עיקרי הדברים:
1. עד כה מבצע 'צוק איתן' וההסלמה הביטחונית אינן משפיעות על שוק ההון בישראל. אולם ההידרדרות הביטחונית תופסת את השוק בנקודה רגישה של שינוי כיוון ועשויה להאיץ תהליכים של עליית תשואות ומרווחים ותיקון בשוק המניות. יש לזכור שאירועים מסוג זה נוטים להשפיע על השוק בטווח הקצר מאוד בלבד (שעות עד ימים) ולאחר מכן השוק חוזר למסלולו הכלכלי. יחד עם זאת, הימשכות המבצע תביא להשפעה גם על הכלכלה הריאלית.
2. נתונים חיוביים מגיעים מארה"ב ומחזירים את האופטימיות בשווקים. ההודעה על צמצום והפסקה צפויה של ההזרמות לשוק מעידה על עוצמת השיפור הכלכלי.
3. באירופה נתונים מעורבים מעלים שוב את החשש שמשבר החוב של 2011 עדיין איתנו ועשוי להשפיע על כלכלות בגוש בשנים הקרובות. בריטניה וגרמניה ממשיכות להוביל בנתונים ובביצועים ומהוות יעד השקעה מועדף באירופה.
4. הפלת המטוס המלזי ע"י הרוסים באוקראינה עשויה להוביל להקשחת הסנקציות על רוסיה ולהחרפה מחודשת במשבר הרוסי אוקראיני. לצד משבר זה על מדינות המערב להתמודד גם עם המשבר בעירק. שני אירועים שיש ביכולתם להשפיע על הכלכלה העולמית ובעיקר להשפיע על מחירי האנרגיה בעולם.
5. אגרות החוב הממשלתיות ממשיכות לנוע קדימה על רקע הריבית הנמוכה, הנזילות הגבוהה בשווקים והיעדר האלטרנטיבות. רבים בשוק סבורים כי המבצע הצבאי עשוי להוביל את בנק ישראל להורדת ריבית בהודעה הקרובה. להערכתנו אין מקום להורדת ריבית ומומלץ לצמצם סיכונים בדרך של הורדת המח"מ.
6. מדד הפחד (VIX) שהומצא ע"י פרופ' דן גלאי (יו"ר סיגמא בית השקעות) בשנות ה-80 נסחר ברמות נמוכות גם בישראל וגם בארה"ב וזאת למרות עליות בשבוע האחרון על רקע המבצע הצבאי. המשמעות היא כי הפעילים בשוק לא צופים לירידות שערים בטווח של חודש-חודשיים קדימה.
המלצות עיקריות:
1. מומלץ לצמצם מח"מ לטווח של 3-3.5
2. חשיפה מניתית ברמה גבוהה אך לא מקסימלית מחשש למימושים בשווקים ואפשרות לניצול הזדמנויות. חשיפה מומלצת של כ-80%-85% מהמדיניות. עיקר החשיפה לשווקים בחו"ל – ארה"ב ואירופה.
3. אג"ח קונצרני סביב דירוג A אחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על מרווח הסיכון והתשואה לפדיון.
4. הגדלת רכיב ריבית משתנה בתיקים.
5. הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.
6. מט"ח – המשך עדיפות לחשיפה לשקל
מדדים מובילים בארץ נכון ליום 24/07/2014
|
ת' שנתית |
ת' חודשית |
שם נייר |
|
5.16 |
0.7 |
מדד ת"א 25 |
|
4.07 |
0.31 |
מדד ת"א 100 |
|
-1.8 |
-1.63 |
מדד ת"א 75 |
|
-2.34 |
0.5 |
מדד ת"א בנקים |
|
-2.19 |
-3.39 |
מדד ת"א יתר מאגר |
|
-3.03 |
-0.7 |
מדד ת"א פיננסים |
|
1.58 |
-1.14 |
מדד ת"א נדל"ן 15 |
|
2.77 |
0.27 |
מדד תל בונד 20 |
|
2.04 |
0.2 |
מדד תל בונד 40 |
|
3.35 |
0.43 |
מדד תל בונד שקלי |
|
4 |
0.11 |
אג"ח כללי |
|
4.63 |
0.15 |
ממשלתי כללי |
|
0.51 |
-0.08 |
ממשלתי שקלי ריבית משתנה |
|
0.52 |
0.06 |
מדד מק"מ |
מדדים מובילים בחו"ל נכון ליום 25/07/2014
|
ת' שנתית |
ת' חודשית |
שם נייר |
|
3.24 |
1.71 |
דאו ג'ונס |
|
7.31 |
1.19 |
S&P 500 |
|
10.29 |
2.91 |
נאסד"ק 100 |
|
1.91 |
-1 |
דאקס |
|
0.95 |
0.76 |
פוטסי |
|
-5.72 |
1.31 |
ניקיי 225 |
|
1.55 |
2.06 |
האנג סנג |
*במונחי מטבע מקומי
סיכום שבועי לשוק ההון 20.07.14-24.07.14
כללי
גם השבוע מבצע 'צוק איתן' לא השפיע בצורה משמעותית על הבורסה בתל אביב. עובדה זו לא מפתיעה במיוחד לאור ניסיון העבר אשר מלמד שההשפעות של מבצעים מסוג זה על הכלכלה המקומית הם לא משמעותיים. במידה והמבצע יסתיים בימים הקרובים אנו לא צופים שינויים דרמטיים בכלכלה ובתוצאות הריאליות במרבית הענפים במשק. עם זאת, יש לשים לב לשתי התפתחויות אשר כן עשויות להשפיע על שוק ההון המקומי בעתיד. ההתפתחות הראשונה היא האפשרות שהמבצע הקרקעי יורחב אם לא תושג הפסקת אש בימים הקרובים והשניה היא השאלה האם ביטול טיסות חברות התעופה הזרות לנתב"ג בעת לחימה יכולה בעתיד הרחוק להרחיק השקעות מישראל.
הרקע למסחר העולמי השבוע היה הפלת המטוס המלזי ע"י מורדים פרו-רוסים במזרח אוקראינה. למרות שנשיא רוסיה פוטין הודיע כי הוא מעוניין לסיים את חוסר היציבות בה שרויה מזרח אוקראינה מאז סיפוח חצי האי קרים במרץ השנה, בריטניה וארה"ב הודיעו כי יש להדק את הסנקציות על רוסיה. מנגד יש לשים לב כי מדינות המערב אינן מתואמות לחלוטין בנוגע לסוגיה הזו וצרפת השלימה את עסקת הנשק שלה עם רוסיה השבוע וסיפקה לה את ספינות המלחמה. כרגע נראה כי המשבר אינו מסלים אך עם זאת השווקים באירופה צפויים להיות תנודתיים בהתאם להתפתחויות בסוגיה הזו.
נתון מאקרו חיובי הגיע השבוע מסין, מדד מנהלי הרכש של HSBC הגיע לשיא של שנה וחצי ועמד על רמה של 52 נקודות וזאת לעומת רמה של 50.8 נקודות ביוני. הנתון מעיד על צמיחה בכלכלה הסינית והוא מתווסף לנתוני המאקרו החיוביים בשבועות האחרונים מסין. כזכור, תחזית הצמיחה הסינית עומדת על 7.5% והממשל הסיני הודיע כי הוא יעשה כל מאמץ על מנת להגיע לצמיחה בשיעור כזה.
בגזרת המט"ח, היורו והדולר ממשיכים לרדת וזאת למרות מבצע 'צוק איתן'. היורו ירד לרמת שפל של כל הזמנים במהלך יום חמישי, 4.58 אל מול השקל ואילו הדולר גם ממשיך לרדת ועמד בסוף השבוע על 3.42. נדמה כי שוק המט"ח מתנהל כאקס-טריטוריה ואינו נסחר בכלל בתגובות לשוק ועולה השאלה אם השקל לא נחלש לאור מבצע צבאי וקניות מאסיביות של מטבע חוץ האם לא צריכים לנקוט באמצעים מעט חריפים יותר על מנת להגיע לשערי חליפין גבוהים יותר.
ארה"ב
קרן המטבע הבינלאומית הורידה את ציפיות הצמיחה שלה לכלכלה האמריקאית. הקרן עדכנה את תחזיתה האחרונה מחודש יוני שצפתה צמיחה ב-2014 של 2% והורידה אותה כעת ל-1.7%. בקרן מציינים שהתאוששות ברבעון השני לא הייתה מהירה כמצופה לאחר התכווצות הכלכלה ברבעון הראשון שנבעה בעיקר ממזג האוויר הקשה. בנוסף נכתב כי שוק התעסוקה האמריקאי לא יחזור לרמות האבטלה והשכר אשר אפיינו אותו בתקופת טרום המשבר ב-2008 בארבע השנים הקרובות.
מנגד, נתוני מאקרו טובים פורסמו השבוע בארה"ב. האינפלציה בארה"ב בחודש יוני עלתה בשיעור של 0.3% וזאת בהתאם לתחזיות המוקדמות. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים בארה"ב עמדה על 2.1%, מספר דורשי האבטלה בארה"ב ירד לרמה הנמוכה ביותר זה 8 שנים והוא עמד בשבוע האחרון על 284,000 דרישות, ירידה של 19 אלף משרות לעומת השבוע שעבר, מחירי הבתים בארה"ב עלו ב-0.4% במהלך חודש מאי והשלימו עליה שנתית של 5.5%. הנתונים הללו אמורים בתיאוריה לתמוך בהעלאת ריבית בתחילת 2015. קצב מכירות הבתים בארה"ב עלה על התחזיות ועלה בחודש יוני ב-2.6% כאשר הקצב השנתי עומד על 5.04 מיליון בתים.
יש לציין כי למרות השיפור בשיעור האבטלה האמריקאי, אשר עומד כעת על 6.1%, רמות השכר במשרות שנוספות נמוכות יחסית וגם רמת השכר הכללית אינה גבוהה. כלומר, מרבית המשרות החדשות הן משרות בשכר נמוך ו/או לא משרות מלאות. נגידת הפד ילן ציינה בנאומה בשבוע שעבר שלא רק שיעור האבטלה חשוב עבורה אלא גם רמות השכר. לדעתנו, המצב הנוכחי בארה"ב בו הנתונים המאקרו כלכליים אינם קוהרנטיים ואינם מצביעים על צמיחה יציבה והדגשים שהנגידה מציינת בנאומיה בנוגע לרמות השכר ולא רק לשיעור האבטלה גרידא כנראה ידחו את מועד החלטת העלאת הריבית.
דוחותיהם הכספיים של חברות רבות היו טובים מהתחזיות המוקדמות. הכנסותיה הרבעוניות של מיקרוסופט עלו על התחזיות, אפל הודיעה על רווח רבעוני גבוה מהציפיות וגם פייסבוק הכתה את התחזיות כאשר דיווחה על רווח למניה של 0.42 דולר לעומת צפי של 0.32 דולר בעיקר בזכות צמיחה בהכנסות פרסום בטלפון הסלולרי. חברות נוספות הציגו דוחות כספיים טובים היו פפסיקו, דלתא וצ'ק פוינט הישראלית. מנגד דוחותיה הכספיים של ענקית התקשורת האמריקאית AT&T אכזבו.
אירופה
לפי נתונים שפורסמו השבוע ניתן לראות כי רמות האבטלה בספרד נותרות ברמה גבוהה מאוד ואבטלת הצעירים היא אחת הבעיות המרכזיות שאיתה מתמודדת הכלכלה. עם זאת, ברבעון השני רמת האבטלה הכללית ירדה מרמה של 25.9% ל-24.5% כאשר מספר המובטלים ירד בכמעט 300 אלף איש. בנוסף הבנק המרכזי בספרד העלה את תחזית הצמיחה שלו ל-1.3% ב-2014, עליה מהתחזית המוקדמת שחזתה צמיחה בשיעור של 1.2%. לפי הבנק, כלכלת ספרד צפויה לצמוח ב-2% במהלך 2015. הבנק המרכזי הגרמני פרסם השבוע דו"ח בנוגע לרבעון השני בו נכתב כי הצמיחה ברבעון צפויה להיות אפסית עקב היחלשות ענף הבניה והירידה בתפוקה התעשייתית.
מדד מנהלי הרכש במגזרי השירות והייצור בגוש היורו מראה על צמיחה ועמד על רמה של 54 נקודות וזאת לעומת רמה של 52.8 בקריאה הקודמת. המדד המקביל אשר מודד רק את גרמניה גם מראה על צמיחה ועמד השבוע על רמה של 55.9 נקודות, הרמה הגבוהה ביותר מאז חודש אפריל.
פרוטוקול הוועדה המוניטרית בבריטניה מעלה כי למרות הצמיחה המרשימה בבריטניה וירידת שיעורי האבטלה כל תשעת החברים בוועדה הצביעו נגד העלאת ריבית. עם זאת מספר חברים בוועדה ציינו שיש לשקול ברצינות אפשרות כזו. להערכתנו, מהלך זה לא יקרה עד סוף 2014 משום שהפאונד חזק דיו בשוק המט"ח מול המטבעות המובילים האחרים וגם עקב סביבת הריבית האפסית בארה"ב.
אג"ח ממשלתי
בשל ההבנה כי מבצע 'צוק איתן' אינו משנה כהוא זה את יכולת הפירעון של מדינת ישראל, גם השבוע נסחרו אגרות החוב המקומיות בעליות. התשואה על אגרת החוב ל-10 שנים, ממשלתי 0324, אף הגיעה לשפל כל הזמנים ועמדה במהלך יום חמישי על 2.76%. אגרת החוב נסחרת בקורלציה עם האג"ח האמריקאית המקבילה אשר התשואה בה עמדה ביום שישי על 2.47. כאמור, מרבית אגרות החוב עלו השבוע הן באפיק הצמוד והן באפיק השקלי, עם זאת האפיק הצמוד הקצר ובריבית משתנה נסחרים ללא שינוי עם נטייה לירידות קלות.
אג"ח קונצרני
בעקבות מבצע 'צוק איתן' הנפקות של 5 סדרות אג"ח חדשות נדחו. היקף גיוס האג"ח הצפוי הוערך בכמיליארד ₪. חדשות טובות הגיעו בכך שהחברות אשר היו מעוניינות הגיעו מסקטורים מגוונים ולא רק מתחום הנדל"ן. אנו מאמינים כי בשוך הקרבות חברות רבות ימשיכו לנצל את סביבת התשואות הנמוכות ויזדרזו לגייס חוב כעת. מבחינת המשקיעים אנו ממליצים על בחירה סלקטיבית ובחינה של כל סדרת אג"ח לגופה בהקשר של תזרים המזומנים ועתיד החברה.
שבוע חיובי עבר על שוק החוב הקונצרני השבוע, אשר ממשיך את הסנטימנט החיובי שלו מתחילת החודש. מדד תל בונד 20 עלה ב-0.38% וסדרה א' של אדמה הובילה עם עליה שבועית של 1.43%. בנוסף ניתן היה לראות השבוע את הביצועים החזקים של אגרות החוב של הבנקים וזאת לעומת ביצועי החסר של המניות שלהן. גם אגרות החוב של חברות הנדל"ן עלו השבוע, גזית גלוב יא' עלתה במהלך השבוע ב-0.59%.
מניות
מדדי המניות המובילים באחד העם ירדו השבוע אך לא בצורה משמעותית. מדד ת"א 25 ממשיך להציג ביצועים עודפים על פני מדד ת"א 75 והוא ירד רק ב-0.22% וזאת לעומת ירידה חדה יותר של 1.3% של מניות השורה השנייה. מניית אל-על נסחרה בתנודתיות בעקבות ביטולי הטיסות של חברות התעופה הזרות בנתב"ג השבוע. במהלך יום רביעי מניית החברה עלתה ב-6% בשל העובדה שהחברה נהפכה למונופול למרבית היעדים בעולם. אך בעקבות הביקורת הציבורית שנבעה מהעלאה של עשרות ואף מאות אחוזים במחירי הכרטיסים וגם בשל הבעיות האובייקטיביות מולן עומדת החברה העלייה המניה הגיבה בירידה מעל ל-2% במהלך יום חמישי. בסיכום השבועי המניה ירדה ב-3.09%. חברת שיכון ובינוי זכתה, כחלק מקבוצת חברות בינלאומית, באחד מהמכרזים מסוג BOT בהם השתתפה בקולומביה. החברה תקים תרחיב ותקים כביש חדש בבירת קולומביה, בוגוטה, באורך כולל של 154 ק"מ. היקף העסקה עומד על כ-550 מיליון דולר ושיכון ובינוי מהווה 37.5% מהצעת קבוצת החברות שזכתה. המניה הגיבה בעליות לידיעה ובסיכום השבועי המניה נסחרה ללא שינוי.
בברכה,
אורי גלאי, מנכ"ל
סיגמא בית השקעות
השתתף בהכנת הסקירה – יונתן ברגמן
מסמך זה, לרבות הנתונים, המידע, ההערכות, הדעות והתחזיות המתפרסמים בו (להלן: "המידע") מסופקים כשירות לקוראים. במידע עשויות להיכלל טעויות ו/או שגיאות והוא נסמך על מקורות מידע חיצוניים אשר אמונים על סיגמא בית השקעות בע"מ ו/או חברות קשורות אליה (להלן: "קבוצת סיגמא") ואולם המידע עשוי ו/או מצב השוק ו/או האנליזות עשויים להשתנות ואין לראות במידע כשלם וכממצה, ובין השאר, בקשר לכל ההיבטים הנוגעים לני"ע ו/או לנכסים פיננסים כלליים ו/או ספציפיים המוזכרים בו, במישרין ו/או בעקיפין ו/או על דרך ההפניה ואין לראות במידע המלצה או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, או הצעה, או הזמנה לקבלת הצעות, או שיווק השקעות, בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא, לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות ו/או או עסקאות כלשהן ו/או רכישת יחידות השתתפות של קרנות נאמנות בניהולו של מנהל הקרן לרבות באמצעות התייעצות עם יועץ השקעות מוסמך. קבוצת סיגמא אינה מחויבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים ו/או עדכונים במידע מראש או בדיעבד. קבוצת סיגמא לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישיר או נסיבתי, הנובע מהסתמכות על המידע, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי הקורא או המשתמש. קבוצת סיגמא ו/או בעלי שליטה ו/או בעלי עניין במי מהם ו/או מי מטעם כל אלה, עשויים בהתאם למגבלות החוק, להחזיק, למכור, לרכוש ו/או להתעניין מעת לעת במידע ו/או במסחר הקשור לניירות ערך ו/או לנכסים פיננסיים הנזכרים במסמך זה בצורה ישירה ועקיפה. כן עשויה סיגמא להתקשר בעסקאות ו/או להעניק שירותים לחברות הנזכרות במידע או חברות הקשורות אליהן, בין במישרין ובין בעקיפין.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.




