אנחנו מרוויחים ביחד 15,000 שקלים נטו, עם משכנתא של 1.25 מיליון שקל. אז למה אנו לא גומרים את החודש?

 

 
 

אילן מזרחי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/10/2014

אם להאמין לדיווחים מהבנקים, היה חודש ספטמבר החלש ביותר השנה בתחום המשכנתאות. הסבר אפשרי לכך ניתן למצוא בנתון שפרסמה לאחרונה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפיו בעשר השנים האחרונות עלו באופן ריאלי יתרות המשכנתאות של משקי הבית ב-42%, בעוד השכר הריאלי הממוצע במשק עלה ב-5.2% בלבד.

 

נתונים: הלמ"ס
ניקח לדוגמה זוג צעיר שרוכש דירה בסכום של 1.7 מיליון שקלים, ולוקח משכנתא של 1.25 מיליון שקלים, בעקבותיה הוא מחזיר בחודש 5,000 שקלים (עוד לפני יתר ההוצאות של משק הבית). ענבר ויואב, למשל, רכשו במודיעין דירה בסכום של 1.7 מיליון שקלים ומחזירים מידי חודש 5,000 שקלים משכנתא. לזוג 2 ילדים - מעיין בת 5, ואור בן 9. ענבר עובדת כגננת ומשתכרת 5,500 נטו בחודש, ויואב עובד בהייטק ומשתכר 9,500 נטו בחודש. כל חודש מסתכלים בני הזוג על יתרת המינוס התופחת ולא מבינים איך זוג במצבם לא מצליח לגמור את החודש.

בחינה מעמיקה יותר מראה כי סך ההוצאות החודשיות שלהם, לרבות דיור, עומד על 17,900 שקלים, כלומר הזוג "מייצר" גרעון חודשי של 2,900 שקלים בחודש (34,800 שקלים בשנה). הוריה של ענבר אמנם מסייעים לזוג מדי תקופה על מנת שתשלומי המשכנתא והרשאות בנקאיות אחרות לא יחזרו (סעיף הדיור בכלכלת הבית של הזוג מהווה 33% מסך כל ההכנסות); אך בעוד ההכנסה הריאלית לא עולה, ההחזר החודשי עולה אף עולה, ועשוי להגיע בשנים הקרובות לכ–6,200 שקלים חודש (עליה מ-33% ל-41% מההכנסות).

עליית הריבית

ריבית בנק ישראל נמצאת אמנם כיום בשפל של כל הזמנים, 0.25%, לעומת ריבית של כ-17% לפני כשני עשורים. אולם ההזדמנות בדמות הריבית הנמוכה יוצרת גם את האיום הגדול אשר צפוי לצוץ כשהריבית תעלה. או אז צפוי הזוג לשלם החזר חודשי של 7,150 שקלים (עליה מ-33% לכ-47% מההכנסות), לעומת 5,000 שקלים החזר חודשי כיום.
 


לסיכום: בשמונה השנים האחרונות עלה השכר בשיעור של 22%, ואילו עליית מחירי הדיור העלתה את ההחזר בגין המשכנתא ב-86%. בנק ישראל, מבחינתו, מנסה ללא הצלחה לנקוט צעדים לריסון עליית מחירי הדיור בשנים האחרונות - והזוגות הצעירים רואים בעניים כלות את מחירי הדיור הגואים ואת חלום הדירה מתרחק.

הכותב הוא מנכ"ל יונט פרימיום – ייעוץ משכנתאות, מקבוצת יונט

 

 

 

 

 


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x