נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

מודלים כלכליים >> שיעורי האבטלה הנמוכים לחודשים יולי ואוגוסט אינם אמינים לדעתנו >> האבטלה צפויה להגיע ליותר מ- 8%.

 

 
מנכלית מודלים שוקי הון, רחל שיינין צילום ולדימירמנכלית מודלים שוקי הון, רחל שיינין צילום ולדימיר
 

מודלים
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/10/2013

המצב במשק
נתוני סחר החוץ שהתפרסמו אתמול מצביעים על המשך מגמת הנסיגה ביצוא. יצוא הסחורות (ללא אניות ומטוסים ויהלומים) קפוא בתשעת החודשים הראשונים של 2013,  בהשוואה לתקופה מקבילה בשנת 2012.
גם ברמת המיקרו המצב מעורר דאגה קשה – הן חברת טבע והן בתי הזיקוק בישראל הודיעו כי בכוונתם לפטר מאות עובדים. נוסף על כך, לא קיימים כיום פרוייקטים גדולים להרחבת הייצור של מוצרים סחירים. ברור שכוונות אלו מעידות על נסיגה בפעילות !

מצב המשק הישראלי מההיבט המאקרו כלכלי הינו הטוב ביותר שהיה מעולם. גם בהשוואה בינלאומית זהו משק חזק ואיתן: ללא אינפלציה, עם חוב לאומי שאינו מהווה נטל גדול, ללא חוב חיצוני נטו (עודף נכסים נטו של מעל 50 מיליארד $), ללא גירעון גדול בתקציב המדינה (כ-3.5% תוצר בשנת 2013) ועם רזרבות אדירות של מט"ח. לא מפליא לכן שחברת הדירוג P&S מאשררת לישראל דירוג של +A.

ואולם המשק הישראלי נמצא עתה בשינוי המגמה חשוב, אם כי קשה מאוד לאבחון הוא מאט בצורה מדאיגה. להערכתנו, כאמור, קצב הצמיחה עומד עתה על כ-2% בלבד (בניכוי הגידול בתוצר כתוצאה מתחילת השאיבה של הגז בתמר, אשר אינו תורם כלל לתעסוקה במשק). והוא צפוי להיות איטי גם בשנים 2014 – 2015.
ההיגיון הכלכלי מחייב שבועת מחירי הנדל"ן תתפוצץ במוקדם או במאוחר. רמת המחירים הנוכחית אינה הגיונית בכל קנה מידה כלכלי, ולכן היא לא תוכל להימשך לאורך זמן. להערכתנו, צפויה ירידת מחירים של כ-30% בממוצע. העיתוי אינו ידוע, הקטליזטור לתחילת המשבר יכול להיות כמעט כל מאורע, אפילו שולי.
כלכלת ישראל צועדת לשפל מתמשך בקצב הצמיחה, שעומד כבר עתה על כ-2% בלבד (בניכוי התוצר מהפקת הגז בתמר שאינו רלוונטי לתעסוקה במשק). להערכתנו, שפל זה ימשך גם בשנים 2014–2015, אלא אם הממשלה תפעיל מדינות אגרסיבית לעידוד הצמיחה, ועכשיו !!
אנו הזהרנו מפני מצב זה ברציפות במשך יותר מ-3 שנים. חבל שעד לאחרונה התעלמו מכך.

הריבית והצמיחה
הורדת הריבית המוניטארית בתחילת אוקטובר ב-0.25 נקודות ל-1% הייתה בחזקת "Too little too late" . לדעתנו, יש להוריד מיד את הריבית בעוד 0.5 נקודות, כדי להגיע לריבית של 0.5%, שהיא הריבית בגוש האירו ובאנגליה (הריבית בארה"ב היא 0% וצפויה להישאר כך עוד יותר משנה).
שע"ח של השקל גם לאחר ההכרזה על הורדת הריבית, עמד על 3.55 ₪ לדולר בלבד. שע"ח זה מייצג לדעתנו, שקל חזק בצורה קיצונית (מעל 10%) מהשער הכלכלי.
התוצאה (הטריוויאלית) של שע"ח הגבוה היא, שרווחיות הייצור המקומי נפגעה קשה ולכן הייצור המקומי בקיפאון, הייצוא בנסיגה, וחמור מכל, ההשקעות בענפי המשק בשפל חסר תקדים.  
בישראל, קצב האינפלציה עומד על 1.3%, בדומה למצב בארה"ב ובגוש האירו. לכן, כאשר הריבית אצלנו גבוהה משמעותית מהריבית בארה"ב והגירעון בתקציב המדינה נמוך מאשר בארה"ב, יש לצפות להתחזקות השקל. ואכן, השקל היום חזק ברמה שאינה מאפשרת צמיחה מספקת לצורך תעסוקה מלאה.
מנגד, בעוד שהכלכלה הישראלית נכנסת למשבר, ארה"ב יוצאת ממנו, לאט, אבל בטוח, בעיקר באמצעות הרחבה מוניטארית נועזת מאין כמוה (ריבית 0% והדפסה של כ- 1 טריליון $ בשנה). זו גדלותו של בן שלום ברננקי.

תעסוקה ואבטלה
שיעורי האבטלה הנמוכים לחודשים יולי ואוגוסט אינם אמינים לדעתנו. אנו צופים גידול משמעותי באבטלה עוד השנה. בשנים 2014 – 2015 צפויה האבטלה להגיע ליותר מ- 8%.
כיום קבוצה גדולה של חרדים אינם חלק מכוח העבודה. ואולם, שינוי במבנה השוק וכניסתם לשוק העבודה עלולה לחשוף את המשק הישראלי לעובדה שכיום אין להם מקומות עבודה וידרשו השקעות גדולות לפתח מקומות עבודה.
התהליך צפוי להיות דומה אם תכנסנה נשים ערביות לכוח העבודה. ולכן נדרשות השקעות גדולות מאוד בשנים כדי לאפשר תעסוקה הולמת לעשרות אלפי אנשים מהמגזרים החרדי והערבי שירצו להיכלל בכוח העבודה.

 מתוך אתר "מודלים" www.modelim.co.il

הבהרה ואזהרה !

 סקירה זו הינה חלקית ולא מעודכנת ונלקחה מסקירה רחבה המיועדת ללקוחות מודלים כלכליים בע"מ. הסקירה כאן עוסקת בתחזיות כלכליות, אשר במהותן אינן ודאיות ובפועל יכולים לסטות משמעותיות מהתחזיות. לשימוש מושכל בתחזיות אלו יש הכרח במיומנות שאינה נחלת הכלל. הסקירה היא לצרכי התרשמות כלכלית בלבד ואין לעשות בה כל שימוש ללא ייעוץ מקצועי מתאים. המידע המוצג כאן הוא חלקי, ועלולות לחול בו טעויות. מודלים כלכליים בע"מ או מי מעובדיהן אינן נושאים באחריות כלשהי לגבי החומרים הכתובים כאן. אי מימושן של התחזיות והערכות לא יהווה עילה כל שהיא לתביעה בגין נזקים ישירים או עקיפים שיגרמו עקב השימוש בהן. מודלים שוקי הון בע"מ הינה חברה לניהול השקעות שבשליטת בעלי מניות חברת מודלים כלכליים. בבעלות מודלים שוקי הון חברה לניהול קרנות נאמנות, מודלים קרנות נאמנות בע"מ. מודלים שוקי הון ומודלים קרנות נאמנות מחזיקות וסוחרות במניות, באג"ח ובמט"ח, הן בשוק מקומי והן בשווקי חו"ל. אין בסקירה זו משום המלצה לרכישה, ו/או מכירה, ו/או החזקה של ני"ע כלשהו, או  תחליף לייעוץ אישי הנדרש לקבלת החלטות כלכליות והחלטות בשווקי ההון.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.  

x