עודף היצע בשוק הנפט

הבינה המלאכותית מאיצה את מרוץ הסייבר •• התחזית לשוק הנפט: עודף היצע

 

 
עודף היצע בשוק הנפט / תמונה: Dreamstimeעודף היצע בשוק הנפט / תמונה: Dreamstime
 

כלכלני יוליוס בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
30/03/2025

התחזית לשוק הנפט: עודף היצע

העסקאות הגיאופוליטיות זוכות להרבה תשומת לב אך אין להן כל השפעה מוחשית בשלב זה. השיחות על הפסקת אש בין אוקראינה לרוסיה לכאורה עדיין נמנעות מסוגיית האנרגיה. הרטוריקה ארה"ב כלפי ונצואלה ואיראן הולכת ומחריפה, מה שתרם למחירי הנפט לנוע חזרה לכיוון ה75 דולר. מנקודת מבט רחבה יותר, שוק הנפט עדיין בדרך לעודף היצע השנה. חוסר הוודאות הכלכלי הגובר תורם לקיפאון בביקוש, בעוד ההיצע צפוי להתרחב ביבשת אמריקה ובמדינות הנפט. על רקע שינויים אלו, נדמה כי הדומיננטיות של ארה"ב בשוק נחלשת.

שלב העסקאות הגיאופוליטיות מושך אליו את תשומת הלב של שוק הנפט. נראה כי השיחות על הפסקת אש בין אוקראינה לרוסיה מתקדמות בקצב איטי יותר ממה שהממשל האמריקאי ציפה. עד כה, חלה התקדמות מהותית מועטה ומגבלות המשא ומתן מתחילות להתבהר. לאחרונה, לא הוגבל סחר התבואה מהים השחור בשל הסכסוך ולכן, כל פריצת דרך בנושא זה לא תהיה משמעותית מדי. הבקשה של רוסיה לקבלת גישה למערכות התשלום הבינלאומיות, דורשת את הסכמתן של מדינות אחרות, מה שמראה שגם למילה של אירופה יש משקל בשיחות הפסקת האש. עם זאת, בשיחות אלו עדיין לא ננקטה עמדה ברורה בכל הקשור לסנקציות אנרגיה, כמו גם לדרישות מצד רוסיה והנכונות של ארה"ב להעניק ויתורים. בינתיים, הממשל האמריקאי החריף את הרטוריקה שלו כלפי ונצואלה ואיראן והציפיות לירידה ביצוא משתי מדינות הנפט הללו השפיעו על חזרת מחירי הנפט לכיוון ה75 דולר.

על רקע הפעילות הגיאופוליטית הערה והרעש התקשורתי סביב הנושא, כדאי לשים עין על התמונה הגדולה. סכסוך המכסים המשתולל פוגע בתחזיות הכלכליות הרחבות וצפוי להפעיל לחץ מסוים על הביקוש העולמי לנפט. בינתיים, הפקת הנפט ביבשת אמריקה מתרחבת וצפויה לשמור על שוק הנפט עם היצע מספק. מדינות הנפט עדיין מתקשות לגבש אסטרטגיית יציאה מהקיצוצים בהיצע ובחרו להתחיל להעלות יצוא באופן הדרגתי החל מהחודש הבא. חלק מהחברות בקואליציית מדינות הנפט הרחיבו את יכולות ההפקה שלהן ולכן מטרתן הברורה היא להגביר את התפוקה. בהקשר רחב יותר, נראה כי שוק הנפט יכול להתמודד עם הפחתה בהיצע מוונצואלה ואיראן גם יחד.

על רקע שינויים אלו, נדמה כי הדומיננטיות של ארה"ב בשוק נחלשת. ניכר הלחץ על שוק נפט הפצלים האמריקאי בעקבות מהמחירים הנמוכים וההתייקרות העלויות בשל מכסי הפלדה שהוטלו. בנוסף, שוק נפט הפצלים האמריקאי המתאפיין בקיפאון כמעט מוחלט בביקוש יתקשה להגן על נתחי היצוא שלו כאשר היקף ההיצע עולה מצד מתחריו. דבר זה מוכיח את שרטוריקת ה"Drill baby, drill" ריקה מתוכן. מאחורי הרעש הגיאופוליטי, אכן מתגבשים שינויים מבניים אך הם קורים מסיבות כלכליות ולא מסיבות פוליטיות. נראה כי שוק הנפט בדרך לעודף היצע השנה.

נורברט ראקר, ראש תחום כלכלה ומחקר "הדור הבא", יוליוס בר

 
הבינה המלאכותית מאיצה את מרוץ הסייבר, אבל גם את הסיכונים

נושא אבטחת הסייבר ממשיך להדאיג חברות כאשר האיומים מתרחבים וגוררים סיכונים פיננסיים בקצב שמזכיר את הצמיחה בתחום הבינה המלאכותית (AI). הרכישה האחרונה של גוגל את חברת Wiz הפרטית בשווי של 32 מיליארד דולר מדגישה את חשיבות אבטחת הענן ואת הצורך להמשיך באינטגרציה אנכית עצמאית. למרות התקדמות ניכרת בתחום הסייבר, הסיכונים נמשכים או אף מתגברים. מבחינת השקעות, על רקע נוף תנודתי מומלץ לנקוט בגישה זהירה ולהעדיף חברות עם יסודות חזקים. אנו מצפים שהתנודתיות תישאר גבוהה, במיוחד עבור תחום הסייבר, שבו ההערכות עדיין גבוהות.

נוף אבטחת הסייבר ממשיך להוות דאגה בוערת עבור מחלקות טכנולוגיות גלובליות, כאשר איומי סייבר הופכים מתוחכמים יותר ויותר וגוררים בעקבותיהם סיכונים פיננסיים מוחשיים. עם זאת, הושגה התקדמות ניכרת באבטחה, שאפשרה לחברות לגילוי פריצות מהר יותר ולזרז את בלימתן, זאת גם באמצעות שימוש ב-AI. אנו רואים מרחב שבו ספקיות הענן הגדולות ממשיכות באינטגרציה אנכית לאורך שרשרת הערך הרחבה.

קיימות מספר הערות שוליים הנוגעות לשילוב הבינה המלאכותית, אשר קשורות בהכרח לאיומי סייבר והבירוקרטיה הנדרשת לכך צפויה לגדול בקצב מהיר. רכישתה של Wiz על ידי Alphabet, עסקה ענקית בשווי של למעלה מ-32 מיליארד דולר, ממחישה מגמה זו. מהלך זה מחזק את מעמדה התחרותי של Google Cloud Platform ומנצל את הביקוש העולה לאבטחת ענן שנובע מההתפשטות של גישת הMulti-Cloud ושל יישומים מונעי AI. הפלטפורמה של Wiz, עם הגישה שמבוססת על גרף לזיהוי חולשות, תואמת את הצורך הגובר באבטחת ענן חזקה ומספקת לגוגל ערוץ להרחבת נתח השוק שלה באבטחת הענן. עם זאת, למרות התחזית הפונדמנטלית המתבהרת, אנו ערים לסיכונים הטבועים בתחום הסייבר. מדובר בתחום עם בטא גדולה יחסית לטכנולוגיה האמריקאית, לא רק בגלל ההטיות הגיאוגרפיות בחברות המובילות, אלא גם בשל התלות שלו ביציבותם של תחומים נוספים כגון מחשוב ענן ו-AI. על רקע חוסר הוודאות הפוליטי והכלכלי שזיהינו בשוק המניות מתחילת השנה, תחום הסייבר הופך פגיע ביותר וזאת בשל הרגישות הגבוהה שלו.

על אף שהתחזית הפונדמנטלית לסייבר נותרת אטרקטיבית, אנו מודאגים מכך שגורמי סיכון כמו מחזורי מכירה ממושכים, ביקורת מוגברת על הוצאות ופרקי תשלום ארוכים אינם משוקללים כראוי במחירים. אנו גם סבורים שאם יתפתחו סדקים נוספים באקספציונאליזם האמריקאי, ייתכן והשקעות בחומים בעלי בטא גדולה יימצאו בעמדה פחות אטרקטיבית. ההערכה שלנו מצביעה על כך שמרווח הביטחון דק, דבר שמצדיק גישה מאופקת לפחות בטווח הקצר, אפילו שההערכות הפונדמנטליות בטווח הארוך הן טובות. בהתאם לכך, אנו משמרים את הדירוג הנייטרלי שלנו לתחום הסייבר וממליצים למשקיעים לנקוט בגישה סלקטיבית, תוך מתן עדיפות לחברות עם יסודות חזקים ופרופיל סיכון-תשואה משכנע. כאשר אנו מביטים קדימה אל השבועות הקרובים, נראה כי הערכות השווי בתחום הסייבר יושפעו מגורמים עליונים ומתנודתיות מתמשכת סביב תחומי מחשוב הענן ו-AI.

מנואל וילגאס, אנליסט מחקר "הדור הבא", יוליוס בר

x