המדד המרכזי של ISM(S&P Global US Manufacturing PMI), הוא מדד כלכלי חודשי שמודד את מצב פעילות הייצור בתעשייה האמריקאית, והוא נחשב לאחד המדדים המהירים והחשובים להבנת מצב הכלכלה הריאלית בארה״ב עוד לפני שמתפרסמים נתונים רשמיים כמו תוצר או תעסוקה. מדובר בסקר שנערך מדי חודש בקרב מנהלי רכש במפעלים ברחבי ארצות הברית ומכיוון שהמנהלים הללו נמצאים בחזית של הפעילות התעשייתית, השינויים שהם מדווחים עליהם משקפים מהר מאוד מה קורה בפועל בשטח.
ויש חדשות טובות: הייצור התעשייתי בארצות הברית פתח את שנת 2026 עם נתונים חיוביים וזאת אחרי תקופה ארוכה של חולשה, מדדי מנהלי הרכש של ISM ושל S&P Global לחודש ינואר עלו מעל רמת 50, שזו רמה שמסמלת מעבר מהתכווצות לצמיחה בפעילות. זה אומר שהמפעלים בארצות הברית מייצרים יותר, מקבלים יותר הזמנות ומתחילים להרגיש ביקוש אמיתי מהשוק. עם זאת, ההתאוששות הזו מגיעה יחד עם עליית מחירים, עלויות ייצור גבוהות וחוסר ודאות שנובע בעיקר ממדיניות סחר ומכסים.
אם מדברים על מספרים, המדד המרכזי של ISM קפץ ל-52.6 מ-47.9 ועבר את התחזיות וסימן את ההתרחבות הראשונה מזה כשנה. בנוסף, הזמנות חדשות עלו בחדות לרמה של 57.1, והייצור עצמו טיפס ל-55.9, נתונים שמצביעים על כך שהביקוש, ולא רק צמצום מלאים, הוא זה שמניע את השיפור הזה. גם מדד ה-PMI של S&P Global עלה ל-52.4, אך שם ככל הנראה הייצור גדל מהר יותר כתוצאה מהזמנות, מצב שעלול להוביל להצטברות של מלאים אם הביקוש לא ימשיך להתחזק בחודשים הקרובים.

המדד המרכזי של ISM קפץ ל-52.6. מקור Trading Economics
בצד הפחות נוח של התמונה, הלחצים האינפלציוניים נשארו גבוהים. מדד המחירים של ISM נשאר סביב 59 נקודות, וזו רמה שמצביעה על עלייה מתמשכת בעלויות חומרי גלם, רכיבים והובלה. לפי S&P Global החששות מממכסים גורמים לחלק מהחברות פשוט להקדים ולבצע רכישות, מה שמעלה עוד יותר את העלויות. ובמילים פשוטות, המפעלים עובדים יותר, אבל זה גם עולה להם יותר כסף.
בנוסף, שוק העבודה בתעשייה עדיין לא מראה התאוששות מלאה. מדד התעסוקה של ISM עלה מעט אך נשאר מתחת ל-50, מה שאומר שחברות עדיין נזהרות בכל הקשור לגיוס עובדים חדשים. זה עשוי להצביע על כך שגם אם יש מידה מסויימת של התאוששות, היא עדיין לא מספיק חזקה כדי ליצור גל משמעותי של משרות.
מבחינת השווקים הפיננסיים, הנתונים האלו יוצרים תמונה מעורבת. מצד אחד, צמיחה מחודשת בייצור תומכת במניות של חברות תעשייה, חומרי גלם ותשתיות, משום שהיא מצביעה על ביקוש יציב יותר בכלכלה הריאלית. אך מצד שני, עליית מחירים ולחצים שקשורים לעלויות מחזקים את החשש שהאינפלציה לא נעלמת מספיק מהר, מה שמקשה על הפד להוריד ריבית ותומך בסביבה של ריבית גבוהה לאורך זמן.
התמונה הגדולה יותר: ארה"ב רוצה יותר דברים שמיוצרים בבית, וזה עולה לה..
בתמונה הרחבה יותר, ארצות הברית ממשיכה לדחוף ליותר ייצור מקומי, בין היתר דרך השקעות בטכנולוגיה, אוטומציה ובינה מלאכותית, וגם דרך מדיניות סחר. אבל יש לציין שלמדיניות הזו גם יש מחיר: מכסים והעברת ייצור חזרה לארה״ב מייקרים את התשומות ומעודדים חברות להחזיק מלאים גדולים יותר. אם קצב ההזמנות לא ידביק את קצב הייצור, ההתאוששות שאנו רואים עלולה להתקרר מהר יחסית.
בשורה התחתונה, תחילת 2026 מסמנת נקודת מפנה חיובית לתעשייה האמריקאית, עם חזרה לצמיחה אמיתית בייצור ובהזמנות. יחד עם זאת, זו אינה חזרה חלקה ללא סיכונים. המחירים עדיין עולים, התעסוקה מדשדשת והמדיניות הכלכלית יוצרת חוסר ודאות. מבחינת הכלכלה והשווקים, מדובר בחדשות טובות לצמיחה, אך חדשות מורכבות בכל הנוגע לאינפלציה ולריבית.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של ניירות הערך המוזכרים בכתבה וכמו כן, הכותב אינו מחזיק בניירות הערך המוזכרים בכתבה. התוכן אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות המותאם לנתונים ולצרכים האישיים.
לידיעת הקוראים:
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.
במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]

הייצור בארה״ב צומח שוב, וגם המחירים עולים / תמונה: Dreamstime


