בנק ישראל מותיר את הריבית לחודש דצמבר ללא שינוי ברמה של 1%.
בנק ישראל מנה 5 סיבות עיקריות להחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי, אבל הסיבה העיקרית להערכתנו החודש הייתה ככל הנראה הפיחות שנרשם בשקל מול הדולר.
הבנק מציין את אי הודאות לגבי מועד ה- TAPERING ומזכיר את הורדת הריבית של הבנק האירופאי. בנק ישראל לא ישנה את הטון לפני שינוי מדיניות בארה"ב – הבנק ימשיך להיות מושפע ככל הנראה יותר מנתוני הצמיחה והתעסוקה ומהמתרחש בארה"ב. צמצום רכישות של הבנק המרכזי שם יוביל ככל הנראה להתחזקות של הדולר בעולם לרבות התחזקות מול השקל ויאפשר מרווח תמרון עבור בנק ישראל על מנת לנסות לטפל במחירי הדיור המקומיים.
התייחסות להחלטת שר האוצר: ההחלטה שלא להעלות את מס ההכנסה תוביל לויתור על הכנסה של 3.5 מיליארד ש"ח. לטעמינו החלטה זו אינה בעלת משמעות גדולה מידי על הגירעון התקציבי ועשויה להיתפס כפופוליסטית יותר מאשר כלכלית. נזכיר כי במהלך השנה הוקפץ התמ"ג ב- 70 מיליארד ש"ח לאחר שנקבע התקציב, כך שהגירעון התקציבי (הגירעון הוא ביחס לתוצר כמובן) יהיה נמוך יותר, והיעד יהיה בר השגה. ההחלטה המשמעותית יותר אתמול של שר האוצר, לפחות מבחינתנו, היא הרצון לשנות את "כלל ההוצאה" של הממשלה. נזכיר כי הממשלה הקודמת העלתה את נוסחת גידול ההוצאה שלה מרמה של 1.7% בשנה לגידול כמעט כפול שמסתמך על ממוצע הצמיחה בעשר השנים האחרונות תוך כדי חתירה ליחס חוב תוצר של 60%. כלומר ככל שנתקרב לשם, ההוצאה תגדל. יחד עם זאת הצמיחה בעשר השנים הקרובות תהיה ככל הנראה נמוכה מהממוצע בעשור האחרון ולכן יש לפעול במהירות לשינוי הנוסחה. ההשפעה על הצריכה הפרטית תהיה שולית יחסית, אנחנו חושבים שהיא תושפע לחיוב בגלל סיבות אחרות.
הגורמים להחלטת בנק ישראל כפי שהם מתוארים בהודעה:
• סביבת האינפלציה נותרה נמוכה למרות העלייה במדד המחירים לצרכן באוקטובר – האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים קרובה למרכז היעד ונצפתה ירידה קלה בציפיות האינפלציה לשנה הקרובה.
• ברביע השלישי נרשמה ירידה בקצב הצמיחה וניכרת חולשה בתעשייה ובייצוא - אך אינדיקטורים ראשוניים לרביע הרביעי מצביעים על התאוששות.
• השקל נחלש מול הדולר בסיכום החודש – אם כי החלשות השקל מול הדולר הייתה מתונה מזו של מרבית המטבעות. • המדיניות המוניטארית במשקים עיקריים נותרה מרחיבה מאוד – למרות השיפור בארה"ב עדיין שוררת אי ודאות לגבי תחילת
ה- TAPERING. ה- ECB הפחית החודש את הריבית בכ- 0.25% וחזר על מחויבות למדיניות מרחיבה לאורך זמן.
• תחזית הצמיחה הגלובלית של ה- OECD עודכנו כלפי מטה בעיקר במשקים מתעוררים.
• נמשכת העלייה במחירי הדיור לצד קצב מהיר של נטילת משכנתאות - הנחיות המפקח על הבנקים צפויות להפחית את הסיכון לציבור נוטלי המשכנתאות.
מה לגבי העתיד
בנק ישראל ממשיך את הטון מההודעה הקודמת כי ההרחבה המוניטארית תישאר כול עוד הפד לא יתחיל עם הקיפול. אנחנו באמת חושבים שהאירועים במאקרו המקומי והעולמי אינם תומכים בהותרת הריבית בשיעור כל כך נמוך, למעט כאב הראש של שער החליפין. מכיוון שאנו מעריכים שהפד צפוי להתחיל ולצמצם את הרכישות כבר בתקופה הקרובה, אנו מעריכים שתוך מספר חודשים גם הטון של בנק ישראל לגבי הריבית העתידית צפוי להשתנות.
אנו מעריכים כי הריבית תישאר ללא שינוי בחודשים הקרובים.
שוק האג"ח – פרסום פרוטוקול הפד שהראה כי תוכניות הקיפול נמצאות על השולחן העלה את אי הודאות לגבי מועד הקיפול. במקרה של דוח תעסוקה חזק לחודש נובמבר, ההסתברות לקיפול כבר בהודעה הקרובה תעלה מחדש. יחד עם זאת, אנחנו מתקשים לראות את התשואות בארה"ב הרבה מעל 3%. שוק האג"ח המקומי יחזור לדבוק באג"ח האמריקאי כאשר לאחרונה נראה כי השפעת ציפיות הריבית המקומית על העקום (גם על החלק הארוך יותר) גדלה משמעותית
אהוליאב לוי ויניב חברון, מחלקת מחקר ואסטרטגיה
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.




