נמשכת הטלטלה בתשואות קופות הגמל: אחרי שבחודש ספטמבר איבדו קופות הגמל כ-1.8% מתשואתן, הן "החזירו" אותה ובגדול בחודש אוקטובר.
תשואה חיובית של 2.4% לקופות הגמל כתוצאה מעליות השערים שנרשמו בשוקי המניות בארץ ובעולם, ובשוק האג"ח בארץ, הממשלתי והקונצרני.
מתחילת השנה השיגו קופות הגמל בשוק תשואה ממוצעת חיובית של כ-3.1%.
-
התשואה הנומינלית המשוקללת של קופות הגמל באוקטובר 2015 צפויה לעמוד על תשואה חיובית של 2.4%, כאשר הבולטות מביניהן לחיוב הן אלו שהשקיעו רכיב גדול בשוקי המניות בארץ ובחו"ל, ובשוק האג"ח הקונצרני והממשלתי בארץ.
-
התשואה הנומינלית של קופות הגמל הגדולות באוקטובר 2015, צפויה לנוע בין תשואה חיובית של 2.1% לבין תשואה של 2.7%.
- תשואות קופות הגמל בתעשייה כולה באוקטובר 2015 צפויות לנוע בטווח רחב יותר שבין תשואה חיובית של 1.9% לבין תשואה של מעט יותר מ-3%.
סיכום חודש אוקטובר 2015
הערכת מיטב דש היא, שקופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגדולות יציגו באוקטובר 2015 תשואה נומינלית (ברוטו) משוקללת חיובית של 2.4%. תשואה צפויה זו מייצגת גם את התמונה בתעשייה כולה, כאשר טווח התשואות של כלל הקופות אמור לנוע בין תשואה חיובית של 1.9% לבין תשואה של מעט יותר מ-3%.
עליות השערים באפיק המנייתי בארץ ובחו"ל, עליות השערים בישראל באפיק הקונצרני ובאג"ח הממשלתי פעלו כגורם חיובי לתשואות הקופות החודש. מנגד, החלשות המט"ח (הדולר האירו) מול השקל פעלה כגורם ממתן.
בשוקי המניות בעולם נרשמו עליות שערים חדות (עד ה-29.10 שהוא יום העסקים האחרון לחישוב התשואות בגמל): בארה"ב מדד ה-S&P עלה ב-8.8%, מדד הדאו ג'ונס עלה ב-9.0% ומדד הנאסד"ק עלה ב-9.8%. גם באירופה נרשמה מגמה חיובית חזקה מאוד: ה-DAX הגרמני עלה ב-11.8%, ה-Eurostoxx 50 עלה ב-10.1%, וה-CAC הצרפתי עלה ב-9.7%. ביפן נרשמה מגמה חיובית והניקיי בשיעור של 8.9%. כל אלו במונחי מטבע של אותן מדינות.
גם בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה חיובית, אם כי חזקה פחות מאשר בחו"ל: מדד ת"א 25 עלה ב-5.5%, מדד ת"א 100 עלה ב-5.0%, מדד ת"א 75 עלה ב-3.6% ומדד יתר 50 עלה ב-0.8% בלבד.
באג"ח הקונצרני המקומי נרשמה מגמה חיובית. מדדי התל בונד רשמו עליות שערים: מדד התל בונד 20 עלה ב-0.8%, מדד התל בונד 40 ומדד התל בונד 60 עלו ב-0.7% כ"א. אגרות החוב הלא מדורגות עלו בכ-0.8%.
מדד אגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד עלה בשיעור של 1.2%. בחינת תשואותיהן על פי התפלגות טווחי הפדיון שלהן מצביעה על מגמה מעורבת, כאשר האג"חים לטווח של 2–0 שנים ירדו ב-0.2%, האג"חים לטווח של 2-5 שנים עלו ב-0.1%, והאג"חים לטווח של 10–5 שנים עלו ב-1.3%.
מדד אגרות החוב הממשלתיות השקליות הלא צמודות (שחרים) עלה ב-0.9%. בחינת תשואותיהן על פי התפלגות טווחי הפדיון שלהן מצביעה על עליות שערים, כאשר השחרים הקצרים לטווח של 2–0 שנים נותרו ללא שינוי, השחרים הבינוניים לטווח 2-5 שנים עלו ב-0.3% והשחרים הארוכים לטווח של 5 שנים ומעלה עלו ב-1.8%. המק"מים והגילונים נותרו ללא שינוי.
תשואות אפיקי השקעה עיקריים ב-% |
אוקטובר 2015 |
מדד ת"א 25 |
5.5% |
מדד ת"א 100 |
5.0% |
מדד כללי של אג"ח ממשלתיות |
0.9% |
מדד כללי של אג"ח צמודי מדד ממשלתיים |
1.2% |
מדד כללי של אג"ח קונצרניות צמודות מדד |
0.8% |
שינוי השקל ביחס לדולר |
1.0%- (תיסוף) |
מלוות קצרי מועד |
0.0% |
שחר |
0.9% |
גילון |
0.0% |
סיכום מתחילת השנה: ינואר-אוקטובר 2015
הערכתנו: תשואה חיובית לקופות הגמל: 3.1%
להערכתנו, מתחילת השנה נרשמה תשואה משוקללת חיובית של כ-3.1% בקופות הגמל. לתשואות החיוביות תרמו בעיקר עליות השערים שנרשמו בשוקי המניות בארץ ובחו"ל ובאגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות בארץ.
שוקי המניות בעולם הציגו מגמה חיובית במרבית המדדים:
בארה"ב: מגמה מעורבת: כאשר מדד ה-S&P עלה ב-1.5%, מדד הדאו ג'ונס ירד ב-0.4% ואילו הנאסד"ק עלה ב-7.1%.
באירופה נרשמה מגמה חיובית: ה-DAX הגרמני עלה ב-10.2%, ה-CAC הצרפתי עלה ב-14.3% וה-Eurostoxx 50 עלה בשיעור של 8.5%.
באסיה: נרשמו עליות שערים: הניקיי עלה בשיעור של 8.5%.
כל אלו במונחי מטבע של אותן מדינות.
שוק המניות בארץ הציג מגמה חיובית במרבית המדדים, כאשר מדד ת"א 25 עלה מאז ראשית השנה בשיעור של 7.4%, מדד ת"א 100 עלה בשיעור של 5.9%, מדד ת"א 75 עלה בשיעור של 1.6% ומדד יתר 50 עלה בשיעור חד של 18.8%.
באגרות החוב הממשלתיות נרשמה תשואה חיובית מתונה בשיעור של 2.3%, כאשר אגרות החוב הצמודות למדד (גלילים) עלו ב-1.1% ואילו אגרות החוב השקליות (שחרים) עלו ב-3.7%.
באגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד נרשמה מגמה מעורבת. בחינת תשואותיהן על פי התפלגות טווחי הפדיון שלהן מראה, שהאג"חים לטווח של 0-2 שנים ירדו ב-1.8%, האג"חים לטווח של 2-5 שנים ירדו ב-0.3% והאג"חים לטווח של 5-10 שנים עלו ב-1.9%.
בחינת תשואותיהן של אגרות החוב השקליות על פי התפלגות טווחי הפדיון שלהן מראה, בדרך כלל, על מגמה של עליות שערים קלות, כאשר השחרים הקצרים לטווח של 0-2 שנים עלו ב-0.5%, השחרים לטווח של 2-5 שנים עלו ב-2.1%, ואילו השחרים לטווח של 5 שנים ומעלה עלו בשיעור חד של 6.2%. המק"מים עלו ב-0.2% והגילונים עלו ב-0.1%.
באגרות החוב הקונצרניות נרשמה מגמה מתונה מאוד: מדד תל בונד 20 ירד ב-0.2%, מדד התל בונד 40 עלה ב-0.9% והתל בונד 60 עלה ב-0.4%. אגרות החוב הקונצרניות שאינן מדורגות (ואין להן מדד) עלו בממוצע בשיעור גבוה מאוד של 5.4%.
כתוצאה מכל אלה, להערכתנו, תעשיית קופות הגמל צפויה להצביע על תשואה משוקללת חיובית של 3.1% מתחילת השנה.
אבי ברקוביץ, מנהל מערך אשראי מיטב דש גמל ופנסיה בע"מ
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.