נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

לקראת החלטת הריבית לחודש אוגוסט -הריבית צפויה להיוותר ללא שינוי ברמה של 3.25%

מיטב-אנו סבורים כי בבנק ישראל יבחרו גם החודש להותיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 3.25%.

 

 
 

רון אייכל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
20/07/2011

כזכור, בנק ישראל בחר להותיר את הריבית לחודש יולי ללא שינוי ברמה של 3.25%. הגורמים שהכריעו להחלטה זו היו:

(1) אמנם קיימת במשק רמה גבוהה למדי של האינפלציה, אך, בצפיות לאינפלציה של החזאים ואלו הנמדדות משוק ההון נרשמו בחודש האחרון ירידות והן כעת נמוכות במעט מהגבול העליון של יעד האינפלציה.

(2) מחד, האינדיקטורים שנוספו החודש מצביעים על המשך עלייה בפעילות הכלכלית, מנגד הציפייה היא כי העלייה בפעילות תימשך בקצב מתון יותר. יחד עם זאת, גובר החשש מפני התמתנות בצמיחה בארה"ב והחרפת סיכוני החוב באירופה וההשלכות שיש לכך על המשק הישראלי.

(3) אמנם, הקצב השנתי של עליית מחירי הדירות ממשיך להיות גבוה. ב-12 החודשים האחרונים עלו מחירי הדירות ב-15.3% אך, כתוצאה מהעלאת הריבית, והצעדים של בנק ישראל בתחום המשכנתאות והצעדים  שנקט משרד האוצר צפויה התמנות במהלך השנה הקרובה.

(4) ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המפותחים המובילים עדיין נמצאות ברמות נמוכות וצפויות להישאר כך גם בחודשים הקרובים. על רקע האצת האינפלציה במשקים מהירי צמיחה, מספר בנקים מרכזיים המשיכו גם החודש בהעלאות ריבית. אולם, החשש מפני התמתנות בצמיחה בארה"ב והחרפת סיכוני החוב באירופה הובילו לצפיות להאטה בקצב העלאות הריבית במשקים אחרים.

מכל זאת עולה שהתגברות הסיכונים במשק העולמי הביאו את הבנק המרכזי להותיר את הריבית ברמתה הנוכחית. ובמילים אחרות: המסר העיקרי אותו העביר בנק ישראל הוא כי ההחלטה אינה נובעת מגורמים מקומיים, אלא מהסיכונים המתפתחים בעולם – בעיקר בארה"ב ובאירופה.

ביחס להחלטת הריבית הקרובה, אנו סבורים כי בבנק ישראל יבחרו גם החודש להותיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 3.25%, בהשפעת הגורמים הבאים:

(1) האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים אמנם גבוהה מהגבול העליון של יעד האינפלציה ועומדת על 4.2%. אך התמתנות במחירי הסחורות, וגל המחאות שהביא להוזלות מחירי מזון שונים צפויים למתן את קצב עליית המחירים. 

(2) ציפיות האינפלציה משוק ההון פחתו בצורה משמעותית, והתכנסו לתוך החלק העליון של היעד הממשלתי     (3%-1%) בכל הטווחים.  

(3) השקל התחזק בחודש האחרון (מה-18/6 ועד ל-18/7( ב-0.3%. כנגד האירו התחזק השקל בשיערו מתון יותר של 0.1%. 

(4) המשק הישראלי ממשיך לרשום גם השנה צמיחה נאה למדי. ברבע הראשון של 2011 צמח המשק ב-4.6%. עם זאת, ההתפתחויות הכלכליות בחודשיים האחרונים היו שליליות ברובן. הדבר בא לידי ביטוי בהאטה בפעילות הריאלית ובסחר החוץ זאת לצד התפתחויות שליליות בכלכלה העולמית אשר השפיעו גם על שוק ההון המקומי. יתר על כן, פרסום המדד המשולב לחודש יוני אשר עלה ב-0.2% בלבד, ובכך משלים רצף של 4 חודשים בהם המדד עולה בשיעור של כ-0.2% לחודש.

 (5) דיור - מחירי חוזי שכר הדירה המתחדשים המהווים אינדיקציה למחירי הדירות, ומהווים קרוב ל-20% ממדד המחירים לצרכן, רשמו התייקרות של 0.7% בחודש יוני. גם מחירי הדירות לפי עסקאות מס רכוש רשמו התייקרות של 0.7% (בחודשים אפריל-מאי), בהמשך לעלייה של 1.0% במארס-אפריל. עדיין לא ניתן לקבוע האם חלה האטה בקצב עליית המחירים, אך אנו מאמינים כי נתון זה תומך בהותרת הריבית על כנה, לאור העובדה כי עדיין לא ניתן לראות את השפעת המגבלה החדשה על האשראי בריבית משתנה (ניתנה בחודש מאי) על שוק הדיור.

כאמור, על רקע דברים אלו, אנו צופים כי בבנק ישראל יבחרו להותיר את הריבית על כינה ב-25/7.

מבט לחודשים הקרובים

כמעט ואין ספק כי ריבית הבנק המרכזי צריכה להמשיך ולעלות. רמת הפעילות המשקית, חרף הסיכונים לצמיחה הכלכלית מבית ומחוץ, כאשר רמת הריבית הריאלית היא כמעט אפסית. כלומר, רמת הריבית אינה מתאימה לעצמת הפעילות המשקית

עם זאת, לא ניתן להניח כי בכל מועד יעלה בנק ישראל את הריבית מפאת השפעתה המיידית על שער החליפין.

יתר על כן, בבנק ישראל הפעילו בשנה האחרונה מספר צעדים (מאקרו-יציבותיים) לצינון שוק הדיור. לפיכך, בכל האמור לנדל"ן, צפוי כי בבנק ישראל יעדיפו להמתין עם נשק הריבית עוד מספר חודשים, עד אשר תתבהר ההשלכה של הגבלת המשכנתאות בריבית משתנה על שוק המשכנתאות.

לכן, עוצמת השינוי ואף העיתוי יהיו תלויים בהתפתחויות השוטפות בתחום האינפלציה, הדיור וגם שער החליפין.

בהתאם אנו צופים כי זו תגיע לרמה של 3.75% בסוף השנה ולכדי 4.25% בעוד שנה מהיום.

 
נכתב ע''י רון אייכל,
מיטב בית השקעות


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x