אנו ממליצים על משקל יתר באירופה, זאת לאור צעדי הבנק המרכזי ולאור חוסר אטרקטיביות של שווקים אחרים בעולם
1.שווקי ההון בעולם צפויים לפתוח את השבוע הנוכחי בירידות שערים בתגובה לאירועי הטרור בפריז בסוף השבוע. גם השוק המקומי נפתח בירידות שערים. אנו צופים כי בטווח הקצר המצב הביטחוני בצרפת ואיומים נוספים על אירופה צפויים ללחוץ על השווקים כלפי מטה, אך עם זאת אנו לא ממליצים על ביצוע שינויים מהותיים בתיק ההשקעות בתקופה זו מאחר ולרוב, אירועים ביטחוניים הם בעלי השפעה לטווח קצר בלבד.
2.בארה"ב, מדדי וול סטריט סגרו שבוע של ירידות שערים. נתון המכירות הקמעונאיות אכזב את המשקיעים וגם רמת המחירים שנגזרת ממדד המחירים ליצרן לא מציירת תמונה תומכת להעלאת הריבית. אנו מחזיקים בהמלצתנו לנצל את העליות בשוק המניות לצורך צמצום החשיפה לשוק האמריקאי, לאור תנודתיות גבוהה ועצבנות המשקיעים ביחס לנתוני מאקרו, מועד העלאת הריבית הקרב ובא ובתגובה לתוצאות החברות בעונת הדו"חות הנוכחית.
3.באירופה, הבנק המרכזי אכזב את המשקיעים השבוע כשלא העניק רמזים נוספים אודות הרחבה של ההקלה הכמותית בגוש האירו. צמיחת תוצר חלשה ברבעון האחרון עשויה לתמוך בצעדי הבנק המרכזי להקלות מוניטריות נוספות. אנו ממליצים על משקל יתר באירופה, זאת לאור צעדי הבנק המרכזי ולאור חוסר אטרקטיביות של שווקים אחרים בעולם.
4.בארץ, נתונים חדשים אודות שוק הנדל"ן משקפים ירידה באחוז העסקות לצורכי השקעה, זאת לאור העלייה במס הרכישה. עם זאת, אנו מאמינים כי עדיין לא מדובר בשינוי מגמה אמיתי בשוק הנדל"ן המקומי וכי על המדינה להמשיך בהגדלת היצע הדירות בשוק על מנת שנראה פה שינוי מגמה לטווח הארוך.
התפתחויות כלכליות ואינדיקאטורים מרכזיים שפורסמו לאחרונה
בארה"ב- הנתון המרכזי לו המתינו המשקיעים השבוע היה נתון המכירות הקמעונאיות בארה"ב, נתון חשוב לכלכלה האמריקאית מאחר וכ-2/3 מהתוצר שלה מבוסס על הוצאות הצרכנים. הנתון שפורסם הצביע על כך שבחודש אוקטובר עלו הוצאות הצרכנים עלייה של 0.2% בלבד כאשר הצפי היה לעלייה של 0.4%, נתון מאכזב לכל הדעות. בנוסף פורסם גם מדד המחירים ליצרן שהמשיך לרדת ב-0.4% גם בחודש אוקטובר, בעיקר בהשפעת הירידה במחירי האנרגיה לצד הקיפאון היחסי בשכר של העובד האמריקאי. מדד המחירים ליצרן הינו אינדיקאטור משמעותי בעל קשר הדוק למדד המחירים לצרכן אשר משפיע על החלטת הריבית בארה"ב.
באירופה, הנתון המרכזי שפורסם השבוע היה נתון הצמיחה בגוש האירו לרבעון השלישי של השנה. הנתון אכזב את המשקיעים כאשר הצביע על עלייה של 0.3% בתוצר כאשר צפי הכלכלנים עמד על עלייה של 0.4%. הכלכלות הגדולות ביבשת- גרמניה וצרפת דיווחו על צמיחה בהתאם לצפי של 0.3%. על סמך נתונים אלו, הצמיחה השנתית בגוש האירו צפויה לעמוד על 1.6%.
בעולם- אנו ממשיכים לעקוב אחר המתרחש בסין. השבוע פורסם נתון מדאיג נוסף אשר הצביע על כך שבחודש אוקטובר צנח הייבוא הסיני ב-18.8% לעומת אוקטובר שנה שעברה ובהמשך לירידה של 3.7% בספטמבר, מה שמעיד על המשך חולשה בביקוש המקומי. הייצוא מהמדינה ירד החודש ב-6.9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ובהמשך לצניחה של 20.4% בספטמבר, זהו החודש הרביעי ברציפות בו נרשמת ירידה בנתוני הייצוא מהמדינה. נתונים אלו מוסיפים לחשש מהתכווצות הביקושים במדינה ובעקבותיהם האטה של הממשלה.
בישראל- לפי נתונים שפרסם משרד הבינוי והשיכון ברבעון השלישי של השנה נרשמה ירידה במחיר הממוצע של דירות חדשות ודירות יד שנייה בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ולרבעון הקודם. אחת הסיבות אשר תומכת בירידת המחירים היא יציאת המשקיעים מהשוק, זאת בשל העלאת מס הרכישה. לפי הנתונים, המחיר הממוצע לדירה חדשה עמד על 1.58 מיליוני ₪, נמוך בכ-6% בהשוואה לרבעון הקודם ובכ-4% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. המחיר הממוצע לדירת יד שנייה עמד על 1.22 מיליון ₪, ללא שינוי בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ונמוך בכ-4.3% מהרבעון הקודם. עוד השבוע, פורסם פרוטוקול דיון הריבית לחודש נובמבר של בנק ישראל אשר חושף כי כל ארבעת חברי הוועדה המוניטרית שהשתתפו בדיון תמכו בהותרת הריבית ללא שינוי, ברמת שפל של 0.1% בה היא נמצאת כבר שמונה חודשים. בסוף הדיון ציינו בבנק ישראל כי "הוועדה המוניטרית מעריכה שהמדיניות המוניטרית תיוותר מרחיבה למשך זמן רב", כלומר הוועדה המוניטרית מעריכה כי הריבית בארץ תישאר נמוכה עוד זמן רב. הסיבות אשר הביאו להחלטה היו- צפי השוק לתחילת העלאת הריבית בארה"ב רק ביולי 2016 (תחזית שכבר פחות אקטואלית מאז דו"ח התעסוקה האחרון) ושוק הדיור שממשיך במגמת עלייה.
שווקי ההון
מניות- הבורסה בת"א סגרה את השבוע בירידות שערים בהתאם למגמה בעולם. בסיכום שבועי, מדד המעו"ף נחלש בשיעור של כ-1.5% ומדד ת"א 100 השיל מערכו כ-1%. מבחינה סקטוריאלית בלט לחיוב מדד חברות הביטוח אשר הציג עליית שערים שבועית של יותר מ-2.5%, לעומתו, בלט לשלילה מדד הנפט והגז אשר השיל מערכו כ-5% בסיכום שבועי. בארה"ב מדד ה-S&P500 השיל מערכו השבוע כ-3.6% ומדד הנאסד"ק סגר בירידה של יותר מ-4% . באירופה, מדד הדאקס הגרמני סיים את השבוע בירידה של 2.5% ומדד ה- Eurostoxx50 נחלש בכ-3%.
אג"ח- האפיק הסולידי נסחר השבוע ללא שינוי מהותי. מדדי התל-בונד צמודי המדד והשקליים שמרו על יציבות. אגרות החוב הממשלתיות הצמודות בלטו לשלילה ונסחרו בירידות של 0.2% ואילו אגרות החוב הממשלתיות באפיק השיקלי סגרו את שבוע המסחר בירידות של 0.1%.
מט"ח- בשוק המט"ח השקל התחזק מעט מול המטבעות העיקריים, כאשר מול הדולר התחזק השקל בכ-1% ושערו נקבע על 3.88 ₪ לדולר והאירו נחלש מול השקל בשיעור דומה ושערו נקבע על 4.18 ₪ לאירו.
* הנתונים נכונים לתאריך 13.11.15 (סוף יום מסחר)
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.