1. עלייה חודשית בהתאם לצפי של 0.3% ו-2.4% בשנה האחרונה ועלייה של 2.5% במדד המחירים לצרכן ללא אנרגיה ומזון.
2. זו אינה הפתעה, אבל זו הסתכלות על האינפלציה בארה״ב במראה האחורית. במראה הקדמית רואים עלייה של כ- 15-20 דולר החודש במחיר הממוצע לחבית ביחס לחודש פברואר ששווה כ- 0.3%-0.4% לאינפלציה. שרשור נוסף לאינפלציה מגיע מהשיבושים בתחבורה הימית והשפעתה על מחירי הסחורות כמו דשנים, אלומיניום וכו'. הדלק מהווה רק 6% מהמדד בארה״ב, אבל מחיר הגלון שטיפס ב- 2.9 דולרים ל-3.5 דולרים מייצר תחושה של אינפלציה משתוללת בלי פרופורציה לתמסורת האינפלציונית.
3. האינדיקטור המועדף על הפד בכל האמור באמידת סביבת האינפלציה מגיע ממשרד המסחר ולא ממשרד העבודה שמפרסם את ה- CPI. הנתון הזה יפורסם בעיכוב בעבור ינואר ביום שישי הקרוב והצפי הוא לעלייה שנתית של 2.9% ועלייה של 3.1% במדד הליבה בלי מזון ואנרגיה. מדובר בקצב אינפלציה גבוה שיקשה על הפד להוריד ריבית בקרוב, למרות נתוני התעסוקה החלשים ובשל השלכות המלחמה על האינפלציה העתידית בארה״ב.
4. ומה אצלנו אתם שואלים? אז אצלנו למעלה מחצי מהמחיר של הדלק בתחנה זה מיסים, השקל חזק ונסחר כעת ב- 3.08 ש״ח לדולר ולכן אין כאן השפעה מהותית על האינפלציה. כמו כן, נראה כי התקציב יאושר ויוריד עוד שיקול כנגד הפחתת ריבית בישראל. יחד עם זאת, מטעמי שמרנות בנק ישראל יחכה להתבהרות התמונה המלחמתית לפני שיוריד ריבית, למרות שציפיות האינפלציה שנה קדימה נמוכות ועומדות על כ 1.7%.

יחידת המחקר של הבורסה על מדד המחירים לצרכן שפורסם בארה״ב / תמונה: Dreamstime


