טראמפ מרבה להשתמש באיומים של הטלת מכסים – על יריבותיה וידידותיה של ארה"ב - על-מנת להשיג את מטרותיו, אם כי אלו מערערים לחלוטין את יציבות השווקים. דייוויד ריס, מנהל מחלקת הכלכלה הגלובלית בשרודרס, וג'ורג' בראון, הכלכלן הבכיר לארה"ב, מציינים כי תגובת השווקים ממחישה את הקושי של משקיעים להעריך מדיניות של הטלת מכסים: השווקים הפיננסיים מגיבים להצהרות על מכסים לפני שהם מתמחרים את ההשפעות האפשריות, אפקט שמוביל לתנודתיות מוגברת בנכסים הסיכון השונים.
לצד זאת, בשרודרס מסבירים כי הממשל הצהיר שהמכסים שהוטלו על מקסיקו וקנדה נועדו להפעיל לחץ על המדינות להיאבק בהגירה בלתי חוקית ובזרימת הסמים לתוך ארה"ב. עד כה, נראה כי מדובר בטקטיקה די אפקטיבית, כאשר מקסיקו וקנדה הסכימו להדק את ביטחון הגבולות בתמורה לדחיית כניסת המכסים לתוקף.
תרחיש דומה התרחש במהלך ינואר. קולומביה סירבה לאפשר טיסות צבאיות אמריקאיות שנשאו מהגרים מגורשים. ארה"ב איימה על קולומביה במכסים, והאחרונה התירה לבסוף כניסת המטוסים כדי להימנע מהטלת מכסים.
עם זאת, במקרה של מקסיקו וקנדה המכסים נדחו, לא בוטלו. כל הטלה של מכסים מצביעה על אינפלציה גבוהה יותר וצמיחה נמוכה יותר לכלכלת ארה"ב. טראמפ משתמש בפלטפורמות שלו, כולל רשתות חברתיות, כדי להסביר את המדיניות. על-פניו, נראה שהוא מוכן לקבל את הכאב הכלכלי הפוטנציאלי שעלול להיגרם מצעדים אלו - כמו ירידות בשוקי ההון ועליית מחירים לצרכנים אמריקאים. מנקודת מבט זו, המשקיעים אינם יכולים להניח שאיומי המכסים הם רק טקטיקה במשא-ומתן.
תרחיש של "טראמפ אגרסיבי" יכה בכלכלת ארה"ב
במהלך כהונתו הראשונה, מלחמת הסחר של טראמפ עם סין השפיעה במידה די מזערית על האינפלציה. תעריפי 11 קטגוריות מוצרים שעליהם הוטלו מכסים עלו ב-2.5%, מה שהוסיף רק נקודת בסיס אחת לאינפלציה הבסיסית בארה"ב. עם זאת, המכסים שהוכרזו על קנדה ומקסיקו עשויים להשפיע באופן משמעותי יותר, אם ייושמו באופן מלא. הסיבה לכך היא שמדובר בנפח מסחר גדול בהרבה. שתי המדינות הללו אחראיות על 28.3% מסך היבוא האמריקאי, בהשוואה ל-13.6% בלבד מסין.
בתחזיות הכלכליות מציגים בשרודרס תרחיש שאנו מכנים "טראמפ אגרסיבי". תרחיש זה מניח מכסים רחבים יותר מאלה שהוכרזו עד כה, וכן גירוש משמעותי של מהגרים. על-פי תרחיש זה, התחזיות לכלכלה האמריקאית ינועו בכיוון של "סטגפלציה" - האטת הצמיחה הכלכלית לצד עליית אינפלציה, בעוד שהעולם כולו יתמודד עם צמיחה נמוכה יותר ואינפלציה נמוכה יותר.
עם זאת, יש לציין כי הכלכלה האמריקאית כיום חזקה יותר מכפי שהייתה בכהונתו הראשונה של טראמפ. הביקוש החזק יחסית מאפשר לחברות לגלגל חלק מעליות המחירים לצרכנים.
המאבק מול סין: פשרה או החרפה
במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, סין הייתה היעד העיקרי למכסים. היא הצליחה לעקוף חלק מההשפעה על ידי ניתוב מחדש של מוצרים דרך מדינות צד שלישי, כולל מקסיקו. טראמפ צפוי להיפגש בקרוב עם נשיא סין שי ג'ינפינג, מה שפותח אפשרות להגיע לפשרה. אם לא תהיה פשרה, סין עשויה לבצע פיחות במטבע שלה כדי לקזז את ההשפעה של המכסים, כפי שעשתה בעבר. עם זאת, השלטונות הסיניים יהיו מודעים לכך שפיחות המטבע עלול להחמיר את הסנטימנט הצרכני המקומי. בנוסף, הטלת המכסים עלולה להגדיל את הסיכוי לתמריצים פיסקליים משמעותיים יותר בסין, כדי לתמוך בצמיחה המקומית.