פאניקה בשווקים - לקנות או למכור מניות נדלן?

 

 
שי עזר, IBIשי עזר, IBI
 

שי עזר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
26/08/2015

לאחר יומיים  של פאניקה בשווקים בארץ בכל המגזרים והשאלה המתבקשת היא אם לברוח כל עוד נפשנו ולממש או דווקא לנצל את הירידות ולקנות עוד.
 
הפעם האחרונה שהיה מימוש במניות הנדל"ן, אם כי הרבה פחות אגרסיבי, היה בתחילת מאי כאשר התשואות בעולם ובארץ עלו והיה נראה שאנחנו לקראת היפוך מגמה. בזמנו טענתי שעל אף העלייה בתשואות, התמחור של מניות הנדל"ן היה סביר והחשש העיקרי היה מפני עליה נוספת של סביבת התשואות. למעשה המצב היום הוא הפוך ולאור ההתפתחויות בעולם – מחיר הנפט שלא מפסיק לצלוח, מלחמת המטבעות והחולשה בסין, נראה שסביבת הריבית הנמוכה תישאר איתנו מעבר למצופה וסימן השאלה דווקא מגיע מכיוון הצמיחה.
 
מעיון בחלק מהדוחות נראה שהחברות מציגות תוצאות תפעוליות טובות. הפדיונות בקניונים של מליסרון ועזריאלי ממשיכים לעלות, גב ים ממשיכה לצמוח וגם אמות מציגה תוצאות טובות למרות החשש מהצפת משרדים והשפעת הרכבת הקלה. זה לא שאנחנו סבורים שאנחנו לקראת תקופת צמיחה ושגשוג חסרי תקדים אולם זה מחזיר אותנו שנה אחורה אז פרסמנו את המחקר על השפעת הריבית הנמוכה תחת הכותרת " מי תיתן את הטון, החולשה במשק או הריבית הנמוכה? " . המסקנה בזמנו הייתה שהריבית הנמוכה תיתן את הטון בשל ההשפעה על הוצאות המימון ובשל ההשפעה על התמחור.
 
נבחן כעת את 2 הנקודות בהם התמקדנו במחקר לפני שנה:
 
  1. תמחור – המרווחים נפתחו : אומנם בשנה האחרונה המניות עלו ( גם בהתחשב הירידות בימים האחרונים ) אולם גם ה FFO  עלה ובחלק מהמקרים בשיעור דו ספרתי. לאחר ירידות המניות ועליות באג"חים הממשלתיים, מניות הנדל"ן נסחרות בממוצע לפי תשואת FFO  של 9% כלומר מרווח של כ 8.5% מאג"ח ממשלתי. ניתן לראות שזה המרווח הגבוה ביותר בו נסחרו המניות מאז סוף שנת 2012.

  2. הוצאות מימון – בדומה למניות גם כאן המרווחים נפתחו כשהאג"חים נפלו אולם גם לאחר הנפילות בממוצע האג"חים של חברות הנדל"ן מניב נסחרות לפי תשואה לפדיון של 1.8% לעומת חוב בריבית ממוצעת של כ 4%. המשמעות היא שחברות הנדל"ן עדיין יכולים להוזיל את עלויות המימון שלהם ולמעשה רק אם האג"חים ימשיכו לרדת והתשואות יעלו מעל ל 4% אז פוטנציאל הגדלת הרווחים ממחזורי חוב יתאפס. בהתאם למחירי החוב כיום, בממוצע, חברות הנדל"ן יכולות להגדיל את תזרים ה FFO  שלהם בכ 4.5% בשנה.
 
שורה תחתונה,
להערכתנו לאחר שמדד הלחץ יתמתן ומפלס הפאניקה יירגע מניות הנדל"ן מניב יתקנו. צריך לזכור שבסופו של דבר שווי של חברת נדל"ן מתבסס על תחשיב מאוד פשוט של מכפיל על תזרים. כל עוד סביבת הריבית תישאר נמוכה המכפיל יישאר גבוה.
לגבי התזרים, אמנם אנחנו לא מזהים צמיחה גבוהה אבל כן רואים "זחילה " כלפי מעלה ובתוספת הרוח הגבית מהוזלת עלויות המימון אנחנו מעריכים שתזרים ה FFO  של החברות ימשיך לעלות.
 
נציין חברות כמו בראק קפיטל, סאמיט ואפריקה נכסים שחשופות מאוד לאירו שזינק ב 7% בתחילת החודש. מניות אלו נסחרות בש"ח ויש להם אג"ח בש"ח ולכן לאחר ירידת השערים וזינוק בשער האירו הדיסקאונט גדל משמעותית.

שי עזר, אנליסט הנדל"ן של IBI  בית השקעות

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x