התחזית ליצוא הסיני עלולה להיפגע בצורה משמעותית

עם כניסת המכסים האמריקאיים לתוקף, התחזית ליצוא הסיני עלולה להיפגע בצורה משמעותית. אנו מצפים להמשך תנודתיות במניות סין והונג קונג על רקע סנטימנט שלילי

 

 
סקירת כלכלני דויטשה בנק / תמונה: Dreamstimeסקירת כלכלני דויטשה בנק / תמונה: Dreamstime
 

כלכלני דויטשה בנק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
15/04/2025

סקירת כלכלני דויטשה בנק לשבוע של ה–14.4

השווקים חווים רכבת הרים מאז "יום השחרור". בעוד שמכירת החיסול בשוק המניות הייתה צפויה ברובה, מה שקרה בשוק האג"ח הזכיר את "מרוץ המזומנים" של תקופת הקורונה.  

באופן מסורתי, אגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב (U.S. Treasuries) נחשבות למקלט בטוח בזמני משבר, אך הפעם משקיעים מיהרו למכור אותן – על רקע חששות מהשפעת המכסים על האינפלציה, הגירעון התקציבי והצמיחה הכלכלית בארה"ב.המכירה החדה גרמה לפירוק פוזיציות בקרנות גידור, והובילה לעלייה חדה בתשואות אג"ח ל-10 שנים – מ-4.2% ל-4.5% (נכון ל-2 באפריל). במקביל, אג"ח ממשלתיות באירופה (Bunds) וביפן (JGBs) דווקא נהנו מביקושים של "מקלט בטוח", עם ירידות בתשואות של 20 נקודות בסיס ו-14 נקודות בסיס בהתאמה.

למרות הכרזת ארה"ב על השעיה של 90 יום במכסים ההדדיים, שוק האג"ח האמריקאי המשיך להיחלש. המשקיעים עדיין מנסים להבין את המשמעות הכלכלית של המכסים, כשהחששות ממיתון בארה"ב מתחזקים, ומדינות אחרות מגבשות תגובה משלהן:

סין צפויה להכריז על צעדים פיסקליים לעידוד הביקוש המקומי, כדי לצמצם את הפגיעה מהמכסים שהוטלו עליה (שיעור כולל של 145%).

וייטנאם מנסה לשמור על איזון בין יחסיה עם ארה"ב, שותפת סחר וביטחון מרכזית, לבין יחסיה עם סין – משקיעה חשובה.

יפן מתכננת שיחות בילטרליות עם ארה"ב.

האיחוד האירופי שוקל את צעדיו למקרה ששיחות הסחר עם ארה"ב ייכשלו.

סין, בינתיים, מחזקת את קשריה עם שותפות אזוריות באסיה.

המשקיעים ימשיכו לעקוב בדריכות אחר כל הסלמה נוספת בין ארה"ב לסין, במיוחד לאחר ההכרזה של סין ביום שישי האחרון על העלאת מכסים נוספת ואי-בהירות לגבי המכסים הסקטוריאליים. בתוך כל הטלטלה, הזהב שומר על מעמדו כהגנה מפני סיכונים. ייתכן ששוקי המניות המדוכאים יהפכו להזדמנות קנייה – ההמלצה: להעדיף מניות אירופאיות על פני אמריקאיות, וכן אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה גבוה (investment grade).

1. ארה"ב: מכסים ונתוני אמת

ההכרזה בשבוע שעבר על ההשעיה בת 90 יום של המכסים ההדדיים סיפקה הקלה מסוימת לשווקים – אך זו הייתה קצרת מועד. השאלה המרכזית שנותרה פתוחה היא: מה יקרה בסיום תקופת ההשעיה? ובינתיים, נזק כלכלי כבר החל לחלחל – גם לפני כניסת המכסים לתוקף.

סקרי אמון עדכניים מצביעים על התדרדרות בפעילות הכלכלית כבר ברבעון הראשון של 2025 – כלומר, לפני ההכרזה על המכסים. הנתון המרכזי הבא הוא אומדן ראשוני לצמיחת התוצר (GDP) של הרבעון הראשון, שיתפרסם בסוף אפריל, אך כבר השבוע נקבל אינדיקציות חשובות מהשטח:

מדד מכירות קמעונאיות (ללא רכבים): צפויות לעלות ב-0.4% בחודש מרץ (לעומת הפתעה חיובית בפברואר).

קבוצת הבקרה של המכירות, מדד קריטי שמוזן ישירות לחישובי התמ"ג צפויה לעלות ב-0.55% בלבד (לעומת 1% בפברואר).

הייצור התעשייתי מושפע מהחולשה בסקרי ISM, וצפויה בו ירידה חודשית של 0.1% במרץ.

שיעור ניצול הקיבולת בתעשייה צפוי לרדת מ-78.2% ל-78.1%.

בהמשך השבוע יתפרסמו גם סקרים עסקיים נוספים, שנערכו טרם פרסום המכסים: ביום שלישי: סקר Empire State של ניו יורק, צפויה עלייה במדד מ-20- ל-1-. ביום חמישי: מדד פילדלפיה של הפד – צפוי להישאר יציב סביב רמה של 12.

מסקנה: השווקים עדיין מנסים להעריך את העלות הכלכלית הבסיסית של המכסים על ארה"ב, מבחינת האטה בצמיחה וסיכון לעליית מחירים.  

נתוני המאקרו שיפורסמו השבוע – במיוחד בתחום הקמעונאות והתעשייה – עשויים להצביע על היחלשות כלכלית עוד לפני שמכסי הענק נכנסו לתוקף בפועל.

2. גוש היורו: מיקוד בפגישת הבנק המרכזי האירופי (ECB)

בגוש היורו, האירוע המרכזי במדיניות המקומית השבוע (מלבד ענייני מכסים) יהיה פגישת הבנק המרכזי האירופי ביום חמישי. בפגישה הקודמת בחודש מרץ, הבנק המרכזי הפחית את ריבית הפיקדון מ-2.75% ל-2.50%. שינוי זה לווה בעדכון צפוי בניסוח הרשמי של הודעת המדיניות: במקום לתאר את המדיניות כ"מרסנת", הבנק הגדיר אותה כ"פחות מרסנת באופן מהותי" – מה שנתפס אז כרמז אפשרי להפסקה זמנית של הורדות ריבית.

אולם מאז, ההכרזות על מכסים הדדיים על יצוא אירופי לארה"ב והעלייה באי-הוודאות הכלכלית גרמו להחמרת הסיכונים כלפי מטה. מאז ההכרזה על המכסים, השווקים העלו את ההסתברות להורדת ריבית כבר בפגישת אפריל, וכעת מתמחרים שלוש הורדות ריבית עד סוף השנה. על אף שלא יוצגו תחזיות חדשות לצמיחה ולאינפלציה בפגישה הקרובה, אחת השאלות המרכזיות במסיבת העיתונאים צפויה להיות כיצד מדיניות המכסים תשפיע על האינפלציה.

ביום שלישי יתפרסמו בגוש היורו נתוני מקרו נוספים: נתוני הייצור התעשייתי לחודש פברואר ומדד תחושת הכלכלה (ZEW) לחודש אפריל. ביום רביעי צפויה להתפרסם ההערכה השנייה של מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ – וצפויה לאשר את הירידה באינפלציה.

שורה תחתונה: אי-הוודאות סביב המכסים מעיבה על התחזיות הכלכליות של גוש היורו. לנוכח חוסר הוודאות הגבוה, סביר שה-ECB ימשיך להדגיש את תלותו בנתונים.

3. בריטניה: תנודתיות בשווקים הפיננסיים

השבוע יתפרסמו נתוני שוק העבודה והאינפלציה. נתוני השכר והאבטלה ייבחנו לעומק במטרה לבדוק אם כבר ניכרה חולשה בשוק לפני ההתפתחויות האחרונות בתחילת אפריל.

צמיחת השכר הממוצע (3 חודשים מול שנה קודמת) נשארה גבוהה – בטווח של 5.8% עד 6.1% – דבר שמעיד על המשך לחצים אינפלציוניים מהצד של עלויות העבודה, במיוחד במגזר השירותים שבו האינפלציה עמדה בפברואר על 5% במונחים שנתיים.

עבודתו של בנק אנגליה (BoE) הפכה למורכבת אף יותר לנוכח התנודתיות הגוברת בשווקים – שנובעת ממדיניות המכסים של ארה"ב. מעבר לנתונים הכלכליים, הבנק המרכזי חייב לעקוב גם אחר מתחים נזיליים בשווקים הפיננסיים. בריטניה, כמשק פתוח עם מגזר פיננסי גדול, רגישה במיוחד לעלייה בסיכונים גלובליים. בינתיים, השווקים מתמחרים כמעט במלואם הורדת ריבית של 25 נקודות בסיס בפגישת ה-BoE במאי.

שורה תחתונה: התנודתיות בשווקים מסבכת עוד יותר את מדיניות הריבית של בריטניה. השוק מצפה להורדת ריבית כבר בחודש הבא.

4. סין: תחזית הצמיחה נפגעת מהמכסים

סין צפויה לפרסם את נתוני התמ"ג ביום רביעי הקרוב. הצמיחה לרבעון הראשון צפויה להישאר איתנה – סביב 5%, לעומת 5.4% ברבעון הקודם. מדדי מנהלי הרכש (PMI) הצביעו על מגמה חיובית, ונתוני הצריכה השתפרו ברבעון הראשון בזכות תמריצים ממשלתיים. גם היצוא נותר חזק. עם זאת, ברבעון השני תחזית הצמיחה של סין צפויה להתמודד עם אתגרים משמעותיים בשל הזעזועים החיצוניים – ובראשם העלאת המכסים מצד ארה"ב, שהגיעה לשיעורים של למעלה מ-100%, וגררה צעדי תגובה דומים מצד סין. חוסר הוודאות סביב היצוא עלול להשפיע על תוכניות ההשקעה של יצרנים מקומיים.

שורה תחתונה: עם כניסת המכסים האמריקאיים לתוקף, התחזית ליצוא הסיני עלולה להיפגע בצורה משמעותית. אנו מצפים להמשך תנודתיות במניות סין והונג קונג על רקע סנטימנט שלילי. במקביל, ייתכן שמקבלי ההחלטות בסין יכריזו בקרוב על צעדי תמרוץ חדשים להגברת הביקוש המקומי.

x