שער הדולר - איזה מהלך של הדולר יחשב פריצה חריגה ?

הדולר לאן? "סערה משולמת" בשוקי ההון המקומיים, שתגרום לעלייה בדולר כאשר המסחר בו ייפתח רשמית. בארה"ב, העניינים יגעים כאשר שוק המניות מנסה להתייצב והדולר דווקא יורד לו עקב הציפייה להורדות ריבית

 

 
הדולר לאן? / תמונה: Dreamstimeהדולר לאן? / תמונה: Dreamstime
 

משה שלום
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
24/03/2025

על הדולר-שקל נאמר: דרמה גדולה בשוקי ההון בארץ! ניתן לומר שלפנינו יום של "סערה מושלמת" כאשר נפגשו חוסר הוודאות סביב המשבר החוקתי המסתמן והחלטת בנק ישראל להגביל את הבנקים בהלוואות לקבלנים. תוצאה: ירידה דרמטית בסקטור הבנקים ועלייה גדולה בפרמיית הסיכון של המדינה. יש להניח, שמשתי הסיבות האלו, מגיעים היצעים גם מצד זרים (שיקנו חזרה דולרים...) וגם מצד המוסדיים המקומיים.

כאשר הדולר-שקל נשק, ואיים לשבור, את 3.55-3.53 לא ראינו באופק את האירועים האחרונים. לאט לאט המצב נהיה כאן גרוע יותר מבחינת היציבות החברתית, כאשר הממשלה הלכה צעד אחר צעד להחלפה של כל מי שלא רצתה בקרבתה: שר הביטחון, הרמטכ"ל, ועכשיו ראש השב"כ, ובקרוב, היועצת המשפטית לממשלה. לא משנה באיזה צד אנו נמצאים, השפעת עניין זה מזיקה לשוקי ההון המקומיים.

ומה עם הדולר? ביום שישי, עקב האירועים, הוא עלה בכ-0.8% לסביבה של 3.70 וכבר הגיע חזרה לאמצע הדשדוש הרחב שבין 3.85-3.53. זוהי תצוגה שקופה ומיידית לעלייה בפרמיית הסיכון של ישראל בעיני המשקיעים המתוחכמים והגדולים של זירת המט"ח. וזה, כמובן, מתבטא גם בשוקי המניות והאג"ח. בכל אופן, טכנית, חייבים לומר את המובן מאליו: הדולר-שקל חזר לאמצע השטח האהוב עליו, וזאת מאז תחילת 2024. כך שאין חידוש ממשי לגבי המסחר בו. במיוחד עבור שחקני האופציות הנהנים משחיקת הזמן.

השאלה הגדולה כרגע: האם יש לאירועים האחרונים מספיק כוח כדי לגרום לפריצת הדשדוש כלפי מעלה? לעבור את 3.85, ברמה שבועית ומתמשכת? אם זה יקרה, נזכור תמיד שמעבר לפינה הזו עומדת כמות אדירה של פקודות קטיעת הפסד שיתפסו ויאיצו מאוד את התנועה כלפי מעלה. ולא נתפלא לראות קידומת 4 אחרי תנועה אסרטיבית. נקווה שהמשבר יירגע קודם לכן...

עבור היורו והדולר גלובלי נאמר: אין מה להגיד: העולם הפוך! בזמנים "רגילים" היינו מצפים לעלייה בדולר, כאשר המניות יורדות, וירידה בו, כאשר המניות עולות. והנה, על פי מה שאנו רואים כאן ביורו-דולר, וגם בדולר אינדקס (אינו מוצג), הדולר דווקא נפל כאשר המניות ירדו ועכשיו עושה Comeback קטן כאשר המניות עושות סימנים של Rebound. מה קורה כאן? האם יש כאן הסבר הגיוני?

ראשית, נאמר מיד: אין חוקיות לעד לשום קורלציה בשוקי ההון. הסיבות המשתנות, סביב הנכסים הפיננסיים השונים, גורמות לשינויים בקורלציות, ולעיתים, מביאות לדברים מוזרים כמו אלו שציינתי לעיל. הרי הדולר הינו נכס מפלט קלאסי והוא "תמיד" עולה כאשר יש אווירת נכאים בזירה המנייתית. אז למה עכשיו זה לא קורה? פשוט מאוד: הסטגפלציה ומדיניות הריבית של הפד.

וזה הולך כך: צעדי ממשל טראמפ => סטגפלציה (אינפלציה + מיתון), כאשר חלק המיתון מבהיל מאוד => צפי להורדות ריבית מאותה האטה בצמיחה ומהלחץ הישיר המופעל על ידי הנשיא עצמו => דולר יורד. כמו כן, תוסיפו לכך מכירת כמות אדירה של מניות על ידי זרים שאז מוכרים דולרים וקונים מטבעות אחרים הביתה, וקיבלתם ירידה משותפת של המניות ושל הדולר. עכשיו, ב-Rebound החלק של מכירת המניות הפסיק, המיתון נראה קצת פחות מאיים, ולדולר עדנה קטנה מעלה => יורו יורד.

 

ועכשיו נראה את הגרפים בפירוט:
 


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

 

EURUSD

היו רבים וטובים שכבר קברו את היורו כמטבע משמעותי בזירת המט"ח הגלובלית. יש לזכור שכאשר הוא נוצר, ראו בו מועמד בכיר והגיוני להיות מתחרה עליון עבור הדולר האמריקאי כמטבע רזרבות. זה ממש לא התרחש אלא ההיפך. בגלל היותו מטבע של ישות מדינית ערטילאית, בלי צד פיסקאלי (אוצר משותף) אמינותו נשחקה לחלוטין והוא הפך להיות סוג של Token המגובה על ידי בנק מרכזי אחד: הגרמני.

כאשר זו עדיין עומדת על יחס חוב-תוצר סביב 75-80%, וכאשר צרפת (השותפה הגדולה השנייה) עומדת לה סביב 110-115%, וכאשר מריו דראגי ויורשיו כבר הרשו להנפיק חוב "אירופאי" מבלי שיהיה לו גיבוי חוקתי של האיחוד, היורו ירד עוד ועוד לסוג של נכס פיננסי מדרגה שנייה. כיום, יש יותר דוגלים בפרישה ממנו מאשר הרוצים להצטרף אליו. כל זה כדי לומר: עליות מדהימות ביורו, כמו זו שראינו בחודש מרץ, אינה עדות לחוזק פנימי של המטבע. זו השתקפות במראה עקומה של חולשת המטבע האמריקאי.

וכמו תמיד, אנו מתפלאים ומתפעלים מן הסדר של התנועות, ואזורי העצירה שלהם: 1.02 – תחתית כפולה ו-1.095, אשר הייתה התנגדות קודמת (נובמבר 2024). ולכן נאמר: ככל שהדולר האמריקאי ייחלש, בגלל צפי הורדות הריביות, כך היורו יתחזק. כרגע, הדולר מתקן במקצת, וזה מה שהיורו משקף. יש השואלים: האם התחמשות אירופה לא תכניס דם כלכלי חדש ליבשת, ועל ידי כך להתחזקות המטבע? התשובה נמצאת כבר במוחם הקודח של פקידי בריסל: אותה התחמשות תעשה על בסיס תקציב של חוב, סביב 800 מיליארדי יורו. האם היבשת (ומדינותיה בקשיים...) יכולה לעמוד בעוד סיבוב של "כמה שזה יעלה.." בגובה כזה? לכם התשובות.
 


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

 

USDILS

גם אם נניח ונמצא את הדולר סביב 3.75-3.77 ביום שני, מה שכבר כתבתי לעיל עדיין תופס: זה יהיה מצב של המשך בדשדוש האופקי, אשר הצליח להכיל כל כך הרבה תקוות ואופטימיות (כאשר הרמה הנמוכה של 3.53 לא נשברה) ומשברים ופאניקות (כאשר הרמה העליונה לא נפרצה). הבעיה היא שאנו עומדים בשילוב של הרבה גורמי אי וודאות:

חברתית-פוליטית-חוקתית, מלחמתית, ועכשיו, כלכלית ופיננסית כאשר הסקטור הבנקאי-ביטוחי חטף מכה גדולה עקב המגבלות לתת אשראי לסקטור הנדל"ן. טכנית, אין לי חדשות גדולות גבי הדולר-שקל חוץ מלציין שהעלייה האחרונה הייתה בקצב מהיר במיוחד, המעיד על שכנוע עצמי גדול מצד הקונים. התיקון היורד הראשון (אם יקרה עד 3.85) יאמר לנו הרבה לגבי חוזקה של המגמה העולה החדשה הזו. תזכרו תמיד שגורם הזרים (שאינו מתלבט הרבה אלא פועל באסרטיביות מיידית) בהחלט יכול לעשות את הבדל...

 

לידיעת הקוראים:

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.

במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]

x