נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

לקראת החלטת הריבית לחודש פברואר- הריבית צפויה להיוותר ללא שינוי ברמה של 2.75%

• גם הפעם ההחלטה לפניה עומדים בבנק ישראל לגבי גובה הריבית אינה פשוטה. מחד למדינות רבות באירופה קוצצה רמת הדירוג מנגד, השווקים הפיננסים והפעילות בארה"ב ואף בישראל (המדד המשולב ממשיך לעלות) רושמים מגמות חיוביות.

 

 
רון אייכלרון אייכל
 

רון אייכל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
23/01/2012

לקראת החלטת הריבית לחודש פברואר 2012

כזכור, בנק ישראל בחר להותיר את הריבית לחודש ינואר ללא שינוי ברמה של 2.75%.
החלטה זו נתמכה בגורמים הבאים:

(1) תחזיות האינפלציה כפי שנמדדות משוק ההון, אלו של החזאים ואלו של בנק ישראל נמצאות בקרבת מרכז היעד. האינפלציה.

(2) האינדיקטורים לפעילות הכלכלית במשק הישראלי ממשיכים לתמוך בהערכה לפיה המשק הישראלי ממשיך לצמוח בשיעור נמוך מהקצב שנמדד בתחילת השנה ובשנה שעברה. ניכרת התמתנות גם בביקושים המקומיים.

(3) חל שיפור מסוים בשווקים הפיננסיים בעולם. בארה"ב ממשיכים הנתונים הכלכליים להצביע על שיפור במצב הכלכלה. לעומת זאת, נתונים על הפעילות הכלכלית באירופה תואמים את ההערכות לפיהן צפויות מדינות הגוש להיכנס למיתון במהלך שנת 2012.

ביחס להחלטת הריבית הקרובה, הגורמים שיעמדו בלב ההחלטה הם:

הגורמים שיפעלו להותרת הריבית ללא שינוי

(1) הפעילות הריאלית הנוכחית בישראל נמצאת ברמה סבירה יחסית. האינדיקטורים האחרונים שפורסמו לגבי מצבו של הצרכן המקומי הם טובים, כאשר אנו צופים כי המשק יצמח השנה בשיעור של 3.2% (בדומה להערכה מעודכנת של משרד האוצר) - קצב בהחלט נאה למשק מפותח בעת חשש מפני מיתון עולמי. המדד המשולב למצב המשק בחודש דצמבר רשם עלייה של 0.2% כאשר הנתונים לחודשי אוקטובר ונובמבר עודכנו כלפי מעלה.
גם הנתונים האחרונים שפורסמו בארה"ב ובסין מצביעים על המשך מגמה חיובית בכלכלה הריאלית.

(2) התייצבות השווקים הפיננסיים – מתחילת השנה רשמו רוב השווקים הפיננסים המרכזיים בעולם תשואות חיוביות. מגמה זו לא פסחה על ישראל. לראיה, מדד ת"א-100 רשם עלייה של 5.35% מתחילת השנה, והתל-בונד 60 הוסיף לערכו 2.17% בתקופה זו.

(3) רמת הריבית הנומינלית והריבית ריאלית נמוכה.

(4) האינפלציה במרכז היעד הממשלתי. מדד המחירים לצרכן, לחודש דצמבר 2012, נותר ללא שינוי, כך שבסיכום השנתי עלה המדד הכללי  ב-2.2%. אנו צופים כי גם בשנת 2012 תהיה האינפלציה בתוך היעד הממשלתי (3%-1%). בנוסף, ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון נמצאות במרכז היעד הממשלתי. כיום ציפיות האינפלציה נעות בין 1.8% בטווח הקצר ל-2.6% בטווח הארוך

הגורמים שיפעלו להפחתת הריבית

(1) חשש מפני הידרדרות של הכלכלה הישראלית על רקע התמורות באירופה.

(2) חשש ממחנק אשראי במשק.

(3) שוק הדיור. האינדיקטורים האחרונים לשוק מצביעים על בלימה מהירה המביאה לכדי ירידת מחירים.

אין ספק כי ההחלטה לפניה עומדים בבנק ישראל לגבי גובה הריבית הינה לא פשוטה (אגב, כמעט כמו תמיד). אמנם, ההתפתחויות הגיאו-פוליטיות ומשבר החובות המעיב על כלכלות אירופה מעודד הורדת ריבית בעוד שהאינפלציה בפועל והאינדיקטורים האחרים תומכים בהותרתה ללא שינוי, במיוחד אם ניקח בחשבון כי הריבית הריאלית במשק היא נמוכה.

עם זאת, לדעתנו האינדיקטור שהטה את הכף לגבי אי שינוי ברמת הריבית הינו המדד המשולב אשר הצביע על המשך צמיחה במשק המקומי.

אי לכך, אנו מעריכים כי נגיד בנק ישראל יותיר את הריבית לחודש פברואר (ב-24/1) ברמה של 2.75%.

מבט לחודשים הקרובים

אין ספק כי גובה הריבית בהמשך השנה יקבע בהתאם להתפתחויות בעולם ובישראל. הואיל והאינפלציה פחות משמעותית בתקופה זו, בנק ישראל יפעל לקדם את הפעילות הכלכלית בישראל.

לכן, האטה כלכלית או התגברות ברמת הסיכון בשווקים עשוייה להביא להפחתה נוספת. מנגד, אם הפחד לא ישוב לשווקים, להערכתנו רמת הריבית תישאר ללא שינוי, במיוחד לאור הסביבה הכלכלית לפיה לא נראה כי הכלכלה הישראלית לא נכנסת למיתון.

נכתב ע''י רון אייכל,
מיטב בית השקעות

מסמך זה הוכן על-ידי מיטב בית השקעות בע"מ ו/או על-ידי אחת או יותר מהחברות שבשליטתה. מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ועל כל אדם להתייעץ עם יועץ ו/או משווק השקעות בכל הנוגע לביצוע פעולה במוצרים פיננסיים ועם יועץ פנסיוני ו/או סוכן שיווק פנסיוני בכל הנוגע להצטרפות או עזיבת מוצרים פנסיוניים. כמו כן, מסמך זה אינו מהווה הצעה או המלצה לרכישת או מכירת מוצר פיננסי, לרבות קרן השתלמות, אופציות, יחידות השתתפות בקרן נאמנות או כל נייר ערך או מוצר פיננסי אחר, ואינו מהווה הצעה להצטרפות או עזיבת מוצר פנסיוני, לרבות קופת גמל, קרן השתלמות, קרן פנסיה או תכנית ביטוח. רכישת מוצר פיננסי בגינו נדרש פרסום תשקיף ודיווחים מיידיים, לרבות יחידות בקרנות נאמנות, תעשה על פי התשקיף והדיווחים המיידיים שבתוקף. כמו כן, מיטב בית השקעות בע"מ, וכן חברות שבשליטתה עוסקות, בין היתר, בניהול תיקי לקוחות, ניהול קרנות נאמנות, ניהול קופות גמל, ניהול קרנות השתלמות, ניהול קרנות פנסיה וחיתום, ועשוי להיות למי מהן עניין אישי במסמך זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמן ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. האמור במסמך זה נאסף ו/או מתבסס על מידע ממקורות שונים ולא בוצעה על-ידי מיטב בית השקעות ו/או כל חברה שבשליטתה בדיקה עצמאית של המידע האמור. האמור במסמך זה כולל הערכות, אומדנים ו/או תחזיות. מיטב בית השקעות בע"מ וכן כל חברה בשליטתה אינן אחריות לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ועקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו. אין בתשואות העבר של המוצרים הפיננסיים כדי להעיד על תשואותיהם בעתיד. כל הזכויות, לרבות זכויות הקניין הרוחני, במסמך זה ובתוכנו, שייכות למיטב בית השקעות בע"מ ו/או לאחת או יותר מהחברות אשר בשליטתה, ואין לעשות בו כל שימוש שהוא, לרבות להפיצו ולהעתיקו, ללא קבלת אישורן מראש ובכתב.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x