השוק האמריקאי מגיב היום (ה') באגרסיביות לתכנית המכסים שהציג אמש (ד') נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, עם צפי לירידות משמעותיות במדדים המובילים בבורסות האמריקאיות.
גיא רוזן, מנהל השקעות בכיר במגדל ניהול תיקי השקעות מסביר, כי "נוסף להטלת מס רוחבי בשיעור של כ-10% על ייבוא מכל העולם לארה"ב, התכנית שהציג טראמפ כוללת שכבת מס נוספת של מכסים ספציפיים שהוטלו על כמה שותפות סחר משמעותיות של ארה"ב, בהן בולטות האיחוד האירופי, סין, יפן, הודו וטאיוואן. נראה כי משקיעים רבים העריכו שיעורי מכס פחות אגרסיביים, והדבר הוביל לירידות החדות שאפשר לראות בחוזים העתידיים בשוק האמריקאי".
לצד זאת, רוזן מציין, כי "אמנם תגובת החוזים העתידיים על המסחר בארה"ב לתכנית המכסים ברורה, אבל צריך לזכור שיש להם דינמיקה שעשויה להיות מאוד שונה מהמסחר עצמו. מול השוק האמריקאי, בשלב הנוכחי השווקים באירופה ובסין מציגים ירידות שערים מתונות יותר".
לדברי רוזן, "בהיבט הפסיכולוגי של המשקיעים בשוק, נראה כי התכנית של טראמפ משקפת את התרחיש הגרוע ביותר האפשרי. בהנחה שכזו, יכול להיות שמכאן הסיטואציה יכולה רק להתמתן וחלק מהמכסים יופחתו לאחר משא ומתן מול המדינות הרלוונטיות. בתרחיש זה התנודתיות תימשך, אולם יתכן וניווכח שעיקר הירידות לאחר אלו של היום כבר יהיו מאחורינו".
"מצד שני, דרך הפעולה של טראמפ מקשה לספק הערכות, ואפשר לראות שבארה"ב מציגים שלל פרשנויות לצעדיו – חלק מהן מבליטות את ההנחה שמכסים מסוימים יבוטלו בהמשך, וחלק מבטאות את ההשלכות הכלכליות החמורות שמדיניות זו יכולה לייצר לחברות ולכלכלה כולה. כך או אחרת, אנו נמצאים כעת אחרי האירוע שעמד על הפרק בשבועות האחרונים, וכעת המשקיעים מנסים להבין מה ההשפעות הכלכליות שלו, עניין שייקח זמן עד שיתבהר".
הטלת המכסים עלולה להקפיא תכניות השקעה של חברות
בקשר להשפעות האפשריות של תכנית המכסים על השוק האמריקאי רוזן מציין, כי "יישומה עלול להוביל לצמצום הצריכה וההשקעות בשוק האמריקאי, שם כבר כעת הצרכן מתמודד עם סביבת אי-וודאות גבוהה יחסית".
רוזן מסביר, כי "מטרת התכנית, לפי טראמפ, היא לשקם את מגזר התעשייה בארה"ב ולנצל את המכסים להגדלת הכנסות האוצר האמריקאי, אבל צריך לזכור שמדובר בתהליך שלמימושו נדרש זמן רב. לכן, בשלב הנוכחי הטלת המכסים עשויה להכניס ל'הקפאה' הרבה תכניות אסטרטגיות ותוכניות השקעה של חברות".
להערכת רוזן, ענפי הפעילות שהשפעות תכנית המכסים עליהם יהיו מצומצמים יחסית הם ענפי פעילות הקשורים למגזר השירותים בארה"ב.
בין אלה מזכיר רוזן חברות תוכנה ואינטרנט אמריקאיות, המושפעות מהמצב הכלכלי אולם פחות חשופות ישירות למכסים, חברות שירותי פארמה, חברות תשתית וחברות אנרגיה – שפעילותן מתרכזת בשוק האמריקאי.
רוזן מזכיר גם את ענף הפיננסים בארה"ב, שלדבריו "אמנם לא מושפע ישירות ממכסים, אבל פעילותו מהווה נגזרת ראשונית של המצב הכלכלי, כך שחששות לגבי כיוון הכלכלה האמריקאי עלולות לפגוע בו".
הדובר הינו בעל רישיון ניהול תיקים במגדל ניהול תיקי השקעות (1998) בע"מ, מקבוצת מגדל שוקי הון. אין באמור התחייבות להשגת תשואה/רווח ו/או למניעת הפסדים. האמור אינו תחליף לייעוץ/שיווק השקעות, המתחשב בצרכים המיוחדים לכל אדם. לקבוצת מגדל שוקי הון ו/או למי מטעמה עשוי להיות עניין אישי בנושא ו/או אחזקות בנכסים ו/או בסקטורים ו/או באפיקים ו/או במדינות שהוזכרו, והם מנהלים ו/או עשויים לנהל נכסים מהסוג שהוזכר ו/או מכשירי השקעה בסקטורים/אפיקים/מדינות אלה ו/או שהשקעותיהם עשויים לכלול נכסים המשתייכים לסקטורים/אפיקים/מדינות אלה. ההערכות בכתבה, מהוות מידע צופה פני עתיד ולכן התממשותן אינה וודאית, ואינה בשליטת קבוצת מגדל שוקי הון ו/או מי מטעמה.