על הפרק – חזרתם של המתכות היקרות
בצעד אמיץ, אך הכרחי, החליט הבנק המרכזי האמריקאי על האצת ה TAPERING, או במילים אחרות – להאט עוד יותר את קצב רכישת האג"ח בשווקים הפיננסיים. מבלי להיכנס לפילוסופיה מיותרת, ישנה משמעות אחת לכך, והיא שפחות כסף ייכנס לשוק המניות, ומכאן שנגזר עלינו, מנהלי ההשקעות, לחשוב מחוץ לקופסא – נגמרו (לעניות דעתי) ימי האינדקסים, כלומר השקעה דרך תעודות סל על השוק האמריקאי, ועכשיו צריך יהיה לחפש השקעות אחרות, ממוקדות יותר.
אבל לפני שנדבר על חזרתם של המתכות היקרות למרכז, מילה אחת על ג'נט יילן, נגידת ה FED החדשה. הרזומה של הגברת הנכבדה לא מציין ולו פעם אחת מקום עבודה אמיתי. תארי אוניברסיטאות ותארי כבוד יש לה למכביר, כמו גם לימודים גבוהים ועוד לימודים עוד יותר גבוהים, אקדמיה ברמה הכי גבוהה שרק אפשר, אבל ניהול אמיתי של צוות עובדים, במגזר הפרטי העסקי, שלא לדבר על ניהול חברה, אין. אפילו לא פעם אחת. מפחיד לחשוב מה עלול לקרות אם תתקבל, או לא תתקבל, ההחלטה המוניטרית הבאה. ג'נט ילן היא 'יונה', הגדרה המתאימה למי שמחזיק באג'נדה ששוק העבודה חשוב יותר מאינפלציה, כלומר ילן לא הולכת להעלות את הריבית הדולרית בתקופה הקרובה, שכן נתוני התעסוקה בארה"ב עדיין חלשים.
מה שמחזיר אותנו באופן הישר למתכות היקרות.
שנתיים לא טובות, וזה בלשון המעטה, עברו על הזהב, הכסף ומניות הסקטורים הללו. ירידות של עשרות אחוזים בזהב ובכסף, גררו ירידות חדות עוד יותר במניות המשתייכות לסקטורים אלו, ירידות שהגיעו עד כדי 60%. לצד ההחלטה להוריד את קצב רכישות האג"ח על ידי ה FED, בא ההימור המטופש להחריד על הביטקויין, הימור שלכאורה היה אמור להוציא את העוקץ מהזהב והכסף כאלטרנטיבה פיננסית, אל עבר מטבע ווירטואלי שאף אחד מעולם לא החזיק ביד, שלא לדבר על איך מיצרים אותו, אבל ההתעסקות המטופשת הזו בביטקויין עשתה את שלה, ומהמרים נטשו את הזהב והכסף אל עבר הלא נודע.
עכשיו, כשברור לכל שהביטקויין הוא לא יותר מאשליה אחת גדולה, ובנוסף – ברור שג'נט ילן לא תקבל החלטה גורלית בקשר לריבית הדולרית, הקרקע לשוק השוורי הבא במתכות היקרות כבר הוכנה, ונראה שאנחנו לקראת מפנה אמיתי במגמות של השנתיים האחרונות.
הזהב
• מחיר הזהב – גרף 20 שנה.
20 שנה ויותר שלא נראה מומנטום כל כך שלילי במחיר הזהב, כפי שקרה בשנתיים האחרונות, תוך כדי ירידות של 30% ויותר, ממחיר של 1900$ לאונקיה עד כדי 1350$ היום. בתחתית הגרף ניתן לראות שהירידות בחוזה הזהב נכנסו להגדרה של 'מכירות יתר', כלומר אזור שבו סביר להניח שאין כבר יותר מדי מוכרים ועושה רושם שמגמת ההיחלשות של מחיר הזהב נבלמה, ואף יצרה תחתית ברמות של 1200$.
התיאור לעיל מקבל חיזוק עוד יותר מוחשי כאשר בודקים את היחס שבין מחיר הזהב לבין מדד מניות הזהב עצמו – HUI :
• מחיר הזהב ביחס למדד מניות הזהב, גרף 16 שנים.
מבחינה היסטורית – מדד מניות הזהב, ה HUI, נסחר היום בשפל חסר תקדים, הדומה לשפל שנרשם בסוף שנת 2000, ביחס למחיר הזהב האמתי. העיגולים בגרף מלמדים כי מניות סקטור הזהב נסחרות במחירים מאוד נמוכים אל מול מחיר הזהב, ואם ההיסטוריה תחזור על עצמה, הרי שאנחנו נמצאים לקראת מפנה דרמתי, כזה שיחזיר את היחס לממוצע הרב שנתי, וכמילים אחרות – יש להכניס מרכיב של מניות זהב אל תיק ההשקעות.
הכסף
• חוזה הכסף – גרף 20 שנים.
הדומה למחיר הזהב, ולאזור 'מכירות היתר' שלו, כך גם מחיר חוזה הכסף, אלא שבמקרה של הכסף, הירידות הן בגובה של 60% מהשיא שנרשם ב 2011. מעולם לא הייתה ירידה כה חדה בחוזה הכסף, כפי שקרה ב 3 השנים האחרונות. כעת, מצא המחיר תמיכה בקו המגמה העולה ואף תחתית ברמות של 18.5$ לאונקיה. נראה כי הכול ערוך ומוכן לתיקון משמעותי, שלא לדבר על מהלך חיובי וארוך במחיר הכסף.
למען הסר ספק – אין אנו מדברים להפוך את תיקי ההשקעות המסורתיים מקצה אל קצה ולהשקיע את כל כולם במתכות היקרות, אבל אנחנו מזהים כאן הזדמנות שלא מגיעה כל יום, הזדמנות שניתן להפיק ממנה רווחים נאים לטווח הבינוני/ארוך.
ירון שקדי, מייסד ומנהל השקעות ראשי
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי וביןבהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

ירון שקדי


