הפד רואה כלכלה אמריקאית יציבה

למרות אי-ודאות ממדיניות טראמפ, הפד רואה כלכלה אמריקאית יציבה ללא סיבה לפאניקה

 

 
דניאל מאריי, באדיבות EFGדניאל מאריי, באדיבות EFG
 

דניאל מאריי, סגן מנהל ההשקעות הראשי וראש מחלקת המחקר הגלובלי ב-EFG Asset Management
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
20/03/2025

הפדרל ריזרב הותיר את הריבית ללא שינוי בהחלטתו האחרונה, תוך שהוא מדגיש כי האינפלציה נותרה מעל היעד ושוק העבודה נותר "יציב". לאור יעד האינפלציה של 2% ומטרת הפד לשמור על תעסוקה מלאה, לא הייתה סיבה אובייקטיבית להורדת ריבית.

במסגרת הפגישה פורסמה גם סקירת התחזיות הכלכליות (SEP), שהעלתה מעט את תחזית האינפלציה וציינה צפי לצמיחה נמוכה יותר – אך עדיין יציבה יחסית. למרות חששות מסוימים בנוגע למצבה של הכלכלה האמריקאית, הנתונים הכלליים מצביעים על התמתנות מסוימת אך לא על משבר.

הודעת הפד התייחסה גם לעלייה באי-הוודאות הכלכלית, ככל הנראה בהקשר להשפעות מכסי המגן ומדיניות ממשל טראמפ. עם זאת, הפד מתקשה להעריך את ההשפעה בפועל בשל חוסר ודאות רב. רק כאשר תתבהר תמונה ברורה יותר בנוגע להשפעות המדיניות החדשה, ניתן יהיה לשקלל זאת בהחלטות הריבית הבאות.

לקראת הפגישה עלו ספקולציות כי הפד יאמץ גישה מרוככת בתגובה לירידות בשוקי המניות, אך הוא לא נקט עמדה ניצית כאשר השווקים רשמו עליות חדות בשנה שעברה, ולכן גישה כזו הייתה יוצרת חוסר סימטריה. מצב זה עשוי להשתנות אם יתפתח קשר ברור בין התנודתיות בשווקים לכלכלה הריאלית, למשל באמצעות השפעה שלילית על עושר הצרכנים או על אמון העסקים, מה שעלול להאט את הפעילות הכלכלית.

לכן, חשוב להבין מדוע שוקי המניות בירידה. אם הדבר נובע מהידוק תזרימי המזומנים של החברות, שחיקת רווחיות ופיטורים גוברים – זו הייתה יכולה להיות אינדיקציה לבעיה כלכלית רחבה יותר. עם זאת, בשלב זה נראה כי מדובר יותר בתהליך של רוטציה בשוק ותיקון ערכי מניות, ולא בסימנים להיחלשות משמעותית של החברות האמריקאיות.

תגובת השווקים להחלטה הייתה מתונה. למרות התחזיות לאינפלציה גבוהה יותר, תשואות האג"ח הממשלתיות דווקא ירדו מיד לאחר ההודעה, בעוד תגובת שוק המניות הייתה מאופקת. ייתכן שהדבר נובע מכך שהפד גם החליט להאט את קצב צמצום המאזן שלו, מה שסיפק מידה מסוימת של הרגעה לשווקים.

x