סין: מיקוד בצריכה
ייתכן כי 30 הצעדים שהוכרזו על ידי מועצת המדינה, יובילו לסנטימנט חיובי יותר בטווח הקרוב ויגבירו את זרימות ההון לעבר מגזר הצריכה בסין. לדעתנו, כל ראלי מיידי במגזר זה יקרה ככל הנראה כתוצאה משינוי בהערכת השווי ולא על ידי תיקון של תחזיות הרווחים. רוב מניות הצריכה בעלות שווי שוק גדול עדיין נסחרות מתחת לממוצע מכפיל הרווח שלהן בחמש השנים האחרונות, ואנו מציינים כמה מהמוטבים הפוטנציאליים.
ביום ראשון, 16 במרץ, מועצת המדינה פרסמה תוכנית פעולה להחייאת הצריכה, ומסיבת עיתונאים משותפת תתקיים היום (17 במרץ) בשעה 15:00 לפי שעון בייג'ינג כדי לדון בצעדים נוספים. תוכנית הפעולה מדגישה מספר דרכים לעידוד הצריכה, כולל קידום צמיחה סבירה בשכר, הגדלת תוכניות הפנסיה הבסיסיות לפנסיונרים, הבטחת חלוקה מלאה ובזמן של קצבאות אבטלה, הקמת מערכת סבסוד לטיפול בילדים וייצוב שוק המניות כדי לחזק את ההכנסה.
לדעתנו, צעדים אלו נוגעים בנקודות הכואבות של הצרכנים הסינים. עם זאת, אנו מודעים לכך שלא ניתן להמריץ צריכה בקלות באמצעות מדיניות ממשלתית בלבד. לכן, תוצאות התוכנית עדיין אינן ברורות. אנו מאמינים כי ההוצאה לפועל של התוכנית והיקף התמיכה הפיסקלית והמוניטרית שתתקבל מצד הממשלה המרכזית והממשלות המחוזיות יהיו הכרחיות. כדי שצרכנים יוציאו יותר כסף, הם צריכים או הכנסה גבוהה יותר (כתוצאה מעלייה בשכר) או תחושה חזקה יותר שהם מחזיקים בעושר או בהכנסה (כתוצאה מהתוכניות הסבסודיות וההטבות החברתיות של הממשלה). למרות זאת, אנו מאמינים כי הכותרות של הימים האחרונים עשויות להוות זרז לתנועה חיובית במגזר. זה תומך בתזה שלנו לגבי הרחבת החשיפה למגזרים שאינם טכנולוגיים, ובמיוחד למגזר הצריכה.
ריצ'רד טאנג, אנליסט מחקר מניות אסיה, יוליוס בר
אריק מאק, אנליסט מחקר מניות אסיה, יוליוס בר
סחורות
הזהב חוצה את רף 3,000 הדולר לאונקיה
חציית רף הזהב מעל ל3,000 דולר לאונקיה מסמנת אבן דרך משמעותית. אנו רואים את המדיניות הבלתי יציבה של הנשיא טראמפ ואת החששות לגבי הכיוון אליו הוא מוביל את הכלכלה האמריקאית כגורם לעליית המחירים ומה שמושך את מחפשי "חופי מבטחים" בחזרה אל עבר שוק הזהב. חששות אלו מתווספים לרכישות הזהב של הבנקים המרכזיים, אשר אנו מצפים שיימשכו אפילו במקרה של הפסקת אש באוקראינה. אנו מאמינים כי שיאי הזהב ימשיכו לעלות ולכן העלינו את תחזיות המחירים שלנו בהתאם.
חציית רף הזהב של מעל ל3,000 דולר לאונקיה, מסמנת אבן דרך משמעותית. במבט לאחור, ניתן לראות בבירור כי נקודות הציון הקודמות הושגו תמיד בזמני משבר. במהלך המשבר הפיננסי העולמי של 2009, הזהב חצה מעל 1,000 דולר לאונקיה בפעם הראשונה. הוא לאחר מכן עבר את הרף של 2,000 דולר לאונקיה במהלך משבר הקורונה. בעוד שאנו מאמינים כי מוקדם מדי להכריז על המצב הנוכחי כ"משבר", נראה ברור כי החששות לגבי המסלול אליו הולכת הכלכלה האמריקאית בשל המדיניות הבלתי יציבה של הנשיא טראמפ אכן היו גורם מכריע בעליית מחירי הזהב. התחזית לגבי צמיחה כלכלית ולגבי המצב הפוליטי בארה"ב חזרה להיות הגורם המניע של שוק הזהב לאחר שבעבר הייתה לא יותר ממקור לתנודתיות.
למרות שמיתון לא נראה קרוב, האטה בצמיחה והתגברות הסלידה מסיכון בשווקים הפיננסיים צריכות להיות גורם מספיק כדי למשוך מחפשי "חופי מבטחים" חזרה לשוק הזהב. החזקות במוצרים פיזיים, שהן המדד המועדף עלינו לביקוש לחוף מבטחים בעולם המערבי, רשמו לאחרונה כניסות מחודשות. זה אמור להיות כתוצאה, מצד אחד, של הירידה בתשואות האג"ח של ארה"ב, ומצד שני, מניוד של תיקי השקעות הרחק מנכסים מסוכנים לכיוון חוף מבטחים כמו זהב. יתר על כן, האטה בצמיחה והתגברות הסלידה מסיכון אמורות גם לתמוך במגמה השורית בשוק החוזים העתידיים, שבו סוחרים ספקולטיביים לטווח קצר כבר מתמקמים לקראת מחירים גבוהים יותר.
רכישות הזהב של בנקים מרכזיים עלו שוב לקראת סוף השנה שעברה, כפי שמעידים נתוני המסחר במרכזי הסחר בזהב בציריך ובלונדון, דבר שאנו רואים ככוח המבני החזק ביותר בשוק הזהב, אשר משקף רצון להיות פחות תלויים בדולר האמריקאי כמטבע רזרבה – ובמקרה קיצוני להיות פחות חשופים לסנקציות אמריקאיות. גם במקרה של הפסקת אש באוקראינה, איננו מצפים כי מגמת רכישות הזהב של הבנקים המרכזיים תיפסק, שכן המתחים הגיאופוליטיים יימשכו.
לכן אנו מאמינים כי שיאי הזהב ימשיכו לעלות, ולכן העלינו את תחזיות המחירים שלנו ל-3,150 דולר לאונקיה בעוד שלושה חודשים ול-3,250 דולר לאונקיה בעוד שנים-עשר חודשים.
קארסטן מנקה, ראש מחקר הדור הבא, יוליוס בר
על ניידות בעתיד: המחסור במינרלים קריטיים הוא לא מה שמספרים לנו
מינרלים קריטיים מספקים סיפור משכנע בזמנים של אי-ודאות גיאופוליטית. עם זאת, בעולם לא באמת חסרים ליתיום או אדמות נדירות, לא מבחינת המשאבים בקרקע ולא מבחינת ההיצע מעל פני הקרקע. התלות בסין אינה קשורה למשאבים עצמם, אלא למוצרים הטכנולוגיים המתקדמים שהם מכילים, כגון סוללות ומגנטים. המעבר לרכבים חשמליים גובר ברחבי העולם, אך מחסור מתמשך במינרלים קריטיים נראה פחות סביר. ההשקעות בכרייה בשנים האחרונות צפויות לרסן את עליות המחירים, עוד לפני שמחזור יתחיל להוות אספקה משנית מעבר ל-2035. אנו שומרים על גישה ניטרלית לגבי ניידות עתידית. קיפאון במכירות רכבים והאיומים התחרותיים הנובעים מעודף ייצור וחדשנות מאזנים את היתרונות של המעבר לרכבים חשמליים.
"מינרלים קריטיים" מופיעים יותר ויותר בכותרות כיום. למונח זה אין הגדרה ברורה, אך הוא בהחלט משדר דחיפות, ובכך מספק סיפור משכנע בזמנים של אי-ודאות. מינרלים קריטיים כוללים ליתיום, אדמות נדירות ומשאבים נוספים הנדרשים לטכנולוגיות נקיות וליישומים נוספים. ממשל טראמפ התייחס למינרלים קריטיים בצווים שונים ובצעדים גיאופוליטיים, כולל מול גרינלנד ואוקראינה. גם האיחוד האירופי שילב מינרלים קריטיים במסגרת ניסיונותיו השונים לקדם מדיניות תעשייתית. המכנה המשותף הוא התלות הנתפסת בסין. עם זאת, המצב מורכב יותר מהנרטיבים הפשוטים שמופיעים לעיתים.
העולם אינו סובל ממחסור בליתיום או אדמות נדירות, לא מבחינת המשאבים בקרקע ולא מבחינת ההיצע מעל פני הקרקע. מחירי הליתיום והאדמות הנדירות צנחו מהשיאים של 2022 וחזרו בעיקר לרמות שלפני הזינוק. התלות בסין אינה קשורה לכרייה, אלא לעיבוד המינרלים לכדי סוללות או מגנטים, אפילו במקרה של אדמות נדירות. אין זה מפתיע שסין שולטת בטכנולוגיות נקיות, כולל פאנלים סולאריים, טורבינות רוח, סוללות ורכבים חשמליים, ועושה זאת הן בייצור והן בביקוש המקומי. לאחרונה, נמכרו יותר רכבים חשמליים בסין מאשר כלל הרכבים שנמכרו באירופה.
סין קידמה את ייצור הטכנולוגיות הנקיות והוזילה את עלויות הייצור בזכות חדשנות מהירה והיקף ייצור רחב. זהו יתרון קשה לשכפול עבור ארה"ב ואירופה, כפי שנוכחנו לדעת השבוע עם פשיטת הרגל של יצרנית סוללות שוודית שהייתה מבטיחה בעבר. יתרה מכך, סחר הוא מערכת יחסים הדדית. סין זקוקה לשווקים חיצוניים למכירת רכבים חשמליים ופאנלים סולאריים מסיבות כלכליות, בדיוק כפי שהקונים נהנים ממקור אספקה בעלות נמוכה יותר.
הממלכה המאוחדת מציגה כיום צמיחה מהירה יותר באימוץ רכבים חשמליים מאשר גרמניה, צרפת או ספרד, אולי בגלל היעדר מכסים על ייבוא מסין. כמובן, אינטרסים כלכליים ארוכי טווח צריכים להיות מאוזנים היטב ולהתחשב בחדשנות. אנו נותרים ספקנים לגבי האקטיביזם סביב מינרלים קריטיים. מחירי הליתיום נראים כמי שהתייצבו, שכן המכרות היקרים ביותר, שרובם בסין, מתקשים להישאר רווחיים. עם זאת, ההשקעות בשנים האחרונות ממשיכות להגדיל את ההיצע מכל העולם, כולל דרום אמריקה, ארה"ב ואירופה.
מצב זה צפוי לרסן עליות מחירים מעבר ל-2030. לטווח ארוך אף יותר, מיחזור אמור להפוך למקור אספקה משני משמעותי, מה שעשוי למנוע מחסור ולשים את האקטיביזם סביב מינרלים קריטיים בהקשר הנכון. אנו ממשיכים להחזיק בדעה ניטרלית לגבי נושא הניידות העתידית, גם כאשר המעבר לרכבים חשמליים מתקדם ברחבי העולם. עודף כושר הייצור של תעשיית הרכב הגלובלית והחדשנות המהירה יוצרים תחרות עזה. נראה כי מכירות הרכב בסין קרובות לשיא מחזורי, בעוד שבאירופה ובצפון אמריקה המכירות מדשדשות מתחת לשיאים מסיבות שונות.
נורברט רוקר, ראש מחלקת כלכלה ומחקר הדור הבא, יוליוס בר
אסטרטגיית הכנסה קבועה: מרווחי אשראי נעשים רחבים יותר אך אינם מדאיגים
המאקרו המתמשך, המדיניות והתנודתיות במניות השפיעו בסופו של דבר גם על שוק האשראי. המרווחים, במיוחד בארה"ב, המשיכו להתרחב. למרות שהשינוי הזה ראוי לציון, מרווחי האשראי של חברות נותרו צרים יחסית מבחינה היסטורית, כשהם עדיין נמוכים בהרבה מהממוצע. אנו שומרים על המיקוד שלנו בפלח האיכותי יותר בתוך שוק האג"ח ברמת דירוג ספקולטיבית, תוך שאנו ממליצים על זהירות וצמצום החשיפה לחברות החלשות ביותר בשלב זה. בנוסף, אנו מעדיפים חשיפה לטווח קצר בשוק האג"ח בתשואה גבוהה ומקצים תקציבי מח"מ לחוב באיכות טובה יותר.
מרווחי האשראי, במיוחד בארה"ב, המשיכו להתרחב, כאשר המרווח הממוצע בשוק האג"ח בתשואה גבוהה בארה"ב קפץ מעל 320 נקודות בסיס, שינוי משמעותי מנקודת השפל לאחר המשבר הפיננסי העולמי של 259 נקודות בסיס שנרשמה בינואר. למרות שהשינוי הזה ראוי לציון, מרווחי האשראי של חברות נותרו צרים יחסית מבחינה היסטורית, כשהם עדיין נמוכים בהרבה מהממוצע. לנוכח התנודתיות המתמשכת במאקרו, במדיניות ובמניות, אין זה מפתיע ששוק האשראי יושפע. עם זאת, אנו מסיקים כי תנאי שוק האשראי הנוכחיים, למרות הצורך בזהירות, עדיין מציעים הזדמנויות להשקעה סלקטיבית.
אנו מאמינים כי הפלח החזק יותר של שוק האג"ח בתשואה גבוהה בארה"ב, כלומר אג"ח חברות בדירוג BB, יוכל להתמודד עם האטה כלכלית אפשרית בארה"ב בשל נקודת המוצא החזקה שלו. לעומת זאת, הסגמנט העמוק יותר של דירוגי "זבל" עבר תיקון לאחר אופטימיות מוגזמת בעקבות תוצאות הבחירות בארה"ב, ואנו נמשיך לנקוט זהירות בחשיפה למאזנים החלשים ביותר.
חוסן שוק האשראי נתמך גם על ידי המרחב המדיניותי הנרחב שמספקות הריזרבות הפדרליות, שיוכלו לפעול במקרה של האטה כלכלית מהירה יותר מהצפוי. עם זאת, יהיה קשה יותר להתמודד עם מיתון מלא, ומדיניות שמטרתה לצמצם את הביקוש הזר לנכסי דולר עלולה לפגוע גם בשוק האשראי התאגידי בארה"ב, אשר נהנה בשנים האחרונות מכניסות הון זרות משמעותיות. עם זאת, התפתחויות שליליות מסוג זה צפויות להתרחש על פני תקופה ממושכת.
בהתאם לכך, אנו שומרים על המיקוד שלנו בפלח האיכותי יותר של שוק האג"ח בתשואה גבוהה, בעיקר אג"ח בדירוג BB, אשר מהווים מעל 50% מהמדד, תוך המלצה על זהירות וצמצום החשיפה לחברות החלשות יותר. בנוסף, אנו מעדיפים חשיפה לטווח קצר בשוק האג"ח בתשואה גבוהה, סביב מח"מ של 3 שנים, והקצנו תקציבי מח"מ לחוב איכותי יותר, אשר יפגין עמידות רבה יותר במקרה של מיתון בלתי צפוי.
דריו מסי, ראש מחלקת ניתוח הכנסה קבועה, יוליוס בר
יפן: נתונים ראשוניים מRengo מצביעים על מגמת צמיחה יציבה בשכר
התוצאות הראשוניות החזקות מהמשא ומתן על תנאי השכר (Rengo) מצביעות על מגמת צמיחה חזקה בשכר. אנו מצפים כי הנורמליזציה על ידי הבנק המרכזי של יפן (BoJ) תימשך, שכן כעת המומנטום של אינפלציית הצמיחה בשכר ברור יותר. עם זאת, העלאת ריבית במרץ אינה ודאית, בהתחשב בחששות לגבי הביקוש המקומי על רקע הרעה בסביבה החיצונית.
קבוצת איגוד העובדים הגדולה ביותר ביפן, Rengo, הודיעה ביום שישי האחרון (14 במרץ) כי עובדיה השיגו עלייה ממוצעת של 5.46% בשכר, במסגרת מו"מ השכר השנתי המתמשך, הרמה הגבוהה ביותר בשלושה עשורים. עם זאת, הנתון יעבור עדכונים מספר פעמים עד להשלמת החישוב הסופי בקיץ, כך שישתנה בהתאם לתוצאות נוספות (כאשר המספר הסופי בדרך כלל נמוך מהנתון הראשוני).
לא רק שתאגידים גדולים יותר משלמים שכר גבוה יותר, אלא גם שעובדים בעסקים קטנים השיגו העלאות שכר שהיו גבוהות משמעותית מאלו של השנה שעברה. מגמה זו מאשרת כי דינמיקת העלאות השכר היא רחבה ומשתרעת על פני חלקים נרחבים יותר של הכלכלה. לפני ההכרזה, Rengo מסרה כי איגודי העובדים החברים בה שואפים להעלאת שכר ממוצעת של 6.09% השנה, העולה על הביקוש של השנה שעברה. כלכלנים העריכו כי עובדי Rengo ישיגו עליות שכר של כ-5% השנה, נתון הקרוב לעליות של השנה שעברה.
תוצאות Rengo ונתוני האינפלציה הנכנסים מספקים מדד חשוב עבור החלטת הריבית של הבנק המרכזי של יפן, שעשויה להתקבל כבר החודש. לאחר תוצאות Rengo בשישי האחרון, מרבית הכלכלנים צופים כי הבנק המרכזי של יפן ישמור על ריבית של 0.5% בפגישתו ב-18-19 במרץ. התזמון של העלאת הריבית כנראה לא יהיה ביולי בשל הבחירות הלאומיות. יפן דיווחה על נתון אינפלציה גבוה של 4% בינואר, אך האינפלציה של פברואר צפויה להתקרר בשל חידוש הסובסידיות לאנרגיה.
מנהל בכיר לשעבר בבנק המרכזי של יפן אמר כי הבנק לא צפוי למהר להעלות את הריבית מוקדם יותר, אלא אם תוצאות Rengo יעלו על 5.7%. מגמת הירידה של הדולר האמריקאי נקטעה ביום שישי האחרון כאשר שער הדולר/ין התחזק לרמה של 148.51 (+0.49%) לאחר שהממשל האמריקאי נמנע מהשבתה. הדולר/ין נשאר בטווח 148 הגבוה הבוקר (17 במרץ), כאשר המשקיעים המשיכו להפחית פוזיציות בדולר, מה שהעניק יתרון לין היפני כמטבע חוף מבטחים.
במקביל, עקומת אג"ח ממשלת יפן (JGB) הפכה לתלולה יותר, בשל ספקולציות גוברות כי ראש הממשלה הנוכחי, שיגרו אישיבה, עשוי להתפטר עקב שערורייה פוליטית לפני הבחירות לבית העליון בקיץ, וכן בשל העלייה בריביות ארוכות הטווח בארה"ב.
מגדלנה טאו, אנליסטית הכנסה קבועה אסיה, יוליוס בר