חוק ה-IRA לא יבוטל אלא יותאם בזהירות

מהלך ביטול החוק להפחתת אינפלציה - IRA - של ממשל ביידן, ממנו חששו בשווקים, ירד מהפרק. הדבר מראה כי לפחות בחלקים מהחוק ישנה תמיכה משתי המפלגות

 

 
הפחתת ריבית / תמונה: Dreamstimeהפחתת ריבית / תמונה: Dreamstime
 

כלכלני יוליוס בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
21/05/2025

מעבר האנרגיה: חוק הIRA לא יבוטל, אלא יותאם בזהירות

בצל רעש המכסים, נראה כי נעשים שינויים נוספים במדיניות האמריקאית מתחת לרדאר. מהלך ביטול החוק להפחתת אינפלציה (IRA) של ממשל ביידן, ממנו חששו בשווקים, ירד מהפרק. הדבר מראה כי לפחות בחלקים מהחוק ישנה תמיכה משתי המפלגות. תחת זאת, הממשל הרפובליקני בוחר במסלול של התאמות נקודתיות שנועדו לקצץ בהוצאות. הנפגעים העיקריים הם ככל הנראה צרכנים שיאלצו להיפרד בקרוב מהסובסידיות לרכב חשמלי ולאנרגיה מתחדשת. עם זאת, מדובר בשינויים יחסית מינוריים או בכאלו שחשיבותם נמוכה לעומת הסיכונים שצומחים מזירת הסחר. אנו שומרים על תחזיותינו ועל המלצת Neutral בנוגע לנושאי ההשקעה הקשורים למעבר אנרגיה (Energy Transition).

בסוף השבוע שעבר פורסמו פרטים חשובים לגבי הכיוון החדש של מדיניות האנרגיה בארה"ב. חוק הIRA של תקופת ביידן שנועד לתמוך בתיעוש מחדש (reindustrialization) ומעבר אנרגיה, צפוי לעבור התאמות משמעותיות. ההשפעות המרכזיות נוגעות לצרכנים ולבעלי בתים, שיאבדו את זיכויי המס על התקנות סולאריות, משאבות חום ורכבים חשמליים כבר עד סוף השנה. לעסקים, לעומת זאת, ההשפעות כנראה יהיו מינוריות: הזיכויים ליצרני חשמל צפויים להסתיים מעט מוקדם מהמתוכנן (לפני 2023), והזיכויים ליצרני ציוד אנרגיה נקייה עשויים לכלול יותר מגבלות. הפתעות נוספות כוללות את ביטול התמיכה במימן, בעוד שהתמריצים ללכידת פחמן יישארו בעינם. שינויים אלה עדיין בתהליך חקיקה, אך הכיוון ברור.

הבשורה המרכזית: ביטול כולל של חוק IRA כפי שחששו רבים – ירד מהפרק. ההתאמות מאשרות כי רוב רכיבי החוק נהנים מתמיכה רחבה בקונגרס. בהתאם, שוקי ההון כמעט לא הגיבו השבוע.

מה משמעות המהלך עבור המגזר? בעיקרון, הטכנולוגיות המובילות – טכנולוגיות סולאריות, טכנולוגיות רוח, רכבים חשמליים ומשאבות חום – כבר ירדו במחיר והמעבר אליהן מונע כיום בעיקר מהיגיון כלכלי ולא מתמריצים ממשלתיים. במקביל, החדשנות בתחום נמשכת ואף משפרת את היתרון היחסי של הטכנולוגיות הללו. עם זאת, מגמת המכסים מייצרת אתגרים, שכן חלק ניכר משרשראות האספקה של מגזר זה נמצאות מחוץ לארה"ב. חלקים מהIRA נועדו לאזן את העלויות שנגררות ממדיניות אחרת.

במקביל, קיימות מגמות ענפיות חשובות: תעריפי החשמל מטפסים בשל עליית מחירי הגז והצורך בהשקעות ברשתות חשמל, דבר שמשפר את כדאיות השימוש באנרגיה סולארית ורוח. במקביל, ייצור מקומי של פאנלים סולאריים עשוי להוריד את מחיריהם שנופחו למדי. בתחום הרכבים החשמליים, השילוב בין מיתון העלויות והצפי ליותר ויותר דגמים חדשים צפוי לעודד את המשך עליית נתח השוק בשנים הקרובות. מעניין לציין כי מניות יצרניות הרכב החשמלי המובילות בארה"ב לא הגיבו לידיעה על הפסקת זיכויי המס וייתכן שנראה אפקט של "הקדמת ביקושים" שיעזור זמנית בהכנסות ממכירות.

לסיכום, השינויים במדיניות אינם משנים את תחזיתנו לנושא ההשקעה בתחום מעבר האנרגיה. אנו שומרים על המלצת Neutral, שכן תנאי השוק נותרים מאתגרים עם לחצים על שולי הרווח. עם זאת, חוסר הוודאות שאופף את המדיניות החל לפחות במעט וזהו שיפור מתון. 

נורברט ריקר, ראש תחום כלכלה ומחקר הדור הבא, יוליוס בר



הבנק המרכזי של אוסטרליה בהורדת ריבית "יונית"

בנק המרכזי של אוסטרליה (RBA) הוריד את הריבית ב־25 נקודות בסיס לרמה של 3.85% – על רקע ירידת הסיכון לאינפלציה ועל רקע אי הוודאות בזירה הגלובלית. לנוכח שיעור אבטלה נמוך, מהלך זה נתפס כ"יוני" (dovish). אנו מעריכים כי הבנק יוריד את הריבית פעמיים נוספות השנה, עד לרמה של 3.35%, אך בקצב איטי יותר בהשוואה לבנקים מרכזיים אחרים – דבר שצפוי לעזור לדולר האוסטרלי.

הבנק המרכזי של אוסטרליה הוריד את הריבית ביום שני (20 במאי 2025), בפעם השנייה מאז שהחל בתהליך הנורמליזציה של המדיניות בפברואר. ההחלטה נובעת מירידה בלחצי האינפלציה ומחששות סביב סיכונים חיצוניים ופנימיים, בהם סיכוני הסחר והשפעת המכסים שהטילה ארה"ב. גם הצמיחה האיטית בסין, הממקדת את המאמצים הממשלתיים בביקוש המקומי ולא בענף הבנייה (שדווקא תומך בייצוא הסחורות האוסטרלי), היא סיבה לזהירות.

המהלך נתפס כ"יוני" בעיקר בשל מצב שוק העבודה כשהאבטלה נותרה נמוכה ברמה של 4%, ולא נראים סימנים לכך שיופחתו הלחצים על העלאת השכר. בנוסף, האינפלציה לא הוסיפה לרדת ברבעון הראשון ונשארה על 2.4% שהם בתוך טווח היעד. מדדים מובילים, כמו רכיב מחירי התשומות במדד מנהלי הרכש, מראים סימנים מעטים של נסיגת אינפלציה גם ברבעון השני. עם זאת, הפגישה האחרונה של הבנק אישרה את המעבר הצפוי מעמדה ניצית לעמדה מרחיבה, והמשק צופה צעדי הקלה נוספים בהמשך השנה.

בהמשך לעדכון התחזית שלנו מהחודש שעבר בעקבות הסלמת המתיחות בסחר, אנו ממשיכים לצפות לשתי הורדות ריבית נוספות השנה לרמה של 3.35%. בהינתן זאת, הדולר האוסטרלי יישאר אחד המטבעות עם התשואה הגבוהה ביותר מבין מטבעות ה-G10 ואף עשוי לצמצם את פער התשואה מול הדולר האמריקאי אם תתממש תחזיתנו להורדת ריבית של 100 נקודות בסיס מצד הפדרל ריזרב השנה. לכן, אנו שומרים על תחזית מעט חיובית לדולר האוסטרלי, וצופים שיפור מתון מול הדולר האמריקאי בטווח של 12 חודשים.

דיוויד א. מאייר, כלכלן, יוליוס בר

 

אוסטרליה: הבנק המרכזי הפתיע בגישה יונית עם הפחתת ריבית- ומה זה עשה לאג"ח?

הפחתת הריבית של הבנק המרכזי של אוסטרליה (RBA) אינה מפתיעה, שכן הבנק איחר למחזור ההפחתות, והתחזית הכלכלית נחלשה ככל שהאינפלציה דעכה. עם זאת, הגישה ה”יונית” הפתיעה את השווקים (שציפו להפחתה נצית נוכח שיעור האבטלה הנמוך), והובילה לעליות חדות באגרות החוב ולירידה בדולר האוסטרלי מול הדולר האמריקאי. נראה כי הבנק מזהה סיכונים נמוכים יותר לאינפלציה ורמת ריבית נייטרלית נמוכה יותר, על רקע הכלכלה הגלובלית הלא ודאית. למרות הטון ה"יוני", מספר הפחתות הריבית בפועל עשוי להיות נמוך מהציפיות בשוק (שלוש הפחתות עד פברואר 2026), אם השיחות בין ארה"ב לסין יניבו תוצאות חיוביות.

ה-RBA הפחית את הריבית ב־25 נקודות בסיס אתמול, לרמה הנמוכה ביותר מזה שנתיים. ההפחתה לא הפתיעה, שכן הבנק איחר להוריד ריבית על אף שהאינפלציה נעה לעבר טווח היעד של 2%–3%, בעוד שהאי הודאות הקשורה לסחר התגברה. מועצת המנהלים אף חשפה ששקלה הפחתה של 50 נקודות בסיס, בהתחשב בהשפעה האפשרית על השקעות עסקיות ויצוא וצריכה פרטית כתוצאה מהשינויים המהירים במדיניות הסחר הגלובלית. כעת סוחרי האג"ח מתמחרים שלוש הפחתות נוספות עד ישיבת פברואר 2026. דברי הבנק המרכזי היו יוניים יותר מהצפוי, כאשר ציין הבנק נכונות להוריד את הריבית עוד אם האינפלציה תישאר ברמה נמוכה ויציבה בתוך טווח היעד.

סין נותרת שותפת הסחר הגדולה ביותר של אוסטרליה, והיצוא האוסטרלי לסין תרם 6.6% מהתוצר המקומי הגולמי ב־2024. מאחר שארה"ב וסין הסכימו על הפוגה של 90 ימים בהטלת מכסים, כל התמתנות נוספת עשויה להפחית את מספר הפחתות הריבית שהשוק מצפה להן מצד ה-RBA. לא ברור כיצד יתפתחו הביקושים המקומיים, השכר ורמות התמחור של עסקים בהמשך. הבנק המרכזי עדיין צופה צמיחה שנתית בתוצר שתתאושש משיעור של 1.3%, אך תגיע רק ל־2.1% עד סוף השנה – פחות מהתחזית הקודמת שעמדה על 2.4%.

תשואות אגרות החוב הממשלתיות של אוסטרליה צנחו: תשואת האג"ח לשלוש שנים ירדה ב־16 נקודות בסיס, בעוד שתשואת האג"ח לעשר שנים ירדה ב־9 נקודות בסיס לרמות של 3.47% ו־4.20% בהתאמה. התנועות הללו גם דחפו את הדולר האוסטרלי לירידה של 0.5% ל־64.24 סנט מול הדולר האמריקאי אתמול, (לפני ההתאוששות של היום בבוקר לרמה של 64.37 סנט בעקבות חולשה של הדולר האמריקאי).

הכלכלנים שלנו שומרים על תחזית מעט אופטימית לדולר האוסטרלי הנושא בתשואה הגבוהה ביותר מבין מטבעות G10 ואשר עשוי לצמצם עוד יותר את פער הריביות מול הדולר האמריקאי. להערכתנו, יש מקום לשיפור קל נוסף מול הדולר בטווח של 12 חודשים. 

מגדלין טאו, אנליסטית הכנסה קבועה אסיה, יוליוס בר
 

x