האם ב-2015 ראינו את השיא במחירים של מניות ואג"ח?
בקיצור: לא.
אף שוק שורי לא מתקיים לעד וב-2015 חווינו טלטלות רבות, העיקרית בגלל האטה בסין. אבל העליות נגמרות בגלל סיבה ואף אחת מהסיבות ההיסטוריות לא מתקיימת היום. מיתון כלכלי? לא. הצמיחה לא מרגשת אבל נראית איתנה. רווחי החברות בקיפאון? לא. אנחנו צופים עליה של 6-10% השנה ברווחים. העלאות ריבית אגרסיביות? לא. בארה"ב ובאנגליה אנחנו צופים העלאת ריבית אבל באופן הדרגתי בלבד. הערכת המניות בועתית? לא. המכפיל הממוצע בשווקים העולמיים הוא 16.6X. הממוצע ההיסטורי הוא 17.7X.
מסקנה: משקל יתר על מניות, דגש על אירופה ויפן
מה עם המדיניות המוניטארית?
בקיצור: תלוי. אבל ככלל הבנקים ב-2016 יעדיפו להיות יוניים.
ב- 2015 הבנקים הפתיעו הרבה. אבל יש לזכור כי:
א) בנקים מרכזיים רוצים להימנע מדפלציה. הבנקים מתקשים להתמודד עם הכוחות הדיפלציונים שמקורם במחירי הסחורות הנמוכים.
ב) כל עוד השכר עולה בקצב נמוך, הבנקים לא מרגישים חובה להגיב - והצמיחה בשכר הייתה מדודה.
ג) הבנקים לא עוקבים אחר ציפיות השוק, ואין דרך בשביל השוק להכריח את הבנקים המרכזיים לפעול.
מסקנה: אנחנו מצפים שהפד יעלה ריבית באחוז ושההרחבה המוניטארית תוארך. אבל כנראה שיפתיעו אותנו, וכנראה שבכיוון היוני.
סין מסוגלת להשתלט על ההאטה?
בקיצור: כן ולא. הם לא יכולים להפוך את הכיוון אבל הם מסוגלים למנוע קריסה.
לסין יש המון בעיות: יותר מדי חובות. היחס חוב-תוצר עלה ל-250% ב-2015 מ-150% ב-2008. יש עודף היצע בנדל"ן. יש עודף היצע בתעשייה ולכן חלקים נרחבים מהתעשייה לא רווחיים והרבה מידי סיניים עובדים בתחום שלא צומח. יחד עם זאת, היתרון הסיני הוא בשליטה ממשלתית אדוקה על הסקטור הבנקאי, שיכול לתמוך בחברות בקשיים. בנוסף, לממשלה בסין יש את האמצעים, עם 3.5 טריליון דולר רזרבות לתמרץ את הכלכלה.
מסקנה: האטה בסין, בניגוד לקריסה לא תשבש את הסיכויים לצמיחה במחירי הנכסים. על מחירי המניות בסין אנחנו דווקא אופטימיים.
אנחנו קרובים לסוף הירידות בשווקים מתעוררים?
בקיצור: כן. אבל לא נראה אופוריה.
כדי לראות שינוי כיוון אנחנו צריכים:
א) שסין תהיה איתנה, כי היא מהווה 24% מכלל השווקים המתעוררים וכי היא היבואנית העיקרית עבור ברזיל, דרום אפריקה ומלזיה, למשל.
ב) חזרה לגידול ברווחי החברות שירדו ב-26% מאז 2011.
ג) שהפד יעלה ריבית באופן הדרגתי.
ד) שמחירי הסחורות יתייצבו.
כל אלו מתיישבים עם התחזיות שלנו כך שרוב הסיכויים היא שהרע ביותר מאחורינו.
מסקנה: סגרנו את ה"שורט" שלנו על מניות המדינות התפתחות.
ב-2016 האינפלציה חוזרת?
בקיצור: יכול להיות. אבל כנראה שזה לא חשוב.
ההרחבה המוניטארית לא הביא היפר-אינפלציה, כפי שכמה כלכלנים חזו. עשר מדינות מה-OECD ראו אינפלציה שלילית השנה. שנה הבאה תחזיר אותנו לרמות "נורמליות" יותר, במיוחד כי מחירי הנפט יפסיקו ליפול. אנחנו מצפים לאינפלציה של 1.6% בארה"ב (מ-0.2%) ושל 1% באירופה (מ-0.1%). הבנקים המרכזיים יקבלו בברכה קצת אינפלציה. אבל מה שחשוב להבין זה האם זה יגרור תגובה מהבנקים המרכזים. הבנקים רגילים לא להתייחס יותר מידי להשפעות החולפות של מחירי הסחורות. אנחנו מאמינים שכל עוד הגידול באינפלציה הוא לא תוצאה של גידול במשכורות וביקושי יתר הבנקים המרכזים לא יגיבו להתגברות האינפלציה.
מסקנה: האינפלציה תעלה, אבל זה לא ישפיע על הבנקים המרכזים.
האם הפוליטיקה תשפיע על השווקים ב-2016?
בקיצור: כן אבל ההשפעות לא יהיו ארוכות טווח.
"דרמות" פוליטיות יבאו מכמה כיוונים: מפלגות מסורתיות עלולות לאבד השפעה, תחושות שליליות כלפי מהגרים יכולות לערר יציבות בכמה מדינות, שאלת הביטחון תעלה בגלל אירועים כגון הפיגועים בפאריז, אנגליה תשאל את עצמה אם היא רוצה לעזוב את ה-EU , וביפן אם הכלכלה לא תשתפר ראש הממשלה עלול לאבד שליטה בבית המחוקקים העליון. כל המגמות האלה מדאיגות כשלעצמן ויגרמו לתנודתיות בשווקים. יחד עם זאת, הם לא אמורות לשנות באופן חריף את כיוון השוק.
מסקנה: פוליטיקה לא תשנה את עמדתנו בעד נכסי הסיכון ב-2016.
מיקלה כרמה, אנליסט משרד מנהל ההשקעות הראשי של UBS Wealth Management
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.