נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

מדדים למתקדמים: האם חזר עידן מניות ה"ערך"?

החשש של המשקיעים מאי הוודאות ארוכת הטווח שיצרה מהפכת ה AI, גורמת למשקיעים לחזור לעקרונות ההשקעה הבסיסיים: העדפה של תמחור אטרקטיבי נוכחי, מאשר תחזיות של צמיחה עתידית

 

 
האם חזר עידן מניות הערך? / Image-by-wirestock-on-Freepikהאם חזר עידן מניות הערך? / Image-by-wirestock-on-Freepik
 

צוות המחקר, אינדקס-VettaFi
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
02/03/2026

האם הגלגל בשוק ההון מתחיל להסתובב חזרה? אחרי שנים שבהם הגורואים של ההשקעות כדוגמת וורן באפט ובנגימין גראהם הכירו לעולם את גישת השקעות הערך, בעשור האחרון, נראה היה שחוקי הפיזיקה של השקעות המניות השתנו. הכסף הזול שטף את השווקים, הריביות האפסיות הפכו את העתיד לרלוונטי יותר מההווה, ומניות הצמיחה ובראשן ענקיות הטכנולוגיה - דהרו קדימה בזינוק ממושך. המשקיעים התרגלו למציאות שבה ה"צמיחה" היא המגמה הדומיננטית, ומניות ה"ערך" (Value) נדחקו לפינה כזיכרון היסטורי רחוק.

אך כפי שקורה במחזורי מאקרו, המטוטלת החלה לנוע חזרה. האינפלציה התעוררה, הריביות עלו לרמות שלא הכרנו שנים והתמחור של מניות הצמיחה הפך ליקר במונחים היסטוריים. נתונים אלו גורמים למשקיעים לחשב מסלול מחדש. בחודשים האחרונים אנו רואים את המעבר ממניות הצמיחה חזרה למניות הערך: הון זורם חזרה לחברות יציבות ורווחיות שנסחרות במחירים אטרקטיביים ביחס לערכן הכלכלי ויוצא ממניות צמיחה בתמחור יקר.

הדינמיות של מדדי מניות הערך: להתאים את התיק למציאות משתנה

הדרך המקובלת להגדיר מניית ערך, היא באמצעות יחסים פיננסים. יחסים פיננסים אלו לרוב כוללים מכפיל רווח, מכפיל הון ומכפיל מכירות. ככל שמניה מקבלת ציון נמוך יותר במכפילים אלו, המניה  תיחשב כמניית ערך ולהיפך. אופן בניית המדדים על בסיס יחסים פיננסים מאפשרים למדדי ערך להשתנות יחד עם השוק. בניגוד להשקעה סקטוריאלית כדוגמת השקעה במניות תעשייה, פיננסים או טכנולוגיה, מדד מניות ערך לא אמור "להיתקע" על אותן מניות וסקטורים לתמיד. 

בתקופה שבה מניות טכנולוגיה רבות נחשבות ליקרות יחסית, המדד עשוי לנטות באופן טבעי לעבר סקטורים כמו בנקים, תעשייה ותשתיות - תחומים המציגים פריחה מחודשת, בין היתר בגלל מהפכת ה-AI שדורשת משאבי אנרגיה ותשתיות פיזיות. במידה ובעתיד מניות הטכנולוגיה ירדו במחיר והתמחור שלהן ייחשב שוב לאטרקטיבי, המדד עשוי לכלול את מניות הטכנולוגיה פנימה באופן אוטומטי, על חשבון מניות האנרגיה או מניות אחרות במידה ויהפכו להיות יקרות. בדרך זו, המדד בנוי במטרה להיחשף למקומות שבהם המחיר נחשב נוח והגיוני, מבלי לנסות לנחש מראש איזה ענף יהיה הלהיט הבא.

מלכודת הקיצוניות: מהטכנולוגיה ישר לתשתיות?

החשש הגדול במעברים שמבצעים משקיעים, הוא הנטייה של השוק לעבור מקיצוניות אחת לשנייה. משקיעים שחשים בשינוי המגמה, עלולים לנטוש לחלוטין את סקטור הטכנולוגיה ולרוץ ל"מקומות מבטיחים" כמו סקטור האנרגיה, תשתיות או בנקים.

הבעיה היא שבחיפוש אחר "הסקטור האטרקטיבי כרגע", המשקיע עלול למצוא את עצמו בחשיפת יתר לענף בודד. אם נצא מהשקעה בסקטור הטכנולוגיה, רק כדי להשקיע בחברות חשמל ונפט, לא פתרנו את בעיית הריכוזיות - פשוט החלפנו אותה בסיכון אחר. הפתרון האמיתי טמון ביישום גישת הערך בכלל הסקטורים, כדי להיחשף באופן שיטתי למניות בתמחור אטרקטיבי, מבלי להמר על "פינה" סקטוריאלית או גיאוגרפית.

1. אינדקס מניות ערך ארה"ב פיזור סקטוריאלי

שוק המניות האמריקאי מאופיין בריכוז גבוה למניות צמיחה. משקיעים המבקשים חשיפה למניות בארה"ב, לרוב יתקשו למצוא מדדי מניות רחבים ללא הטייה לחברות הטכנולוגיה. מדד אינדקס מניות ערך ארה"ב פיזור סקטוריאלי נבנה עבור משקיעים המבקשים להיחשף לכלכלה האמריקאית דרך גישת הערך, תוך שמירה על איזון סקטוריאלי.

המתודולוגיה: המדד בוחר את 5 המניות בעלות דירוג הערך הגבוה ביותר מכל סקטור מרכזי בשוק האמריקאי. בכך, המדד שומר על פיזור סקטוריאלי מלא ומוודא שהתיק מקבל את ייצוג ה"ערך" גם בתוך סקטורים שנחשבים לצומחים (כמו טכנולוגיה ובריאות).

מגבלת משקל למניה: מקסימום 5% למניה בודדת.

החזקות במדד לדוגמא (נכון לפברואר 2026):

Lowe's Companies: קמעונאית למוצרי שיפור ותחזוקת הבית.

HCA Healthcare: מפעילה של בתי חולים ומרכזים רפואיים.

Wells Fargo & Bank of America: תאגידי בנקאות ושירותים פיננסיים קמעונאיים.

McKesson: חברה להפצת תרופות וטכנולוגיות מידע רפואי.

IBM: חברת טכנולוגיה המתמקדת במחשוב ענן ותוכנה עסקית.

UPS: חברה לשינוע חבילות וניהול שרשרת אספקה.

2. אינדקס ערך עולמי

השנה האחרונה הראתה למשקיעים כי יש תקופות בהן מניות מחוץ לארה"ב, מניבות תשואות גבוהות משמעותית משוק המניות האמריקאי. מדד אינדקס ערך עולמי נבנה במטרה להעניק פיזור רחב במניות ערך בארה"ב וגם ביתר המדינות בעולם. גישה כזו מנטרלת את התמחור העודף בשוק מניות בודד.

המתודולוגיה: בחירת 180 מניות של חברות גדולות מרחבי העולם לפי שלושה פקטורים: מכפיל רווח (P/E), מכפיל הון (B/P) ויחס רווח תפעולי לשווי חברה (EBITDA/EV).

מגבלת משקל: מקסימום 3% למניה בודדת.

החזקות לדוגמא (נכון לפברואר 2026):

Samsung Electronics: יצרנית אלקטרוניקה, שבבים ומוצרי צריכה.

Exxon Mobil & Chevron: חברות אנרגיה העוסקות בחיפוש, הפקה וזיקוק נפט וגז.

Agricultural Bank, China Construction Bank & Bank of China: תאגידי בנקאות מסחרית גלובליים הממוקמים בסין. 

ניתוח ביצועים והשוואת ביצועי מניות הערך למדדי ייחוס

שם המדד

מתחילת שנה (YTD)

תשואה 12 חודשים

תשואה 3 שנים

תשואה 5 שנים

 אינדקס ערך עולמי

13.79%

40.6%

67.1%

98.55%

 S&P 500

0.49%

16%

74.02%

81.28%

NASDAQ 100

-1.08%

19.04%

112.49%

99.22%

 MSCI WORLD

2.86%

16.99%

63.66%

62.31%

 MSCI ACWI

4.15%

19.15%

62.96%

54.91%

מקור: מערכת "קו מנחה", נכון לתאריך 28.2.2026.


מהפכת ה AI מחזירה את המשקיעים למניות הערך  

החשש של המשקיעים מאי הוודאות ארוכת הטווח שיצרה מהפכת ה AI, גורמת למשקיעים לחזור לעקרונות ההשקעה הבסיסיים: העדפה של תמחור אטרקטיבי נוכחי, מאשר תחזיות של צמיחה עתידית. 

ניתן להניח שהחזרה של המשקיעים למניות ערך היא לא "טרנד", אלא תזכורת נוספת לאופן שבו פועל שוק המניות ב 100 השנים האחרונות. עם זאת, החוכמה היא לא לרוץ אחרי מניות זולות בצורה עיוורת, אלא לעשות זאת בצורה מפוזרת ושקולה. 

המדדים של אינדקס מאפשרים לעשות בדיוק את זה - להחליף את הניחושים והתחושות בשיטה קבועה ועקבית. בין אם בוחרים בחשיפה לארה"ב ובין אם בפריסה עולמית רחבה, היתרון המרכזי נותר זהה: היצמדות לכללים ברורים שמנטרלים רגשות ומונעים "לקיחת פינות" מסוכנות.


הערת אזהרה: תוכן זה מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואינו נועד להוות ייעוץ השקעות, המלצה, שידול או חוות דעת. אינדקס עושה שימוש בכלי מחקר ועיבודי בינה מלאכותית. אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ אינה אחראית לדיוק המידע או לשלמותו, והשימוש בו הוא על אחריות המשתמש הבלעדית. אין לראות במידע זה תחליף למסמכים הרשמיים של החברה. המידע לעיל אינו מהווה הצעה לרכישת יחידות בקרנות נאמנות, רכישת יחידות תעשה עפ“י תשקיף ודו“חות מיידיים שבתוקף בלבד. מתן המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתוניו או בצרכיו של כל אדם.

x