העולמית, המחירים הם הקשר העיקרי בין גיאופוליטיקה לרווחה כלכלית. התגובה היום בשוק הנפט מעידה על כך: המחירים נשארו בתוך הרעש היומיומי, ולא הושפעו מהעובדה שנכתבה היסטוריה במזרח התיכון בסוף השבוע.

הגיאופוליטיקה השפיעה על שוק הנפט מאז סוף 2023, עם המלחמות שסביבות ישראל שעוררו פחד מהסלמה והפרעות אפשריות באספקה. עם זאת, באותו זמן, שוק הנפט החל לשקף את עמידותו בהיצע. לאור מחסני נפט מלאים במיוחד בסין, קיבולת ייצור רזרבית נרחבת במדינות היצרניות ויצוא גובר מחוץ למזרח התיכון, שוק הנפט היום יותר עמיד להיצע מאי פעם, והרגישות של שוק הנפט לחדשות מהמזרח התיכון פחתה השנה. כשמסתכלים קדימה, הפוליטיקה בכל זאת דורשת התבוננות זהירה. אנו רואים לפחות שני נושאים שיכולים להתפתח מעבר לרעשי השוק. האם המדינות יצרניות הנפט יצליחו להפחית את קיצוצי ההיצע בצורה מסודרת? האם הממשלה החדשה בארה"ב תקל את המתחים במזרח התיכון? שני ההתפתחויות האלה עשויות להוות מקור להפתעות בעתיד, עם סיכונים שליליים ולא חיוביים למחירים. מלבד הפוליטיקה, המצב הבסיסי נשאר ברובו ללא שינוי; אנו רואים את שוק הנפט צועד לעודף היצע. הדרישה פוחתת במערב, לא לפחות בשל העובדה שצריכת הנפט בסין הגיעה לשיא. בינתיים, אספקת הנפט גוברת בהדרגה באמריקה, והמדינות היצרניות צפויות להגדיל מעט את הייצור. אנו רואים את הנפט מתנהל לכיוון 65 דולר ושומרים על תחזית נייטרלית.

הכותב: נורברט רוקר, ראש כלכלה ומחקר הדור הבא, יוליוס בר

 
אסיה: תשואות אגרות חוב ממשלת סין (CGB) בשפל שיא, תשואת אגרת חוב ל-30 שנה נמוכה יותר מזו של יפן

אגרות חוב ממשלת סין (CGB) ממשיכות להציג ביצועים טובים יותר, בעוד שהתשואות על המזומן צונחות לאחר שהממשלה הסינית הודיעה על שינוי במדיניות המוניטרית שלה. המשקיעים כיום מהמרים על ירידה ארוכת טווח בתשואות, בדומה למה שקרה ביפן, או "יפניזציה". בעוד שהעלייה האחרונה עשויה להיראות מוגזמת, אגרות החוב הסיניות עדיין נשמעות כמשתלמות מבחינת תשואה ריאלית עבור המשקיעים. תשואת אגרת החוב ל-10 שנים בסין עומדת על מעל ל-2% לאחר אינפלציה, בעוד שתשואת אגרת החוב היפנית לאותו פרק זמן היא שלילית, 0.04% אחרי אינפלציה. תשואות האג"ח משקפות את הדינמיקות השונות בשכר, אינפלציה וצמיחה כלכלית בין שתי המדינות. בינתיים, ההימורים על כך שבנק יפן יעלה את הריבית בדצמבר הצטמצמו, אם כי אנחנו רואים מקום וסיבה לכך שבנק יפן ינרמל את הריבית בקרוב.

הממשלה הסינית הודיעה כי תיישם מדיניות פיסקלית אקטיבית יותר כדי להמריץ את הצמיחה, מה שסימן את השינוי המהותי הראשון בעמדתה בתחילת השבוע. תשואת אגרות החוב הממשלתיות הסיניות ל-10 שנים ממשיכה לשבור שיאים חדשים. העלייה בנפח המסחר והפוזיציות מאז נובמבר מעידה על הימור חד-כיווני לפיו מדיניות המוניטרית תתרכך והמדינה תנקוט בפעולות להמריץ את הכלכלה לפני שמדיניות טראמפ תיכנס לתוקף. הסיפור ביפן שונה באופן מובהק, כאשר בנק יפן (BoJ) מתכנן להעלות את הריבית בחודשים הקרובים בתגובה לעליית שכר ומחירים. השכר הבסיסי של עובדים במשרה מלאה ביפן צמח בקצב שיא של 2.8% בשנה באוקטובר, בעוד שהתנאים בשוק העבודה נשארים הדוקים. הצמיחה הכלכלית של יפן גם גדלה מהר יותר מהצפוי בהתחלה. למרות שהממשלה לא הכריזה עדיין על "היציאה" מעשורים של דיפלציה, מדד האינפלציה העיקרי של בנק יפן מראה כי האינפלציה מתייצבת סביב 2.3%, דבר שמתואם במידה רבה עם הבנק המרכזי האירופי וארה"ב.

הנתונים האחרונים על האינפלציה בטוקיו לפני המפגש עם בנק יפן מראים על עליית אינפלציה נוספת בשל ירידת ערך הין והפחתת סובסידיות האנרגיה של ראש הממשלה לשעבר קושידה. תשואות אגרות החוב הממשלתיות ביפן (JGB) ממשיכות לעלות בהדרגה בניגוד ל-CGB. מבחינת תשואה ריאלית, ה-CGB עדיין נראים אטרקטיביים יותר, שכן הם מניבים מעל ל-2% לאחר אינפלציה, בעוד ה-JGB מניבים שלילית 0.04% לאחר אינפלציה. העניין של משקיעים זרים ב-JGBים נשאר נמוך ומוגבל לקונים יפנים, כמו חברות ביטוח חיים, בשל ההבדלים בתשואות ריאליות. הין היפני נחלש השבוע, לאחר שההימורים על העלאת ריבית בדצמבר הצטמצמו לעומת השבוע שעבר, אחרי שבנק יפן נקט בצעד יוצא דופן של תכנון נאום ועיתונאות על ידי סגן המפקח הימינו בינואר, לפני החלטת המדיניות שלו. בעוד שהקריאות להעלאת ריבית בדצמבר ירדו שוב (המחירים בשוק של החלופות הימור של ריבית בשוק הלילה מעידים על העלאת ריבית במאי 2025 במקום בדצמבר הקרוב), אנחנו רואים מקום וסיבות לכך שבנק יפן יעלה את הריבית בקרוב לאור עלות ההלוואות הנמוכה באופן יוצא דופן של 0.25% ביחס לאינפלציה (בהשוואה למדינות אחרות), הפער התפוקתי, ומיקומו של שיעור הריבית הניטרלי הנומינלי.

הכותבת: מגדלין תיאו, אנליסטית אגרות חוב אסיה, יוליוס בר
 
 
 
הבנק המרכזי האירופי :(ECB) כוחות דיפלציוניים בתנופה

הבנק המרכזי האירופי מתמודד עם כלכלה סטגנטית, ירידה בתחרות במחירים, ועלייה באי-ודאות. מקבלי ההחלטות נוקטים בגישה מרחיבה, מרמזים על הפחתת ריבית. סביר להניח שההפחתה תהיה של 25 נ"ב ולא 50 נ"ב. ייתכן שהבנק יעדכן את תחזיות הצמיחה והאינפלציה כלפי מטה. במקביל, הפדרל ריזרב (Fed) מתמודד עם פחות חששות דיפלציוניים, וגורמים רשמיים מציגים גישה נמרצת יותר, כך שייתכן שההפסקה בהפחתת הריבית תתממש.

הבנק המרכזי האירופי נמצא מול מציאות כלכלית שבה קצב הצמיחה תקוע. אובדן כושר התחרות המחירית, תחרות הולכת וגדלה ממדינות אחרות, מדיניות פיסקלית הדוקה, ועלייה באי-ודאות פוליטית ועסקית, מקשים על שמירה על מדיניות מוניטרית מצמצמת. הטון הכללי של מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי האירופי משקף הכרה בהתפתחויות הללו, עם דיבורים אחרונים על הכלכלה ועל המדיניות המוניטרית שמצביעים על גישה מרחיבה. ניתוח של תגובות מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי האירופי מגלה נטייה להנחות הפחתת ריבית, בעוד שהפתעות שליליות בנתונים הכלכליים מגבירות את הביטחון בכך שהבנק יפחית את הריבית השבוע. למרות שהיסודות הכלכליים תומכים בהפחתת ריבית של 50 נ"ב, אנחנו סבורים שהסיכוי להפחתה של 50 נ"ב בפגישה אחת הוא נמוך, ושהבנק המרכזי יבחר להפחית ב-25 נ"ב במקום, וימשיך בקצב זה גם בפגישות הבאות.

האזור האירופי מתמודד עם אובדן משמעותי בכושר התחרות המחירית הבינלאומי, שכן עלויות העבודה ומחירי הייצור עלו יותר מאשר במדינות אחרות בשלוש השנים האחרונות. הדבר גורם לשכר נמוך יותר ולחוסר ודאות תעסוקתית, מה שיביא לכוחות דיפלציוניים בחודשים הקרובים. כתוצאה מכך, המדיניות המוניטרית המצמצמת לא מתאימה למצב הנוכחי. אנו מצפים שהבנק המרכזי האירופי יעדכן את תחזיותיו ויוריד את תחזיות הצמיחה והאינפלציה לשנים 2025 ו-2026. בניגוד לכך, הפדרל ריזרב מתמודד עם פחות כוחות דיפלציוניים. ניתוח של ההערות שנשמעו מגורמים רשמיים בפדרל ריזרב מצביע על גישה נמרצת ברוב, מה שמצביע על כך שהפסקת הפחתת הריבית בפגישה הקרובה של ועדת השוק הפתוח הפדרלית אינה בלתי סבירה. מדיניותו של הנשיא הנבחר טראמפ מגבירה את זהירות הפדרל ריזרב בנוגע להפחתת ריבית. לאור נתונים כלכליים מעורבים, מועד ההפחתה הבאה של הריבית מצד הפדרל ריזרב עדיין לא ברור.

הכותב: דיויד קול, הכלכלן הראשי יוליוס בר

x