הפתעה בשוק הזהב

ביקוש חזק לזהב מחזק את האווירה השורית בשוק

 

 
הפתעה בשוק הזהב / תמונה: Dreamstimeהפתעה בשוק הזהב / תמונה: Dreamstime
 

כלכלני יוליוס בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/02/2025

זהב: ביקוש חזק מחזק את האווירה השורית בשוק

ביקוש לזהב ברחבי העולם היה חזק יותר בסוף השנה שעברה מכפי שהנתונים הזמינים הצביעו עליהם. מגמות ביקוש הזהב של מועצת הזהב העולמית לרבעון הרביעי של 2024 הראו צמיחה משמעותית בביקוש להשקעות ורכישות של בנקים מרכזיים, מה שמחזק עוד יותר את האווירה השורית בשוק הזהב ומוביל את המחירים לשיא חדש. אנו רואים ברכישות של בנקים מרכזיים, ככוח המבני החזק ביותר בשוק הזהב ולכן אנו מדגישים את השקפתנו החיובית. למרות שאנו מודעים לאווירה השורית בשוק, שיש לתפוס אותה כסימן של זהירות, כל ירידה פוטנציאלית צפויה להיות קצרה ורדודה. אנו מעלים את תחזית המחירים שלנו ל-2,900 ו-3,000 דולר לאונקיה.

ביום רביעי בבוקר, פרסמה מועצת הזהב העולמית את מגמות ביקוש הזהב שלה לרבעון הרביעי של 2024. בהתבסס על ביצועי המחירים החיוביים ביום זה, כוח הביקוש הפתיע מעט את שוק הזהב. נתונים זמינים, כמו אחזקות במוצרים מגובים בזהב פיזי, הצביעו על ביקוש השקעות מתון יחסית, במיוחד בעולם המערבי. בעוד שהנתונים של המועצה שיקפו זאת, הם דיווחו גם על ביקוש חזק מאוד לברזל ומטבעות, במיוחד בהודו, דרום-מזרח אסיה והמזרח התיכון. אך בניגוד לכך, הביקוש לברזל ומטבעות ירד בארה"ב ובאירופה. בסך הכול, ביקוש להשקעות, כולל מוצרים מגובים בזהב, הגיע ל-344 טון במהלך הרבעון הרביעי, עלייה של יותר מ-30% בהשוואה לשנה שעברה. בנקים מרכזיים חזרו לשוק הזהב בעוצמה במהלך הרבעון הרביעי, והגדילו את רכישותיהם ביותר מ-50% בהשוואה לשנה שעברה, והוסיפו יותר מ-330 טון למאגריהם. למרות שציפינו לעלייה ניכרת ברכישות של בנקים מרכזיים בהתבסס על מעקב אחר זרימות הזהב מהמרכזים המסחריים הגדולים בציריך ולונדון, לא ציפינו לכך שזה יהיה כל כך חזק.

ההפך מכוח הביקוש להשקעות ורכישות של בנקים מרכזיים היה חולשה בביקוש לתכשיטים. באופן גלובלי ומעט יוצא מן הכלל, במדינות מסוימות גם ייצור וצריכה של תכשיטים ירדו ביותר מ-10% בהשוואה לשנה שעברה, דבר שאנו מאמינים שקשור בעיקר למחירי שיא. תכשיטים הם הסגמנט הרגיש ביותר למחירים בביקוש לזהב ולכן הירידות אינן מפתיעות. החלפת הביקוש לתכשיטים בביקוש להשקעות ולרכישות של בנקים מרכזיים היא תכונה מרכזית בריצת השיא הנוכחית בשוק הזהב. אנו רואים ברכישות של בנקים מרכזיים את הכוח המבני החזק ביותר בשוק הזהב, לאור המתחים הגיאופוליטיים המתמשכים והרצון להיות פחות תלוי בדולר האמריקאי כמטבע רזרבה. לכן, אנו מדגישים את השקפתנו החיובית על הזהב ומעלים את תחזית המחירים שלנו ל-2,900 ו-3,000 דולר לאונקיה תוך 3 ו-12 חודשים. בעוד שאנו מודעים לאווירה השורית בשוק, שעליה יש להתבונן בדרך כלל כסימן של זהירות, אנו מאמינים שכל ירידה פוטנציאלית תהיה קצרה ורדודה, בהתחשב ברקע הפונדמנטלי המעודד הכולל בשוק הזהב. בהנחה שכסף ימשיך לנוע בעקבות הזהב, אנו מעלים את תחזית המחירים שלנו לכסף ל-33.5 ו-35 דולר לאונקיה ומדגישים את השקפתנו החיובית.

הכותב: קארסטן מאנק, ראש מחקר לדור הבא, יוליוס בר.
 
 
בריאות העתיד: מחלות לב וכלי דם

מחלות לב וכלי דם (CVDs) נכנסו למרכז תשומת הלב עם פרסום מחקר קוהרנטי ב-Journal of the American College of Cardiology, כמו גם ההכרזה של הבית הלבן האמריקאי על חודש פברואר כ-"חודש הלב האמריקאי". עם זאת, התרופות למחלות אלה נמצאו כלא מנוצלות במלואן. החדשנות בטכנולוגיות קרדיולוגיה ובאספקת טיפול נותרה קריטית. הפרסום האחרון של מחקר על CVDs ב-Journal of the American College of Cardiology התמזג עם ההכרזה של הבית הלבן האמריקאי על חודש פברואר כחודש הלב האמריקאי, יוזמה שמטרתה להעלות את המודעות לסיכון של מחלות לב מאז 1964.

על פי המאמר המפורסם, שהשגיח על 11,000 משתתפים עם מחלות לב וכלי דם מ-17 מדינות – כגון ארגנטינה, קנדה, סין ושוודיה – במשך 12 שנה, התרופות למצב הבריאותי אינן מנוצלות במלואן ויש צורך באסטרטגיות נוספות כדי להגדיל את השימוש בהן במטרה להוריד את שיעורי התמותה המוקדמת ממחלות לב וכלי דם. חשוב לציין: מחלת הלב אינה אחראית רק על אחד מכל חמישה מקרי מוות בארה"ב, אלא היא גם גורם התמותה המוביל במדינה מאז 1950. בעולם, ארגון הבריאות העולמי (WHO) מעריך שכ-18 מיליון אנשים מתים ממחלות לב וכלי דם מדי שנה, מה שהופך את המחלה לגורם התמותה הראשי בעולם. חלק מהגורמים למחלות לב וכלי דם כוללים שימוש בטבק, תזונה לא בריאה, חוסר פעילות גופנית, היסטוריה משפחתית ולחץ דם גבוה.

הכותב: דמיאן נג, אנליסט מחקר לדור הבא, יוליוס בר.
 
 
אסיה: עלייה באי-וודאות בעקבות איום על מכסים ויכולת למו"מ

בעוד שסכסוך הסחר עם סין עבר לשלב הבא, המשקיעים מצאו אקלים רגוע יותר בעקבות תגובתה המנומסת של סין עם פעולות ממוקדות רק בסקטורים מתחום מסוים, תוך מתן אות לגישה זהירה לאור מצבה הכלכלי וההצלחה בצמצום התלות ביבוא מארה"ב. גם חיזוק שער ה-CNY אתמול שלח איתות שה- PBoC ממשיך לשאוף לייצוב שערי חליפין ואינו מתכוון להשתמש במטבעו כדי להמתיק את השפעת המכסים. עם זאת, המתיחות נותרה בעינה. אנו רואים את ה-CNY ואת המטבעות המייצגים אותו ככאלה שימשיכו להיות חשופים עד שהערפל סביב המכסים יתפוגג.

האי-וודאות בשווקים היא הדבר המרכזי השבוע, כשגם בשוק המטבעות וגם בשוק המניות מנסים למצוא את הקרקע היציבה במהלך המעבר בין השדה הפוליטי והמכסים המשתנים. ביום חמישי בבוקר היה יותר שקט. בעוד שהסכסוך עם סין עבר לשלב הבא, הצעדים שנקטה סין עד כה ממוקדים רק בסקטורים מסוימים, והבנק המרכזי של סין (PBoC) קבע שער חיזוק חסר תקדים יואן מול הדולר האמריקאי כדי למנוע טענות שהוא מתכוון להשתמש במטבעו על מנת להשפיע על המכסים של ארה"ב. מדובר בסימן חיובי שסין נזהרת להימנע ממלחמת סחר נרחבת לאור מצבה הכלכלי החלש לעומת תחילת כהונתו של טראמפ. הפעילות התעשייתית בסין ירדה החודש בפעם השנייה ברציפות, עם ירידה ב-PMI של קייזין לחודש ינואר ל-50.1, הנמוך ביותר בארבעה חודשים, דבר שנבע מהביקוש החיצוני החלש ורמות מחירים נמוכות.

בצד השירותים, הנתונים האחרונים מראים שיפור מסוים בהוצאות בחג. הבוקר, ה-CNH המשיך להתייצב עם התאוששות קלה. ייתכן כי סין תבחר לנקוט בצעדים כדי להתמודד עם מכסי ארה"ב על ידי עידוד הביקוש המקומי באמצעות תמריצים. המטבעות האסייתיים זכו להקלה ביום חמישי בבוקר, הודות לדולר אמריקאי חלש בעקבות נתוני פעילות חלשים בשירותים בארה"ב. צמד ה-AUD/USD, שהוא רגיש ל-CNH, ממשיך להיחלש ונשאר קרוב לערך הנמוך שנרשם באמצע מגפת הקורונה באפריל 2020. הדולר החזק גרם לכך ששער ה-IDR ירד לשפל של שבעה חודשים ב-3 בפברואר ל-16,448, מה שגרם לבנק אינדונזיה להתערב ולתמוך במטבע. בינתיים, המניות האסייתיות, כולל מניות הונג קונג וסין, עלו בבוקר יום חמישי, כשהמניות האמריקאיות המשיכו את העליות שהחלו ביום רביעי.

הכותבת: מגדלנה טאו, אנליסטית הכנסה קבועה אסיה, יוליוס בר

x