נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

מלכודת מונטרית גלובלית: הלחץ הגיאופוליטי חונק את הריביות, ה-AI שומר על המומנטום

סקירת כלכלני דויטשה בנק לשבוע של ה –18.5

 

 
מלכודת מונטרית גלובלית / קרדיט: אילוסטרציה – AIמלכודת מונטרית גלובלית / קרדיט: אילוסטרציה – AI
 

כלכלני דויטשה בנק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
18/05/2026

חוסר הוודאות סביב העימות בין ארה״ב לאיראן ממשיך לעצב את סנטימנט השווקים, בעוד שהתנודתיות במחירי הנפט נותרת גורם מרכזי המשפיע על דינמיקת האינפלציה בטווח הקצר. מגמה זו התחזקה בעקבות נתונים אחרונים, כאשר אינפלציית מחירי היצרן הפתיעה כלפי מעלה בארה״ב, בגוש האירו, בסין וביפן, מה שהוביל להערכה מחדש של ציפיות המדיניות המוניטרית.

במקביל, חוסר היציבות הפוליטית בבריטניה והתשואות הגבוהות באג״ח הממשלתיות הבריטיות הוסיפו לחץ רחב יותר על שוקי הריביות. למרות טון מעט חלש יותר בשוקי המניות היום, השווקים עדיין נתמכים באופן כללי על ידי עונת דוחות חזקה והמשך המומנטום שמובל על ידי תחום הבינה המלאכותית. קצב צמיחת הרווחים הגלובלי נמצא ברמות שיא של מספר שנים, בהובלת מגזר הטכנולוגיה, בעוד שמדדי מניות הקשורים לשבבים ול־AI ממשיכים להציג ביצועים עודפים. שוקי אסיה־פסיפיק במיוחד נהנו משדרוגי תחזיות רווח וממומנטום חזק במגזרי השבבים, גם כאשר התנודתיות בטווח הקצר גברה.

במבט קדימה, מדדי מנהלי הרכש (PMI) הגלובליים שיתפרסמו השבוע יהיו במוקד, במטרה לבחון כיצד לחצי העלויות האחרונים משפיעים על הצמיחה. זאת לצד ההתפתחויות הגיאופוליטיות, שבאו לידי ביטוי בטון הזהיר יותר של השווקים היום, לאחר שהפסגה בין טראמפ לשי לא הניבה תוצאות משמעותיות. הרקע הנוכחי ממשיך לתמוך בגישה של השקעות סלקטיביות בחברות איכותיות, בעלות כוח תמחור ומנועי צמיחה מבניים ולא בחשיפה רחבה לשוק כולו.

ארה״ב: לקראת פרסום מדדי ה־PMI הראשוניים לחודש מאי

השבוע צפויים להתפרסם נתוני מאקרו משניים, כאשר מדדי ה־PMI הראשוניים של S&P לחודש מאי (ביום חמישי) צפויים להראות שגם מגזר הייצור וגם מגזר השירותים נותרו בטריטוריה של צמיחה. ביום שישי יתפרסם גם סקר אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן.

הנתונים האחרונים של Conference Board מצביעים על כך שמשקי הבית בארה״ב הפכו ל״ניציים״ יותר לגבי תחזית הריבית בחודשים הקרובים, וגם בנוגע לאינפלציה. כאשר אינפלציית ה־PCE עדיין גבוהה ביותר מנקודת אחוז אחת מעל יעד הפד, חמש שנים לאחר זעזוע האינפלציה הראשוני של תקופת הקורונה ולאחר שגם נתוני ה־CPI וה־PPI האחרונים הפתיעו כלפי מעלה, סביר שסקר מישיגן יחזק את ההבנה שהתחזיות הקודמות היו אופטימיות מדי.

התחזיות הקודמות העריכו שאינפלציה שמונעת ממכסים תגיע לשיאה סביב תחילת 2026, ושאינפלציית מוצרי הליבה תתהפך כלפי מטה בצורה חדה כבר השנה. אולם לחצי המכסים צפויים להימשך לפחות עד הרבעון השלישי, בעוד שהעימות עם איראן יצר שיבושים נוספים בשרשראות האספקה, מה שצפוי להשאיר את אינפלציית הסחורות גבוהה לזמן ממושך יותר. מצב זה צפוי להשפיע על החלטות הפד הקרובות, כאשר הריבית בארה״ב צפויה להישאר יציבה בחודשים הקרובים.

השורה התחתונה: מדדי ה־PMI הראשוניים צפויים להישאר ברמות המצביעות על צמיחה, אך כל עוד ציפיות האינפלציה נותרות גבוהות — יכולת הפד לשנות מדיניות תישאר מוגבלת.

גוש האירו: לחץ שמונע מעליית מחירי האנרגיה

בגוש האירו, מוקד המאקרו השבוע עובר לנתוני סחר חוץ, אינפלציה וסקרי עסקים. התלות המבנית של גוש האירו ביבוא אנרגיה עשויה להשפיע על נתוני מאזן הסחר של חודש מרץ, משום שמחירי נפט וגז גבוהים מעלים באופן ישיר את עלויות היבוא.

נתוני האינפלציה צפויים לאשר שמדד המחירים לצרכן של אפריל עמד על 3.0% בקצב שנתי, לעומת 2.6% במרץ. עיקר העלייה נובע שוב ממחירי האנרגיה, בעוד שאינפלציית הליבה ירדה מעט לכ־2.2%, מה שמעיד שלחצי האינפלציה הבסיסיים עדיין נשלטים יחסית. הדבר מחזק את ההערכה שהעלייה האחרונה באינפלציה נובעת מזעזוע בצד ההיצע ולא מחוזקה מחודשת של הביקוש.

מדדי ה־PMI של HCOB לחודש מאי יספקו תמונה נוספת לגבי מצב הצמיחה. בחודש מרץ מדד ה־PMI המשולב היה מעט מעל רף ההתרחבות, בעיקר בזכות מגזר הייצור, בעוד שמגזר השירותים כבר החל להאט. הנתונים האחרונים מצביעים על כך שהתעשייה מחזיקה מעמד בזכות דינמיקת מלאים, אך מגזר השירותים נחלש עוד יותר, מה שמקשה על מדד ה־PMI המשולב להצביע על התאוששות משכנעת.

השורה התחתונה: זרם הנתונים השבוע צפוי להדגיש עד כמה גוש האירו ממשיך להיות פגיע לתנודות במחירי האנרגיה, כאשר גם האינפלציה וגם מאזן הסחר חשופים מאוד לזעזועים בצד ההיצע.

בריטניה: שבוע עמוס בנתונים לצד אי־ודאות פוליטית

אי־הוודאות הפוליטית בבריטניה נותרת גבוהה, על רקע המשך הספקולציות סביב ההנהגה במדינה. חוסר היציבות הזה כבר השפיע על שוק האג״ח המקומי, כאשר תשואות האג״ח הממשלתיות הבריטיות (Gilts) זינקו בשבוע שעבר בחזרה לרמות שיא של עשרות שנים.

השבוע ייפתח ביום שלישי עם פרסום נתוני שוק העבודה, כאשר המשקיעים יחפשו סימנים לכך שהחולשה בשוק העבודה ממשיכה להתרחב, לאחר ששיעור האבטלה עמד לאחרונה על 4.9%.

ביום רביעי יתפרסם סט מלא של נתוני האינפלציה לחודש אפריל, כולל מדד המחירים לצרכן (CPI), אינפלציית ליבה (Core CPI) ומדד מחירי היצרן (PPI), אשר צפויים להצביע עד כמה עליות מחירי האנרגיה האחרונות חלחלו למחירי הצרכן והיצרן.

ביום חמישי יתפרסמו מדדי ה־PMI הראשוניים של S&P לחודש מאי (כאשר הקריאה המשולבת האחרונה עמדה על 52.6), והם יספקו אינדיקציה מוקדמת לשאלה האם הפעילות הכלכלית מחזיקה מעמד למרות תנאי המימון המחמירים ואי־הוודאות החיצונית.

השבוע יסתיים עם פרסום נתוני המכירות הקמעונאיות לחודש אפריל, שיספקו תמונת מצב לגבי הוצאות משקי הבית.

השורה התחתונה: כאשר הבנק המרכזי של אנגליה ממשיך במדיניות של “המתנה אקטיבית” עם ריבית של 3.75%, נתוני האינפלציה ומדדי ה־PMI הקרובים יהיו קריטיים להבנת השפעת ההתפתחויות הגיאופוליטיות האחרונות ולהשלכותיהן על הוויכוח סביב המדיניות המוניטרית בטווח הקצר ועל רגישות שוק האג״ח הבריטי.

סין: האטה בפעילות הכלכלית על רקע העימות עם איראן

סין פרסמה נתוני פעילות חלשים יחסית לחודש אפריל, כאשר הייצור התעשייתי האט לצמיחה של 4.1% בקצב שנתי (לעומת 5.7% במרץ) הרמה החלשה ביותר מאז סוף 2023.

גם המכירות הקמעונאיות היו חלשות במיוחד ועלו ב־0.2% בלבד, מה שמעיד על צריכה פרטית זהירה מצד הציבור. בנוסף, ההשקעות בנכסים קבועים ירדו ב־1.6% מתחילת השנה, בעיקר בשל המשך החולשה בענף הנדל״ן.

הנתונים מצביעים על חולשה בסיסית בביקושים המקומיים, גם אם מגזר הייצור נהנה בעבר מתמיכה של היצוא. עם זאת, העלייה באי־הוודאות העולמית, כולל שיבושים הקשורים להתפתחויות במזרח התיכון, יוצרת כעת סיכונים גם לביקושים החיצוניים.

בהמשך השבוע צפוי הבנק המרכזי הסיני (PBoC) לפרסם את ריביות הפריים להלוואות לשנה ולחמש שנים, כאשר ההערכה היא שהמדיניות המוניטרית תישאר ללא שינוי.

השורה התחתונה: למרות התמיכה האחרונה מהיצוא, נראה כי מומנטום הצמיחה של סין מתחיל להיחלש, בעיקר בשל ביקושים מקומיים חלשים והמשך המשבר בענף הנדל״ן. במקביל, גם הלחצים החיצוניים מתגברים, מה שמצביע על סביבה מאתגרת יותר עבור מגזר הייצור. ההערכה היא שסין תמשיך במדיניות תמיכה זהירה ומדודה, תוך ניסיון לאזן בין החשש מהאטה בצמיחה לבין לחצי אינפלציה ושיקולי יציבות חיצונית.

x