תמיר פישמן קוראים למשקיעים להתרחק מישראל >> "אנו משקיעים עד 20% בלבד בשוק המקומי"

אלדד תמיר: בואו נשתחרר מהבנצ'מארק המקומי. אני מבין משקיעים שרוצים לבדוק את ביצועי תיק ההשקעות שלהם מול היורו או הדולר, אבל אין הגיון להשוות את הביצועים למדדים המקומיים...אנחנו רוצים להשקיע בחברות מקומיות אך פשוט לא מוצאים חברות אטרקטיביות"

 

 
אלדד תמיר מנכל בית ההשקעות תמיר פישמןאלדד תמיר מנכל בית ההשקעות תמיר פישמן
 

אלמוג עזר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
03/02/2015

לאחר ששנת 2014 התאפיינה בתשואת חסר של מדדי המניות המקומיים על פני מדדים עיקריים בארה"ב ובאירופה, בבית ההשקעות תמיר פישמן חוזים שמגמה זו תימשך ואף תחריף בשנה הקרובה. במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום (ג') מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, אלדד תמיר קרא קריאה נחרצת למשקיעים המקומיים להרחיב את החשיפה שלהם לחו"ל. לדבריו, בתמיר פישמן כבר נוהגים בפרקטיקה הזו כאשר את החשיפה המנייתית שלהם מגיעה היום לכדי 60-70% (במקומות בהם הרגולציה מאפשרת), לאחר שאשתקד הייתה מגיעה ל-10-20%.  

אלדד תמיר, מנכל בית ההשקעות תמיר פישמן מסביר את עמדות בית ההשקעות לכתב פאנדר: 

לדברי תמיר: "שוק ההון הישראלי עובר בתקופה האחרונה מהפכה של ממש עם הזרימה של הון החוצה והמגמה תימשך עד שרוב נכסים ההשקעות יעברו מישראל לעולם. שנה האחרונה היה ניתן לראות את זה בקרנות הנאמנות. התהליך מבחינת הנהלת הבורסה הינו שלילי, אך מבחינת המשקיע הפרטי, התהליך לכשעצמו חיובי. שנת 2015 הינה אתגרית כמו כל שנה מבחינת השקעות,אךהדרך להתגבר על האתגר הוא להיחשף לשלל אפשרויות ההשקעה מסביב לעולם".  

תמיר הוסיף כי" אין מבחינתינו הגיון להחזיק 60% מסך תיק ההשקעות בשוק המקומי. ישראל אינה מהווה מקום ייחודי שאמור למשוך את ההון של התושבים המקומיים. החברות הטובות המקומיות עם הכשרון הישראלי ממילא נסחרות בבורסאות ברחבי העולם. מבנה שוק ההון הוא מאוד ריכוזי והתהליך מחריף. בתוך כך זרם ההון המקומי אל מעבר לים יגדל.  בואו נשתחרר מהבנצ'מארק המקומי. אני מבין משקיעים שרוצים לבדוק את ביצועי תיק ההשקעות שלהם מול היורו או הדולר, אבל אין הגיון להשוות את הביצועים למדדים המקומיים."

לדברי תמיר, למרות החולשה בשוק ההון המקומי שמגלמת את החולשה הכלכלית העתידית של המדינה, לא נראה כי יש תרופה באופק. זאת בשל ההמנעות מחשיבה לטווח ארוך: "תהליכים כלכליים הם ארוכי טווח. אתם מכירים תוכנית שמגלמת חשיבה לטווח הארוך בכדי לתמוך בכלכלה? עד שלא תהיה תוכנית ארוכת טווח של 5-10 שנים לא נצליח לשנות את המצב".

תמיר קורא לצאת בהרחבה כמותית (הדפסת כסף בכדי לרכוש אג"ח מדינה ולתמוך באינפלציה ובשווי הנכסים) בישראל ולהורדת הריבית כפי שעשו ביפן, סין ובאירופה לאחרונה. הבעיה לדבריו היא שבנק ישראל מוגבל בפעילותו בעקבות עליית מחירי הנדל"ן בישראל, כאשר הקלה כמותית והורדת ריבית תתמוך בהמשך עליית מחירי הדיור. "הממשלה לא עשתה כלום בתחום הזה ובכך מונעת את אפשרות הפעולה מצד בנק ישראל". 

"המגמה הברורה ביותר"

בשוק הגלובאלי הציג תמיר מקרה יוצא הדופן בו ממשלת ארה"ב, שמנהלת את המקום הבטוח בעולם מבחינה גיאו פוליטית ובכלל, מעניקה היום את התשואה הנאה ביותר על אג"ח המדינה שלה (אג"ח של 30 שנה בארה"ב מספק תשואה של 2.25%, לעומת גרמניה עם 0.8%). בתוך כך ממליצים בתמיר פישמן על חשיפה חזקה מאוד לדולר כאשר הוא ימשיך להתחזק השנה, בעקבות ההון מכל העולם שיזרום לארה"ב. התהליך אף יחריף כאשר הריבית תעלה, לדבריו "זה לא משנה מתי היא תעלה, במרץ ביולי או בדצמבר, אבל כשהיא תעלה הדולר יתחזק עוד יותר". 

לדעת תמיר פישמן, גם סין מהווה מקום טוב להשקעה כאשר הצמיחה במדינה אמנם מתמתנת אך נותרת גבוהה. נרשם גם שיפור בכלכלת יפן שנראה כי מצליחה להילחם בדיפלציה. גם אירופה נראית טוב לנוכח ההכרזה על הקלה כמותית ומצבה דומה למצב של ארה"ב מלפני שלוש שנים ולכן היא נראית אטרקטיבית. 

השקעה בישראל

אם מישהו מתעקש להשקיע בישראל, ההשקעה העדיפה היא בחברות שאינן נמצאות בסכנת רגולציה. חברות ערך שנסחרות במחירים נורמאליים יכולות להוות אלטרנטיבה סבירה. לדבריו "אנחנו רוצים להשקיע בחברות שיצמחו פי ארבע חמש בשנים הקרובות, כפי שניתן למצוא בקלות ברחבי העולם, הבעיה שבישראל אנחנו לא מוצאים. גם האג"חים בישראל יקרים באופן כללי".

סיכום הזדמנויות העיקריות להשקעה על פי תמיר פישמן:

  1. הגדלת חשיפה לאירופה ויפן: בעיקר במגזר הבנקאות. המערכת הבנקאית הפכה בריאה יותר מאז המשבר במדינות אירופה ויפן. המדד היפני מדד ה-JPX מבוסס על החזר השקעה גבוה והינו דרך טובה להיחשף לשוק ביפן.
  2. להשקיע במדינות עם סיכונים גיאופוליטיים: ההיסטוריה מוכיחה שאם יודעים להיחשף באחוז קטן לסיכונים גיאופוליטיים בזמן הנכון, ניתן להניב תשואות של עשרות אחוזים. במילים אחרות זה הזמן להיכנס לרוסיה באחוזים נמוכים, כאשר בשנת 2015 יהיה תיקון במדינה. 
  3. אג"ח של שותפויות הובלת הגז בארה"ב, נותנות תשואות של 6-7% לצד עליית ערך שנובעת מהתמחור הדולרי ומירידת סיכון עתידית. לא חשופות באופן ממשי לירידת מחירי האנרגיה העולמי. 
  4. אג"ח בשווקים המתעוררים עם תשואות אטרקטיביות. 
  5. נכסים נסחרים בבריטניה עם תשואה של 5-6%. 
  6. חברות הMLP שאחראיות על פצלי השמן בארה"ב. החברות חוו ירידת ערך חזקה בחודשים האחרונים בעקבות ירידות מחירי האנרגיה, אך זו ככל הנראה הגיעה לסיומה. החברות מחלקות דיבידנד באופן אוטומטי.
x